Quantcast

http://picasion.com/

Δημιουργείται παρατηρητήριο Τουρισμού στη Βέροια

Τη συνεργασία με εταιρεία συλλογής και δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων ξενοδοχείων αποφάσισε ο Δήμος Βέροιας, με στόχο τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τουρισμού. Στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται ότι η συλλογή αξιόπιστων δεδομένων του τουριστικού τομέα που θα εμπλουτίζουν
την τράπεζα δεδομένων του Δήμου Βέροιας, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου αυτά να αξιοποιούνται και να επεξεργάζονται από τον Δήμο, σε κάθε βήμα σχεδιασμού της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην προετοιμασία παρεμβάσεων και έργων, με στόχο την ανάπτυξη εύστοχων δράσεων και προγραμμάτων τουριστικής προβολής του δήμου.

Μέσω της ανωτέρω συνεργασίας, επιδιώκεται να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην ορθή καταγραφή, αποτύπωση και προβολή των ποσοτικών δεδομένων του τουριστικού τομέα και ειδικότερα των υποδομών φιλοξενίας, προκειμένου να δύναται να πραγματοποιηθεί σωστή εκτίμηση του πραγματικού μεγέθους και της σημασίας του για την τοπική οικονομία, με παράλληλη αναβάθμιση της παρουσίας τους στην τουριστική αγορά.

Έτσι, θα υπάρχει διαθέσιμη μία συνεπής και ενημερωμένη βάση στοιχείων, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την παρουσίαση για λόγους προβολής και προώθησης των υποδομών φιλοξενίας του δήμου, ενώ παράλληλα θα δύναται να χρησιμοποιείται για λόγους τεκμηρίωσης της οποιαδήποτε παρέμβασης ή δράσης ενίσχυσης του τουριστικού τομέα, η σημαντικότητα του οποίου αυξάνεται διαρκώς για την τοπική οικονομία. Επιπρόσθετα, η αξιοποίηση και επεξεργασία δεδομένων κατά την αναπτυξιακή διαδικασία, συμβάλλει και στο επίπεδο πρόληψης, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, που τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς. Συνεπώς, είναι αναγκαία η πρόσβαση του δήμου στα στοιχεία αυτά, σε συνεχή και μόνιμη βάση.

5 σχόλια:

  1. Ο Δήμος ,καλά θα κάνει να κοιτάξει να καθαρίσει την είσοδο της πόλης ,την πρώτη εικόνα που βλέπει όποιος μπαίνει στην πόλη ,με τα πεζοδρομια κοντά στα δικαστήρια να έχουν χόρτα χώματα και βρωμιες.Να μεριμνήσει να αξιοποιηθεί το φράγμα του αλιακμονα με τις λίμνες ωστε να λειτουργήσει σαν πολος έλξης τουριστών και οχι μόνο για περπάτημα καρδιοπαθων και φυσιολατρων.Την μπαρμπουτα και την διαδρομή πέριξ του ποταμού που τώρα μόνο κάτοχος μαύρης ζώνης καρατε με δυο νταν επιχειρεί να διαβει.Την πλατεία ωρολοιου και την εκμετάλλευση του κτηριου με θεματική γύρω απο παιδιά και νέους ώστε να ζωντανέψει η πλατεια.Καλη η παρατήρηση αλλά θέλει και ενεργειες ,με κόπο μοχθο και χρημα.Τα άλλα να χαμε να λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου !συμπληρώνω λέγοντας ότι η έλλειψη τουαλέτας πέριξ του μοναδικού στον κόσμο βήμα του Αποστόλου Παύλου, οδηγεί τα οργανωμένα γκρουπ εισερχόμενου τουρισμού μέσω των ξεναγων να χτυπούν τα θυροτηλεφωνα των παρακείμενων πολυκατοικιών αναζητώντας τουαλέτες..Τα παρατηρητήρια είναι υποθεση άλλων έμπειρων ανθρώπων στον τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. Ο Δήμος να καθαρίσει όντος την είσοδο της πόλης από τα χόρτα και τα χώματα, αλλά σημειώνω ότι δεν λέτε να καθαρίσει την είσοδο της πόλης από τα σκουπίδια, θετικό για το Δήμο μας αυτό. Αν και τα χόρτα δεν είναι βρομιά και σε πολλές πόλεις του λεγόμενου δυτικού κόσμου δεν τα κόβουν εύκολα αλλά τα επιδιώκουν κιόλας για πολλούς λόγους (δεν είναι του παρόντος).
    2. Το Φράγμα του Αλιάκμωνα και η γύρω περιοχή δεν είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου αλλά της ΔΕΗ. Κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκεί εκτός της ΔΕΗ και ορθός είναι έτσι για πολλούς λόγους (δεν είναι του παρόντος).
    3. Για τη διαδρομή στο ποτάμι της Μπαρμπούτας να ξέρεις ότι ίσως μόνο εσύ, εγώ και η παρέα μας να περπατήσουμε στο μονοπάτι που λες. το μονοπάτι δίπλα στον Τριπόταμο είναι ένα σύντομο, δύσκολο και επικίνδυνο μονοπάτι σε μια μικρή και επικίνδυνη χαράδρα που δεν θα πρέπει να γίνει προσβάσιμο στους πολίτες, δεν είναι το ίδιο βατό με τα ποτάμια της Έδεσσας, της Λάρισας, των Τρικάλων, της Φλώρινας κλπ. Και να ρίξει χρήματα κάποιος εκεί θα πάνε χαράμι, είναι σίγουρο. Άλλωστε παλαιότερα έβαλαν φωτιστικά (υπάρχουν ακόμη) και καθάρισαν το μονοπάτι, αλλά χωρίς να πάει κανείς ή μάλλον μόνο εσύ και εγώ, άρα ασύμφορο. Άλλο το Φαράγγι της Σαμαριάς άλλο το Φαράγγι του ενιπέα, του Βίκου κλπ μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα και στο λέει κάποιος που είναι κοντά σε τέτοιες διαδρομές, τα περπάτησε όλα αυτά και άλλα. Η περιοχή μας έχει άλλες πολύ καλές διαδρομές για τέτοιες εξορμήσεις και ότι στο ποτάμι της Μπαρμπούτας.
    4. Το κτίριο (παλιά Δικαστήρια στο ρολόι) δεν είναι του Δήμου είναι του Δημοσίου και μάλιστα το έβγαλε και στην πούληση τώρα με τα μνημόνια. Από όσα ακούω και διαβάζω το έχει ζητήσει ο Δήμαρχος αυτός αλλά και η προηγούμενη χωρίς επιτυχία. Γιατί δεν τα λέτε αυτά στον φίλο μας και συντοπίτη μας Υφυπουργό οικονομικών, να μας το δώσει τάχιστα μιας και ανήκει στην αρμοδιότητά του ; Αυτός μπορεί. Σε αυτόν να το πείτε.
    5. για τις τουαλέτες στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου και αυτός ο χώρος δεν είναι του Δήμου, γιατί δεν απευθύνεστε στη Μητρόπολη αλλά για όλα στο Δήμο; Δηλαδή ο Δήμος να κάνει μια επένδυση σε άλλη ιδιοκτησία; Και αν την κάνει να βγείτε όλοι εσείς και να πείτε "καλά ο Δήμος με δικά μας χρήματα έκανε τουαλέτες σε άλλη ιδιοκτησία ;". Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να πιέσετε και αλλού. Για το Δήμο να πείτε ότι η προηγούμενη Δήμαρχος νοίκιασε απέναντι ένα μαγαζάκι και το έκανε τουαλέτες για τους τουρίστες, αυτό όμως το μαγαζάκι γιατί δεν λειτουργεί ως τουαλέτα αλλά ως μαγαζάκι πώλησης τουριστικών ειδών ; που είναι οι τουαλέτες του που ήταν για τους τουρίστες ; Αυτό να πείτε για να είστε δίκαιοι και σωστοί. Άρα υπάρχου τουαλέτες, αλλά για κάποιο λόγο έγιναν μαγαζάκι από κάποιους γιατί και ποιοι το καλύπτουν ;
    6. τα παρατηρητήρια είναι χρήσιμα και απαραίτητα στον καθένα και θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και σε άλλα θέματα. Με αυτά μπορείς να έχεις επίσημη εικόνα για τα θέματα που θέλεις να παρατηρήσεις και ακολούθως να σχεδιάσεις κάτι άλλο. Εγώ θα έλεγα να γίνουν και άλλα παρατηρητήρια πχ. για ζητήματα καθαριότητας ανακύκλωσης, κλπ. Για να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηθελα να γράψω εδώ την απάντηση αλλά έκανα λάθος και το έβαλα ως σχόλιο παρακάτω.

      Διαγραφή
  4. Σε βλέπω ενημερωμένο και αναλυτικότατο!!! Πιστεύω όμως πως καλό θα ήταν να δεις τον Δήμο από κάτω προς τα πάνω και όχι αντίστροφα και εξηγούμαι: Ο Δήμος μιας πόλης και ειδικότερα ο Δήμαρχος είναι το πρόσωπο εκείνο που συγκεντρώνει την όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αρμοδιότητες για να εκπροσωπεί τους δημότες του. Είναι απόλυτα λογικό οι απαιτήσεις των δημοτών να εκφράζονται και να μεταφέρονται προς κάθε αρμόδιο φορέα δια του Δημάρχου. Με αυτό το σκεπτικό είναι απόλυτα λογικό και απαραίτητο οι δημότες να απευθύνονται στον Δήμαρχο για κάθε απαίτηση που έχουν, ο οποίος ως άμεσος εκπρόσωπός τους οφείλει να απαντά στα αιτήματά τους (εάν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου), άλλως να μεταφέρει αυτά και να ζητά απαντήσεις από τρίτους φορείς όταν τα θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα τρίτων. Έτσι το αίτημα, η πίεση και η απαίτηση π.χ. για το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων θα πρέπει ο Δήμαρχος να το μεταφέρει και να απαιτεί άμεση ικανοποίησή του, άλλως άμεση απάντηση. Το αίτημα της αξιοποίησης του φράγματος του Αλιάκμονα θα πρέπει ο Δήμαρχος να το μεταφέρει και να το πετύχει όπως και όλα τα παραπάνω που είναι αρμοδιότητα τρίτων. Ως άμεσος λοιπόν εκπρόσωπος των πολιτών, ναι ότι συμβαίνει στον Δήμο εμπίπτει έμμεσα στην αρμοδιότητα του Δημάρχου. Μην ξεχνάς πως ο Δήμαρχος είναι ο πρώτος πολίτης του Δήμου. Δεν μπορεί λοιπόν να λέμε στον απλό πολίτη στον απλό δημότη γιατί δεν απευθύνεσαι π.χ. στην Μητρόπολη και την ίδια στιγμή να λέμε ότι ο Πρώτος Πολίτης του Δήμου είναι αναρμόδιος. Το θέμα είναι το κατά πόσο ο Δήμαρχος μιας πόλης έχει την πρόθεση να σπάσει αυγά είτε με τον Μητροπολίτη, είτε με την ΔΕΗ είτε με τον εκάστοτε Υπουργό. Εκτός πάλι αν διαφωνεί με το αίτημα οπότε θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ