Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξεκίνησε το τριήμερο εκδηλώσεων για τα θύματα της Εβραϊκής κοινότητας στη Βέροια

Στο Δημαρχείο η υποδοχή των επισκεπτών από το Ισραήλ
Με την άφιξη στη Βέροια των επισκεπτών από το Ισραήλ, απογόνων των Εβραίων της Βέροιας αλλά και τις Ισραηλιτικές κοινότητες της Ελλάδος, ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου 2019 οι τριήμερες
εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στην πόλη μας για τα 460 θύματα της Εβραϊκής κοινότητας που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Τους επισκέπτες υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ και η διεθνούς φήμης Βεροιώτισσα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, εμπνευστής και καλλιτεχνική διευθύντρια του τριημέρου με τίτλο «Η Μνήμη του Νήματος». Τους επισκέπτες καλωσόρισαν με έναν ξεχωριστό τρόπο και η κ. Θεοδωρίδου και εθελόντριες, κρεμώντας στα δέντρα του αύλειου χώρου του Δημαρχείου μήνυμα καλωσορίσματος στα Εβραϊκά «Shalom».

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στην εβραϊκή παρουσία στη Βέροια μέχρι το μακάβριο και χωρίς γυρισμό ταξίδι τους την 1η Μαΐου  1943, λέγοντας πως το τριήμερο αυτό αποτελεί μια πράξη ιστορικής ευθύνης για την πόλη μας. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη της ιστορίας, οφείλουμε να μην ξεχάσουμε και να εκπαιδεύσουμε και τις νεότερες γενιές. Αυτό το σκοπό έχουν και οι εκδηλώσεις», είπε κλείνοντας μεταφέροντας παράλληλα το μήνυμα που στέλνει η Βέροια, πως «δεν ξεχνά».
Με αναφορά στην εβραϊκή οικογένεια δασκάλων -τη δεύτερη οικογένειά της όπως τη χαρακτηρίζει η ίδια- που τη φιλοξένησε στο Λονδίνο στα πρώτα της βήματα, τη φρόντισαν, τη στήριξαν και την έκαναν όσα είναι σήμερα, ξεκίνησε τον χαιρετισμό της η κ. Θεοδωρίδου, λέγοντας πως η έμπνευση των εκδηλώσεων είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει για να τους τιμήσει και να τους ευχαριστήσει, παράλληλα με έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Βέροιας που χάθηκαν και ένα μήνυμα πως η Βέροια δεν ξεχνάει.
«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς για να μπορέσουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους αυτούς που χάθηκαν και αυτούς που επέζησαν του Ολοκαυτώματος», ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ, αναφερόμενος στη συνέχεια στην Εβραϊκή Συναγωγή της Βέροιας, που αποτελεί όπως είπε κομμάτι της ιστορίας τόσο των Εβραίων όσο και της πόλης, καθώς και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος που θα αποκαλυφθεί σε ειδική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής, ως ένδειξη τιμής και μνήμης. Στη συνέχεια ενημέρωσε τους επισκέπτες για το υπόλοιπο πρόγραμμα του τριημέρου, ενώ έδωσε ραντεβού ξανά στην Ελλάδα το 2021, όπου η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία του IHRA, της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος.
Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα των επισκεπτών στο γραφείο του Δημάρχου και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Με αφορμή μάλιστα το δώρο του δήμου μας -με τον θυρεό της Βέροιας, το αστέρι της Βεργίνας και την κεφαλή του Φιλίππου- στους επισκέπτες από το Ισραήλ και την Ελλάδα, ο Δήμαρχος θέλησε να τονίσει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. 

Δείτε φωτογραφίες:




















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ