Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με έκθεση, βιβλιοπαρουσίαση και κονσέρτο συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Στο Χώρο Τεχνών συνεχίστηκε η δεύτερη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων «Η Μνήμη του Νήματος» που πραγματοποιούνται στη Βέροια στη μνήμη των 460 θυμάτων της Εβραϊκής κοινότητας που χάθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών. Παρούσα στα εγκαίνια ήταν και η διευθύντρια του ΕΜΕ Ζανέτ Μπαττίνου, η οποία στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, στο περιεχόμενο και τη σημασία της έκθεσης και του ερευνητικού προγράμματος, από το οποίο αυτή προέκυψε.
Ακολούθησε η εκδήλωση του IHRA, της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος, με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοεριγαζίδη, του Πρέσβη του Μεάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου -που φέτος προεδρεύει της IHRA- Paul Alphons Steinmetz και του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας IHRA Ευστάθιου Λιανού Λιάντη. Ακολούθησε η ομιλία του Σαμουήλ Μάτσα, ενός από τα κρυμμένα παιδιά που απεικονίζονται στην έκθεση. Ξαναείδα στην έκθεση τα παιδικά μου χρόνια, είναι ένα κομμάτι της προσωπικής μου ζωής», ανέφερε, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια που ακολούθησαν, από τότε που ο Ραββίνος κατάφερε να σώσει και την οικογένειά του μεταξύ όλων των Εβραίων της Αθήνας.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ, για να προλογίσει την παρουσίαση του Τόμου αρ. 37 των «Χρονικών της Ημαθίας» από την ΕΜΙΠΗ, που είναι αφιερωμένος στους Εβραίους της Βέροιας. «Εμείς είμαστε η ιστορία και κάθε βιβλίο που ξεδιπλώνει την ιστορία μας βοηθάει να μείνουμε ενωμένοι με τις ρίζες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων. Ακολούθησε η παρουσίαση του τόμου από τον Γραμματέα της ΕΜΙΠΗ Δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδα, ενώ μίλησε και ο Ιωσηφ Στρούμσα, που μοιράστηκε με το κοινό μνήμες από την Ισραηλίτικη Κοινότητα της Βέροιας.

Η εκδήλωση έκλεισε με Σεφραδίτικα τραγούδια από τη χορωδία Ηχώ Βερόης, υπό τη διεύθυνση της Νατέλα Ιτσουάτσε. Δείτε φωτογραφίες:

*Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή, με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στο Πρώην Εβραϊκό Νεκροταφείο Βέροιας και την επιμνημόσυνη δέηση, ενώ κορυφώνονται το απόγευμα στις 18:00, όπου θα ξεκινήσει από την Εβραϊκή Συναγωγή στη Μπαρμπούτα η συμβολική πορεία μήκους 2800 μέτρων μέχρι Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση, η συναυλία με την Σόνια Θεοδωρίδου και μια πλειάδα μουσικών, χορωδών και μαθητών.































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ