Quantcast

http://picasion.com/

«Λιμνάζει» η κατασκευή της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Βέροιας

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου
Το πρόσφατο περιστατικό της πτώσης σημαντικού τμήματος της οροφής στα γραφεία της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Βέροιας, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μίας γιατρού, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των καθυστερήσεων

στην ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας. Οι παλιές εγκαταστάσεις, τα προβλήματα διαρροών που παρουσιάστηκαν και η… αναμονή για μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού και της ΜΕΘ έφτασε στο σημείο γιατροί και ασθενείς να εκτίθενται σε κινδύνους, που μπορεί να κοστίσουν ακόμα και τη ζωή τους!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γιατροί της μονάδας τεχνητού νεφρού βίωναν ανάλογη εμπειρία. Και στο παρελθόν είχαν αποκολληθεί κομμάτια από το ταβάνι εξαιτίας διαρροών, τόσο στο γραφείο των γιατρών όσο και στο γραφείο του διευθυντή. Όλο αυτό το διάστημα η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έκανε «μπαλώματα», αφού οι πληροφορίες που έφταναν στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν ότι οι κλινικές θα μεταφέρονταν στο νέο κτίριο.

«Είναι γνωστό το πρόβλημα εδώ και μήνες. Η διαρροή φαινόταν, αλλά δεν περιμέναμε αυτό το μέγεθος καταστροφής. Υπάρχουν πολλά κτιριακά προβλήματα που δεν λύνονται, γιατί εδώ και δύο χρόνια ακούμε ότι θα παραδοθεί η καινούργια πτέρυγα. Για το λόγο αυτόν δεν γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις από την τεχνική υπηρεσία, με αποτέλεσμα το συμβάν που είχαμε με τις συναδέλφους μας, η ζωή των οποίων τέθηκε σε κίνδυνο» λέει στο makthes.gr η υπηρεσιακή διοικήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Χριστίνα Ματέι.

Το έργο επέκτασης του νοσοκομείου Βέροιας, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικά 9.251.000 ευρώ, ξεκίνησε το 2014 και έχει χρόνο υλοποίησης το 2020. Οι οικοδομικές εργασίες ωστόσο έχουν σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, αφού τα χρήματα από τη διαχειριστική αρχή της ΠΚΜ δεν μπορούν να καταβληθούν, εξαιτίας της απουσίας φορολογικής ενημερότητας από την ανάδοχο εταιρεία. Ο εργολάβος κηρύχθηκε υπόλογος και φορέας υλοποίησης ορίστηκαν οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., που στις 31 Ιουλίου 2018 έλαβε απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολής ποσού 1.034.705 ευρώ στον ανάδοχο του έργου, χρησιμοποιώντας και τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε ο ανάδοχος να καλύψει το χαμένο έδαφος με στόχο το έργο να έχει περαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του νοσοκομείου Βέροιας Δημήτρη Μαυρογιώργο, «το ποσό της προκαταβολής δεν έχει εκταμιευτεί και για το λόγο αυτό το έργο συνεχίζει να λιμνάζει».

«Επειδή ο εργολάβος έχει πρόβλημα με τη φορολογική ενημερότητα, δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα, για να συνεχίσει την ολοκλήρωσή της πτέρυγας. Η περιφέρεια έχει ένα κονδύλιο 3 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο όλοι μας επιθυμούμε να τελειώσει, γιατί είναι ζωτικής σημασίας. Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να παραδοθεί εδώ και δύο χρόνια. Για ποιο λόγο να υπάρχει αυτή η ανοχή προς τη συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί δεν κηρύσσεται έκπτωτη;» τονίζει στο makthes.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης.

Αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο κτίριο του ’81 μέχρι νεωτέρας

Ύστερα από το συμβάν με την πτώση σοβάδων και τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωσή του, προκύπτουν ζητήματα στεγανοποίησης και φθοράς στα 1.200 τ.μ. του παλαιού κτιρίου, με έτος κατασκευής το 1981. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 3η ΥΠΕ έχει καταθέσει πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο νέος διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας αναμένεται να επισκεφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το νοσοκομείο της Βέροιας, προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος την κατάσταση και να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

2 σχόλια:

  1. Είναι απορίας άξιον γιατί στο ρεπορτάζ δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Καλογρίτσας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καινούργιο κτίριο ΔΕΝ χρειάζεται. Μηχανήματα και προσωπικό λείπουν από το Νοσοκομείο Βεροίας, όχι κλίνες ή άλλοι χώροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ