Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Απεργιακή συγκέντρωση στη Βέροια

Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση στην Πλατεία Ωρολογίου στο κέντρο της Βέροιας. Στους συγκεντρωμένους μίλησε η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου αντιπρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος
- Τροφίμων – Ποτών Ημαθίας και Πέλλας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με μοίρασμα φυλλαδίων και συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Στην ομιλία της η κ. Χατζηθεοδωρίδου ανέφερε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετέχουν στη σημερινή απεργία σε όλη τη χώρα σε όλους τους μεγάλους κλάδους. Χαιρετίζουμε τα εκατοντάδες Σωματεία και τις δεκάδες Ομοσπονδίες, που παρά τις τεράστιες πιέσεις και τους εκβιασμούς πήραν απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση με την οποία δίνουμε απάντηση σε όλο το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - υπουργείου Εργασίας - εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ που κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το νέο εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ. Χαιρετίζουμε τους ναυτεργάτες που παρά τη δικαστική απόφαση συμμετέχουν στην απεργία, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια.

Σήμερα που όλοι εμείς δίνουμε τη μάχη, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ του Παναγόπουλου, η ΔΑΚΕ του Κιουτσούκη κάνουν ανοιχτή απεργοσπασία μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμαζε τα μέτρα με τις επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Να, ποιοι είναι.

Το ΠΑΜΕ έχει έγκαιρα προειδοποιήσει τους εργαζόμενους ότι και αυτή η κυβέρνηση, της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη και συνεχίζει δείχνοντας στην πράξη τι σημαίνει "ανάπτυξη", "δίκαιη" ή "βιώσιμη", που, όπως και αν την ονομάζουν, πατάει στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την προσπάθεια να καταστείλουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Τέτοια είναι η ανάπτυξή τους και τα αποτελέσματά της, όπως αυτό που έγινε με την "Thomas Cook" που χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και ακόμα περισσότεροι που είχαν κλείσει πακέτα ή έκαναν διακοπές ξέμειναν, την ίδια στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πήρε μόνο την τελευταία πενταετία πάνω από 20 εκατομμύρια στερλίνες, μόνο από τα μπόνους.

Με την καθημερινή δράση στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις και συνελεύσεις δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να διαλύσουμε το κλίμα αναμονής και τις αυταπάτες, τις όποιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν από την κυβερνητική εναλλαγή. Η σημερινή απεργία είναι αποτέλεσμα αυτής της δράσης που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, για να βάλουμε εμπόδια στη συνέχεια αυτής της αντεργατικής πολιτικής και να μπούμε μπροστά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οι εντολές του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων είναι σαφείς. Δεν τους έφτανε ο πρώτος νόμος Βρούτση που κατάργησε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτερο μισθό, δεν τους έφτασε που τον εφάρμοσε στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό την Αχτσιόγλου, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Τώρα με αυτό το πολυνομοσχέδιο θέλουν να βάλουν χέρι σε όλες τις ΣΣΕ. Θα απαιτούν έγκριση του υπουργού, που θα αποφασίζει με τα ίδια κριτήρια, με την κερδοφορία τους δηλαδή, αν θα εφαρμοστεί μια ΣΣΕ ή όχι. Θέλουν να μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές της χώρας σε γκέτο φτηνής εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να δουλεύουν τσάμπα μέσα σε άθλιες συνθήκες δουλειάς, αφού, με βάση τις διατάξεις αυτού του πολυνομοσχεδίου θα μπορούν τοπικές κλαδικές, ακόμα και επιχειρησιακές συμβάσεις να είναι κατώτερες από τις κλαδικές, όσες από αυτές απομείνουν και έχουν πανελλαδική ισχύ. Να ποια είναι η κανονικότητα για το κεφάλαιο και την κυβέρνησή του, το συνολικό πολιτικό προσωπικό του στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Προεκλογικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδιναν εξετάσεις στο κεφάλαιο για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης η ΝΔ έσπευσε σε κάθε νομοσχέδιο που έφερε να δωρίζει αφειδώς χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο με μείωση των εισφορών προς τα κοινωνικοασφαλιστικά ταμεία, με φοροαπαλλαγές και "κίνητρα" για τους επενδυτές, καταργώντας ταυτόχρονα την αιτιολογημένη απόλυση και τις διατάξεις για τους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Ο ίδιος υπουργός, που είναι γνωστός για την αγάπη του στα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, που με ψεύδη και συκοφαντίες είχε οδηγήσει 35 εκλεγμένους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Αυτόφωρο, συνεχίζει το έργο από εκεί που το άφησαν ο ίδιος και οι συνεχιστές του. Βγήκε σε όλα τα κανάλια με "πόνο ψυχής" για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα και φέρνει νόμο με τον οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση. Θέλει online με το υπουργείο τα Σωματεία για να έχει τον έλεγχο ποιος ψηφίζει πού, σε ποιο σωματείο, με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, για να αποφασίζει το υπουργείο ποιος είναι πιο αντιπροσωπευτικός και ποιος κάνει νοθείες. Τέτοια λύση βρήκε! Βρούτσης, ο απόλυτος άρχοντας. Κουμάντο και στις συμβάσεις και στα Συνδικάτα. Μάλιστα, για να μην τύχει και ξεφύγει τίποτα από το αστικό κράτος στο νόμο που πέρασαν στα τέλη του Αυγούστου για την ΕΥΠ έδωσαν επίσημα και με τη βούλα τη δυνατότητα να γεμίσουν πράκτορες όλα τα υπουργεία, περιφέρειες, δήμοι και λοιποί φορείς και το υπουργείο Εργασίας. Ταυτόχρονα, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και το 50+1 του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να βάλουν κι άλλα εμπόδια στη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων. Έχουν το θράσος να απαιτούν το 50+1 στα Συνδικάτα αυτοί που εκλέγονται με το 20% του συνολικού σώματος των ψηφοφόρων. Τους ενημερώνουμε ότι τα Συνδικάτα δεν είναι γκρουπ στο Facebook για να πατάει like ή dislike ο κάθε πικραμένος. Τα Σωματεία έχουν Γενικές Συνελεύσεις όπου οι εργαζόμενοι μαζεύονται, συζητούν, λένε τη γνώμη τους, μπορεί να έχουν τις διαφωνίες τους, αλλά παίρνουν συλλογικές αποφάσεις με τη φυσική παρουσία τους στην ψηφοφορία.

Αυτό ονομάζουν "νοικοκύρεμα", τον απόλυτο έλεγχο των Συνδικάτων σε πλήρη συμφωνία με τη συνδικαλιστική μαφία, τους διορισμένους της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο - Καραγεωργόπουλο - Κιουτσούκη που μετέτρεψαν τη ΓΣΕΕ σε προεκλογικό περίπτερο της ΝΔ. Ενώ η νέα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, ο Παναγόπουλος δήλωνε ότι δεν θα βιαστεί να κρίνει την κυβέρνηση. Έσπευσε να κάνει συναντήσεις ως "κοινωνικός εταίρος" με πρωθυπουργό και υπουργό Δημόσιας Τάξης, τον σύντροφό του τον Χρυσοχοΐδη, για να εξασφαλίσουν την πραγματοποίηση συνεδρίου με δυνάμεις καταστολής και τη συμμετοχή νόθων και εργοδοτών. Με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου παρέπεμπαν τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους στη νομική τους υπηρεσία και εξαπέλυαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με πρωτοφανή αντικομμουνιστική υστερία για τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΓΣΕΕ. Έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη δημιουργηθεί ενιαίο απεργιακό μέτωπο. Μετά την ομόφωνη απόφαση των μεγαλύτερων Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, πρωτοβάθμιων συνδικάτων για απεργιακή απάντηση στις 24 Σεπτέμβρη εξαπολύθηκε ένα απροκάλυπτο σχέδιο διάλυσης και ακύρωσης των συλλογικών αποφάσεων, χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Αφού δεν τους έβγαιναν οι αποφάσεις για 25 Σεπτέμβρη, έβγαλαν άλλη ημερομηνία στις 2 Οκτώβρη και με θράσος κάνουν μέχρι και σήμερα απεργοσπαστική δουλειά ακόμα και σε χώρους δουλειάς που καλύπτονται από τις αποφάσεις. Παρόμοια τακτική ακολούθησαν και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περνούσε νόμο με τον οποίο έβαζε νέα εμπόδια στην απεργία. Δεν τους πέρασε όμως. Η σημερινή απεργία δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν Συνδικάτα και συνδικαλιστές, υπάρχουν εργαζόμενοι που κατανοούν τι σημαίνει "κανονικότητα" για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους. Κατανοούν επίσης το ρόλο αυτής της προδοτικής διορισμένης διοίκησης στη ΓΣΕΕ που βάζει πλάτη να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου σε κάθε χώρο δουλειάς, χύνοντας ταυτόχρονα αντικομμουνιστικό δηλητήριο για να είναι πιο αποτελεσματική.

Το κάδρο συμπληρώνει για μία ακόμα φορά και η αστική δικαιοσύνη, που έτρεξε να συνδράμει στις απαιτήσεις των εφοπλιστών κρίνοντας παράνομη την απεργία των ναυτεργατών. Όλους αυτούς όμως, όλο αυτό το μαύρο μέτωπο, το ξεπερνάει η ίδια η ζωή. Σήμερα απεργούν κανονικά και οι ναυτεργάτες και χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, σε πολλούς μεγάλους κλάδους. Χιλιάδες διαδηλώνουν σήμερα εδώ, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Γιάννενα, στα νησιά, σε όλη την Ελλάδα στις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ παντού.

Η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί τώρα αυτό το πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα, αυτό το σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή. Θα συνεχίσουμε και τις επόμενες μέρες με Γενικές Συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, σε κάθε εργατογειτονιά. Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, προστασία των ανέργων, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια. Μπαίνουμε μπροστά στη μάχη για να μην καταλήξει καμία εργατική - λαϊκή κατοικία στα χέρια των τραπεζιτών, κόντρα στους πλειστηριασμούς, Όσον αφορά τον απόλυτο άρχοντα κ. Βρούτση, του θυμίζουμε ότι και άλλοι πριν από αυτόν προσπάθησαν να απαγορεύσουν την ταξική πάλη με νόμο, όπως ο Λάσκαρης, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Καταλαβαίνουμε την πρεμούρα της κυβέρνησης, τώρα μάλιστα που ετοιμάζουν και νέα συμφωνία για νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, που θέλουν να μετατρέψουν σε προκεχωρημένο πολεμικό φυλάκιο των πετρελαιάδων και των μεγαλοεπιχειρηματιών τη χώρα μας από άκρη σε άκρη, να ξεμπερδεύουν με το "ενοχλητικό" εργατικό και λαϊκό κίνημα. Νόμος και τάξη από την πρώτη στιγμή, κατάργηση του Ασύλου και τώρα νόμος για να βάλουν στο χέρι τα Συνδικάτα. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι το οργανωμένο και μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, που μαζί με την πάλη και τις διεκδικήσεις αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς και στοχεύει στην ανατροπή αυτής της σαπίλας, μπορεί να τα καταφέρει.

Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε συνδικαλιστή, κάθε άνθρωπο του μόχθου να είναι σε ετοιμότητα για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας άμεσα το επόμενο διάστημα. Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και συνδικαλιστές, με ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης απέναντι στα νέα σχέδια που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Να προετοιμάσουμε και εμείς αποφασιστική, μαζική, συντονισμένη και μαχητική αγωνιστική απάντηση. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμά μας στη συλλογική οργάνωση και πάλη. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα και όχι δούλοι στον 21ο αιώνα».

4 σχόλια:

  1. Οι συνδικαλιστές σκότωσαν τον συνδικαλισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συνδικαλιστες-δημοσιογραφοι = πυροσβεστικο σωμα της οργης του λαου.

      Διαγραφή
  2. Παιδιά μην ενοχλείτε την πόλη με πορείες και διαδηλώσει, την επόμενη φορά ελάτε στο μαγαζί μου να σας κεράσω τον espresso americano ή τον lungo τέτοιο πίνετε οι περισσότεροι τώρα (τέτοιο θα πίνατε και στη Σοβιετική Ένωση αν είσαστε), να καπνίσετε το Marlboro ή το ηλεκτρονικό τσιγάρο σας (όπως θα κάνατε και στην ΕΣΣΔ), να στείλουμε τα μηνύματα από τα smartphone στο facebook και στο instagram (όπως θα κάνατε και στην ΕΣΣΔ) και να φωνάξουμε όλοι μαζί "ο λαός δεν ξεχνά τι έχει κάνει η αριστερά".
    Άντε και του χρόνου. ούτως ή άλλως οι περισσότεροι ως δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του δημοσίου ή των ΔΕΚΟ δεν θα σας "κυνηγήσει" κανένα κακό "Αφεντικό", με κίνδυνο να σας απολύσει.
    Τελικά είναι καλή αυτή η Αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ