Πιάστε και ένα τσιπουράκι!
Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, με όλους τους θησαυρούς του βυθού και του αφρού, που θα σας ταξιδέψει νοερά δίπλα στο κύμα. Εκτός αν τη μαγειρέψετε εκεί! Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, στην εκπνοή του Αυγούστου, επέλεξε να μας
κρατήσει λίγο ακόμα πίσω στο καλοκαίρι προτείνοντάς μας ίσως την πιο καλοκαιρινή συνταγή. Τηγανιά θαλασσινών, ένας μεζές που θα ταιριάξει απόλυτα με ένα καραφάκι τσίπουρο και τις ακόμα υψηλές θερμοκρασίες! Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και τη συνταγή:
Υλικά
• 200γρ. καλαμάρια καθαρισμένα (κομμένα ροδέλες)
• 1 πλοκάμι χταποδιού (σε μικρά κομμάτια)
• 2 κ. σ. ξίδι
• 300γρ. μύδια φρέσκα, (με το κέλυφος, καθαρισμένα από το γένι τους)
• 200γρ. γαρίδες καθαρισμένες (βγάζουμε το έντερο και κρατάμε το κεφάλι)
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
• 1 πιπεριά πράσινη (καρέ)
• 1 πιπεριά κόκκινη (καρέ)
• 1 σφηνάκι ούζο
• 1 κ. σ. μουστάρδα
• 100γρ. φέτα τριμμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια του καλαμαριού και του χταποδιού σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για 15΄. Σουρώνουμε και φυλάσσουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο . Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄. Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμα.
Ρίχνουμε τα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες, μύδια) και ανακατεύουμε ευγενικά. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις ρεντουίρει (εξατμιστεί) το αλκοόλ προσθέτουμε, τη μουστάρδα, αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30'.
Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και, αν έχει ακόμα αρκετά υγρά, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄ ακόμα χωρίς καπάκι. Προσθέτουμε τη φέτα, ανακινούμε το τηγάνι, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, με όλους τους θησαυρούς του βυθού και του αφρού, που θα σας ταξιδέψει νοερά δίπλα στο κύμα. Εκτός αν τη μαγειρέψετε εκεί! Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, στην εκπνοή του Αυγούστου, επέλεξε να μας
κρατήσει λίγο ακόμα πίσω στο καλοκαίρι προτείνοντάς μας ίσως την πιο καλοκαιρινή συνταγή. Τηγανιά θαλασσινών, ένας μεζές που θα ταιριάξει απόλυτα με ένα καραφάκι τσίπουρο και τις ακόμα υψηλές θερμοκρασίες! Δείτε τα υλικά που θα χρειαστείτε και τη συνταγή:
Υλικά
• 200γρ. καλαμάρια καθαρισμένα (κομμένα ροδέλες)
• 1 πλοκάμι χταποδιού (σε μικρά κομμάτια)
• 2 κ. σ. ξίδι
• 300γρ. μύδια φρέσκα, (με το κέλυφος, καθαρισμένα από το γένι τους)
• 200γρ. γαρίδες καθαρισμένες (βγάζουμε το έντερο και κρατάμε το κεφάλι)
• 1 κρεμμύδι τριμμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
• 1 πιπεριά πράσινη (καρέ)
• 1 πιπεριά κόκκινη (καρέ)
• 1 σφηνάκι ούζο
• 1 κ. σ. μουστάρδα
• 100γρ. φέτα τριμμένη
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 3 κ. σ. ελαιόλαδο
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμάτια του καλαμαριού και του χταποδιού σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξίδι και βράζουμε για 15΄. Σουρώνουμε και φυλάσσουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο . Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2΄. Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμα.
Ρίχνουμε τα θαλασσινά (καλαμάρια, χταπόδι, γαρίδες, μύδια) και ανακατεύουμε ευγενικά. Σβήνουμε με το ούζο και μόλις ρεντουίρει (εξατμιστεί) το αλκοόλ προσθέτουμε, τη μουστάρδα, αλάτι και το φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30'.
Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και, αν έχει ακόμα αρκετά υγρά, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄ ακόμα χωρίς καπάκι. Προσθέτουμε τη φέτα, ανακινούμε το τηγάνι, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.