Σάλος στην Πιερία: Ιερέας δεν δέχτηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ

Η αντίδραση της Εκκλησίας
Ένα πρωτοφανές περιστατικό κατήγγειλαν κάτοικοι στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας ιερέας στη περιοχή, αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμΕΑ. Η απόφασή του ξεσήκωσε γονείς, αλλά και συνοδούς ανθρώπων με Αναπηρία, σ' ένα περιστατικό που έγινε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς. Οπως καταγγέλλουν, όταν πήγαν τα παιδιά στην εκκλησία για να κοινωνήσουν ο παπάς «αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται»!

Τι καταγγέλλουν οι συνοδοί των παιδιών
Με ανάρτηση που έκανε ένας εκ των συνοδών των παιδιών, που βρίσκονταν στην κατασκήνωση «Νηρηίδες», έκανε την καταγγελία μέσω facebook, περιγράφοντας το σκηνικό.

«Αποφασίσαμε σαν φορέας την Κυριακή 28 Ιουλίου στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε την λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα Κ.Α.Α.Υ. Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της θείας κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι και τον Ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά», συμπληρώνει η Κλεοπάτρα Ελεσκέη.

Πως αντέδρασε η Εκκλησία
Από τη μεριά της η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό, τονίζοντας πως θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα του ιερέα αυτά τα παιδιά, αλλά την ίδια ώρα σχολίασε πως θα έπρεπε η κατασκήνωση να έχει ενημερώσει πριν τον ιερέα, ώστε να προετοιμαστεί πιο κατάλληλα.

«Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας», αναφέρει η ανακοίνωση της Εκκλησίας και συνέχισε:

«Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα. Οι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου Νηρηίδες θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη».

7 σχόλια:

 1. EAN έγιναν όντως έτσι τα πράγματα, γιατί η ipatsavouropyllada είναι σεσημασμένο βοθροσάιτ - άντρο κιτρινισμού και δεν είναι να την εμπιστεύεται κανείς, τότε είναι απαράδεκτη η στάση του ιερέως. Με μέσον έβγαλε την σχολή και χειροτονήθηκε, και τοποθετήθηκε μάλιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις; Δεν ξέρει ούτε τα στοιχειώδη; Οι βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι δικαιούνται και πρέπει να μεταλαμβάνουν, ακόμη και χωρίς να αντιλαμβάνονται, αν η ελλιπής αντίληψή τους οφείλεται όχι σε αδιαφορία και άγνοια, αλλά σε βρεφική/νηπιακή ηλικία ή νοητική αναπηρία. Τους πάντες καλεί σε σωτηρία ο Χριστός, και τους έξυπνους και τους καθυστερημένους. Και από τον καθένα έχει απαίτηση η Εκκλησία εν τω μέτρω των δυνατοτήτων του για τις προϋποθέσεις πριν την Μετάληψη, δεν είναι ίδιες οι απαιτήσεις από όλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα Θεού και χρειάζεται χωριστή αντιμετώπιση ώστε να κοινωνεί συχνά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, που είναι άρτος ζωής αιωνίου και φάρμακο ψυχής και σώματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Στην Εκκλησία, καλύτερα να υπακούς χωρίς να πιστεύεις παρά να πιστεύεις χωρίς να υπακούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Απαράδεκτος ο παπάρας ο Παππάς να παίρνουν λεφτα από τους πιστούς κ να κοιτάνε τα παγκαρια τους πόσα λεφτά θα πάρουν είναι καλά δεν ντρέπονται ύστερα κάνουν παράπονα που δεν ρίχνουν στους δίσκους καλά κάνουν να μην ρίχνουν κ να μην τους δίνουν καθόλου ντροπή τους κάνουν τις εκκλησίες πολυτέλειας κ δεν βοηθάνε τον κόσμο ,😠👎

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η κοινωνία της υποκρισίας.Αν ηταν παιδιά του.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. λυπηρό το γεγονός. δυστυχώς ούτε ταπεινό βίο ούτε λόγο που να αγγίζει έχουν πλέον. ο νους στο μαμωνα. μην κλονιστει όμως η πίστις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ελληναραδες, τα ξέρουμε όλα και καλύτερα από αυτόν που είναι σ' εκείνη τη θέση, δεν θα αλλάξουμε ποτέ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι αυτά τα παιδιά είναι επίγειοι άγγελοι και σίγουρα πολύ καλύτεροι πνευματικά από όλους εμάς τους "φυσιολογικούς". Όχι μόνο θα πάνε στον παράδεισο, αλλά θα "τραβήξουν" μαζί τους και τις οικογένειές τους και όλους όσους τους φροντίζουν. Απ' όσο ξέρω ο ενδοιασμός του ιερέα δεν ήταν ότι τα παιδιά ήταν ανάξια να κοινωνήσουν, αλλά μόνο ότι μπορεί να έφτυναν τη θεία κοινωνία,και αυτό θα ήταν μια αμαρτία που θα βάραινε τον ίδιο τον ιερέα. Δεν είναι λοιπόν θέμα ρατσισμού, όπως έσπευσαν να το προβάλλουν πασίχαρα τα ΜΜΕ, αλλά συναίσθηση της ευθύνης που έχει ο κάθε ιερέας όταν μεταδίδει την θεία Κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ