Βέροια, κάνε μια βόλτα στην πόλη σου

Η Βέροια είναι μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδος. Βάσει της απογραφής του 2011 η πόλη είχε πληθυσμό 43.158 μονίμων κατοίκων, ενώ ο νέος Καλλικρατικός Δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό 66.547. Είναι γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις
πολυάριθμες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της και έχει χαρακτηριστεί ως «Μικρή Ιερουσαλήμ». Η παρουσία του πράσινου είναι παντού ορατή στη Βέροια, είτε χάρη στη φύση, είτε στους ανθρώπους. Ο ποταμός Τριπόταμος διασχίζει το δυτικό μέρος της πόλης και μπορεί κανείς να περπατήσει στα γεφυράκια και την κοίτη του. Η κεντρική πλατεία της πόλης, Εληά, δικαίως ονομάστηκε «μπαλκόνι της Βέροιας» αφού τοποθετείται σε πλαγιά, στα όρια του κέντρου και της γύρω περιοχής. Λόγω του Βερμίου που είναι ένα κατάφυτο βουνό με πολλές πηγές, η πόλη έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει πλούσιους υδατικούς πόρους. 

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Βέροιας μάλιστα, που σπάνια συναντάται σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, είναι οι πάρα πολλές δημόσιες βρύσες με κρύο νερό που τρέχει 24 ώρες το 24ωρο. Αυτές είναι συνήθως χτιστές με κόκκινο τουβλάκι και βρίσκονται διάσπαρτες σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο λόγος που οι βρύσες αυτές δεν κλείνουν, είναι η μεγάλη πίεση που υπάρχει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης και που με κάποιον τρόπο πρέπει να εκτονωθεί για να αποφευχθούν οι ζημιές στους αγωγούς. 

Ο blogger Θεολόγος Μαρμάγγελος έκανε μια βόλτα στην πόλη, μέσω του παρακάτω βίντεο, και μας ξεναγεί στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, αλλά και στα μέρη όπου χτυπάει η καρδιά της Βέροιας.

Δείτε το video:

5 σχόλια:

 1. Υπέροχο βίντεο. Η ιστορία και οι ομορφιες της πόλης μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολύ χλιαρό και ανιαρό βιντεο. Λείπουν πολλά σημαντικά σημεία της πόλης. Η Βέροια έχει και ωραίο φαγητό, ωραία ζαχαροπλαστεία,ωραία βιβλιοθήκη και άλλα μέρη με κόσμο!!!! πάρκο αγιων αναργυρων, πεζόδρομος της αγοράς. δείξτε κόσμο για να έρθει κόσμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολύ ωραίο βίντεο!! Συγχαρητήρια στον δημιουργό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. αποτυχημένο βίντεο.....πολύ ερασιτεχνικό χωρίς να δείξει πολλά αξιοθέατα, μουσεία, και νεοκλασικά κτήρια της πόλης.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ