Quantcast

http://picasion.com/

Μυστικά για να ψωνίζεις έξυπνα! - Πως να διαλέξεις τα σωστά ροδάκινα

Τα ζουμερά ροδάκινα είναι από τα πιο κλασικά φρούτα του καλοκαιριού και μας αρέσουν πολύ. Για να είμαστε όμως σίγουροι ότι βάζουμε στο καλάθι μας πάντα τα καλύτερα ροδάκινα, δες μερικά tips που θα σου λύσουν τα χέρια.
Ξεκινώντας ας συμφωνήσουμε ότι ως καλύτερα ροδάκινα εννοούμε τα ώριμα, που δεν είναι πολύ τραγανά αλλά ούτε λιώνουν και στο στόμα (παραγινωμένα), έχουν ωραίο ρόδινο χρώμα και φίνο άρωμα. Είναι εκείνα τα φρούτα που με το που θα τα γευτείς καταλαβαίνεις ότι έχει φτάσει πια το καλοκαίρι! Για την επιλογή τους συνεπώς απαιτείται να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις σου. Πέρα από την όραση, να σου «γυαλίζει» στο μάτι δηλαδή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και την αφή αλλά και την όσφρηση. Με άλλα λόγια:

* Όραση: Τα ώριμα ροδάκινα, ανάλογα με την ποικιλία τους, έχουν χνουδωτή ή λεία φλούδα σε διάφορους χρωματισμούς του κίτρινου, του ρόδινου αλλά και του λευκοκίτρινου (λευκόσαρκη ροδακινιά). Η σάρκα πρέπει να είναι σκούρα κίτρινη προς πορτοκαλί ή λευκή με ροζ ανταύγειες για τη λευκόσαρκη ποικιλία. Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο πιο ροδαλό εξωτερικά, τόσο πιο γλυκό.

* Όσφρηση: Μερικές φορές δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επιλογής των ροδακινιών από το άρωμά τους. Και μπορεί να μην γίνεται να το αποδώσουμε ακριβώς με λόγια, αλλά αν την επόμενη φορά που αγοράσεις ώριμα ροδάκινα τα μυρίσεις σίγουρα θα σου αποτυπωθεί το φίνο άρωμα τους και έτσι όταν πας στο μανάβη ή στη λαϊκή θα ξέρεις τι να αναζητήσεις. Και ναι, θα πρέπει πριν τα βάλεις στο καλάθι ή τη σακούλα σου να τα μυρίσεις και να ξέρεις ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θυμάσαι στην ταινία «Πολίτικη κουζίνα» που πριν αγοράσουν φρούτα και λαχανικά τα μύριζαν; Η όσφρηση είναι από τους καλύτερους δείκτες επιλογής τροφίμων.

* Αφή: Το ώριμο ροδάκινο μπορείς να το αισθανθείς από το πρώτο άγγιγμα. Δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό, σαν πέτρα, ούτε και υπερβολικά μαλακό, να το ακουμπάς και να υποχωρεί η φλούδα και η σάρκα του. Ιδανικά επίλεξε ροδάκινα που είναι ελάχιστα μαλακά.

Extra tip

Να θυμάσαι ότι τα ροδάκινα είναι ευαίσθητα φρούτα που δεν αντέχουν για πολύ στη ζέστη και σαπίζουν εύκολα. Ιδανικά προτίμησε να τα βάλεις στο ψυγείο και να τα καταναλώσεις άμεσα, μετά την αγορά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ