Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ενισχυμένα κλιμάκια ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές - Mε εντολή Βορίδη προηγούνται οι αποζημιώσεις

Σε άμεση ενεργοποίηση βρίσκονται τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ τα οποία έχουν μεταβεί ήδη στις περιοχές που έχουν πλήξει το τελευταίο 24ωρο ακραία καιρικά φαινόμενα, (ανεμοθύελλα, χαλάζι, καταιγίδες) στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δίνει εντολή για προτεραιότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου, ο υπουργός ΑγροτικήςΑνάπτυξης Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, για άμεση αποστολή γεωπόνων εκτιμητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και άμεση επίσης εκκίνηση της διαδικασίας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί πριν ακόμη από την δεκαπενθήμερη προθεσμία δήλωσης των ζημιών από πλευράς των παραγωγών.

Ξεκαθάρισε ο Μ. Βορίδης πως θα δοθεί προτεραιότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς όπως γίνεται κατανοητό από το υπουργείο σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται έντονο πρόβλημα ρευστότητας στον παραγωγό, αφού έχει δαπανήσει κεφάλαιο για την καλλιέργεια και περίμενε τα έσοδα της συγκομιδής για να προχωρήσει σε επόμενες τεχνικές φροντίδες των εκμεταλλεύσεών του.
Στη Χαλκιδική, Περιφερειακή Ενότητα που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έφτασε από την Πέμπτη το πρωί ενισχυμένο κλιμάκιο εκτιμητών από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώθηκε πως στην Π.Ε. καταγράφηκαν και ζημιές σε εγκαταστάσεις, οι οποίες αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.

Σε όλες τις πληγείσες περιοχές, υπήρχαν ζημίες και στο φυτικό κεφάλαιο, με σπασίματα κλάδων και ξεριζώματα δέντρων, που επίσης αποζημιώνονται από τα ΠΣΕΑ.
Ο υπουργός, μετά και από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες απώλειες παραγωγής σε 12 περιφεριακές ενότητες της χώρας και πιο συγκεκριμένα: Στην περιφερειακή ενότητα Έβρου επλήγησαν καλλιέργειες ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων, στη Ροδόπη, βαμβάκι, καπνός, ακτινίδια και κηπευτικά, στην Καβάλα αροτραίες καλλιέργειες, στη Χαλκιδική ελιές, αμπέλια και θερμοκήπια κηπευτικών, ενώ στη Θεσσαλονίκη επίσης αμπέλια αλλά και αροτραίες καλλιέργειες.

Στην Π.Ε. Ημαθίας επλήγησαν δενδροκαλλιέργειες οπωροφόρων, όπως και στην Πιερία, όπου σημειώθηκαν όμως και ζημιές σε καπνά και κηπευτικά. Οπωροφόρα, κηπευτικά και βαμβάκια ηπέστησαν είσης ζημιές στη Λάρισα, οπωροφόρα και ελιές στη Μαγνησία, ενώ στην Καρδίτσα σημειώθηκαν απώλειες σε αρωτραίες καλλιέργειες.Τέλος, οπωροφόρα και καλλιέργειες φασολιού στη Φλώρινα Το πιο Νότιο χτύπημα του καιρού ήταν στη Βοιωτία, όπου καταστράφηκαν παραγωγές σε κρεμμύδια και βαμβάκι.

Όσον αφορά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για μείωση του γραφειοκρατικού κολλήματος σε κάθε αποζημίωση, κάτι για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση υποτίθεται πως είχε προχωρήσει σε αναλογιστικές μελέτες και ήταν "προ των πυλών", ο υπουργός απήντησε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η νέα διοίκηση και θα υπάρξει κάποια σχετική τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις. Ένα ακόμη θέμα το οποίο σηκώνει συζήτηση και επίλυση, είναι η πτώση της ποιότητας της παραγωγής και πώς αυτό θα συνδέεται ή όχι με τις αποζημιώσεις. Όπως έχει γραφτεί επανηλλημένα στην Agrenda, η μη αποζημίωση της μειωμένης ποιότητας, με αποτέλεσμα να καταλήγει στην αγορα, δε βλάπτει μόνο τον παραγωγό που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και το σύνολο των παραγωγών, καθώς πέφτουν οι τιμές στην αγορά, χαλάει, δηλαδή η "πιάτσα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ