Δεύτερη σε μπλε κάδους η Κεντρική Μακεδονία

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για το 2018, τον κύριο φορέα ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας, σύμφωνα με την οποία η ανακύκλωση αποβλήτων συσκευασίας αυξήθηκε κατά 1% συγκριτικά
με το 2017, με 550,000 τόνους υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων να οδηγούνται προς ανακύκλωση το 2018. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι με 304 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα να έχουν συνάψει συνεργασία με την ΕΕΑΑ, το 96% του πληθυσμού που αντιστοιχεί σε 10,3 εκατομμύρια κατοίκους-δηλαδή σχεδόν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας- καλύπτεται με έργα ανακύκλωσης συσκευασιών, όπως είναι το σύστημα των μπλε κάδων και οι μπλε κώδωνες, όταν το 2009 το ποσοστό αυτό άγγιζε το 74%, δηλαδή κάλυπτε 7,6 εκατομμύρια κατοίκους.

Στο τέλος του 2018, οι μπλε κάδοι- το κατεξοχήν «σύστημα των μπλε κάδων» που χρησιμοποιεί η ΕΕΑΑ για να ανακυκλώνει τα απορρίμματα που προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά- οι οποίοι ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές ανέρχονταν στους 165.000 σε όλη τη χώρα, με την ΕΕΑΑ να έχει παραχωρήσει στους ΟΤΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών συνολικά 519 οχήματα συλλογής μέχρι σήμερα, τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς τα 35 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Εκτός από τους ΟΤΑ, οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις με την ΕΕΑΑ ανέρχονταν, στο τέλος του έτους, στις 2.336, οι οποίες διέθεσαν περίπου 385.000 τόνους υλικών συσκευασίας στην αγορά. Ταυτόχρονα μεγάλες επιδόσεις σημείωσε και η ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας στους χαρακτηριστικούς μπλε κώδωνες, αφού συνολικά έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι από 8.600 κώδωνες σε 243 δήμους και σε 1.950 ιδιωτικούς χώρους.

Δεύτερη σε μπλε κάδους η Κεντρική Μακεδονία

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης, 28.402 μπλε κάδους γεγονός που την κατατάσσει στη δεύτερη θέση πανελλαδικά, μετά την περιφέρεια Αττικής που φτάνει τους 45.545. Φυσικά ο αριθμός των κάδων συσχετίζεται άμεσα με τον πληθυσμό της εκάστοτε περιφέρειας. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαμένουν περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι ενώ αντίστοιχα στην περιφέρεια Αττικής περίπου 4 εκατομμύρια.


Πηγή - Ρεπορτάζ: Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ