Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πρωτιά της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η ολική ανατροπή στο βουλευτικό χάρτη της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας είναι ορατή. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται στην ετυμηγορία της κάλπης στις
τετραεδρικές περιφέρειες όπου ανήκουν και οι τρεις νομοί, αλλά και πάνω από όλα στο εκλογικό μέτρο που εξασφαλίζει μία έδρα στο δεύτερο κόμμα. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης -ακόμη κι εκείνες που είναι πιο αισιόδοξες για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα- φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτόματα χάνει το μπόνους των πενήντα εδρών και ταυτόχρονα ξεκινάει ένας αγώνας για το πολυπόθητο 25%, που θα στείλει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στη Βουλή.
Ο εκλογικός νόμος προβλέπει δέκα (10) νομούς με τέσσερις (4) έδρες, απ’ όπου και προέρχεται η πλειονότητα των πενήντα εδρών που κερδίζει ο εκάστοτε νικητής της κάλπης. Σε πέντε, λένε οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στους νομούς Έβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το 25% του εκλογικού μέτρου από την πρώτη κατανομή, θα μείνει χωρίς βουλευτή». Και, όπως τονίζουν, «βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σε όλες στο όριο».
Αλλάζουν χέρια
Οι τρεις έδρες που εκλέγει το πρώτο κόμμα στις τετραεδρικές ήταν το κίνητρο για το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στις λίστες της ΝΔ. Έτσι οι 9 έδρες που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε Ημαθία, Πέλλα και Πιερία αλλάζουν χέρια και θα περάσουν στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην αντίπερα όχθη ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη για να μη μείνει χωρίς εκπροσώπηση. Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά κοντά στο 28%, στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τα ποσοστά αναμένεται να είναι αισθητά μικρότερα, τάση η οποία φάνηκε και στις ευρωεκλογές, όπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πανελλαδικά 23,75%, όμως στην Πιερία έλαβε 17,88%, στην Ημαθία 20,22% και στην Πέλλα 19,96%. Συνεπώς η μάχη και ο αγώνας δρόμου είναι μεγάλος.
Σκληρό πόκερ για την πρώτη θέση
Το ενδιαφέρον των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος στους τρεις νομούς εστιάζεται στην κατάληψη της πρώτης θέσης. Εκείνη θα δείξει και τον «κυρίαρχο του παιχνιδιού» για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Πέλλα η Θ. Τζάκρη είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, ενώ στην Πιερία τη μάχη για την πρωτιά θα δώσουν η Μπέτυ Σκουφά με τον Χάρη Τζαμακλή, που στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τους χώρισαν 185 σταυροί (πρώτη Σκουφά). Αντιστοίχως, στην Ημαθία η επικράτηση της Φρόσως Καρασαρλίδου με 286 σταυρούς από τον δεύτερο Γιώργο Ουρσουζίδη και η έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητά της έδωσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.
Όμως το τελευταίο τρίμηνο τα δεδομένα ανατράπηκαν με τη μεταγραφή του Α. Τόλκα από τον ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπουργοποίησή του. Έτσι οι συσχετισμοί αλλάζουν, αφού δεδηλωμένος στόχος του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής (πρώην υφ. Επικρατείας επί Γ. Παπανδρέου) είναι η διεκδίκηση της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας.
Έτοιμοι να αναλάβουν
Τις τρεις εκλόγιμες θέσεις διεκδικούν οι έξι υποψήφιοι της ΝΔ στις τετραεδρικές της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Πέλλα ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Γ. Καρασμάνης και ο πρώην βουλευτής Δ. Σταμενίτης θεωρούνται επικρατέστεροι για τις δύο από τις τρεις θέσεις. Ο Β. Βασιλειάδης, η Μ. Ζωγράφου Τσαντάκη, η Ν. Ποζίδου και ο Ευστ. Φουντουκίδης θα διεκδικήσουν το τρίτο εισιτήριο στη Βουλή. Στην Ημαθία μία από τις τρεις θέσεις θεωρείται σίγουρη για τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, με τον πρώην βουλευτή Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τον Τάσο Μπαρτζώκα, Φώτη Κουτσουπιά και τη Νίκη Καρατζιούλα να δίνουν σκληρή μάχη για τις άλλες δύο θέσεις.
Το παζλ στην Πιερία είναι πιο σύνθετο, αφού μετά τη «μετακόμιση» Κουκοδήμου στο δήμο Κατερίνης η τράπουλα ξαναμοιράζεται. Επικρατέστεροι στο νομό θεωρούνται η Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου μαζί με τον επί σειρά ετών δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Κουλκουδίνας, Μπαραλιάκος, Μπάσδρα και Τόνας θα παλέψουν για την τρίτη θέση.
Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ενδιαφέρον μέχρι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Από την επόμενη ημέρα αυτό που έχει αξία είναι οι βουλευτικές έδρες που έχει κερδίσει κάθε κόμμα και η επιρροή που θα ασκεί στο πολιτικό σύστημα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019
Ρεπορτάζ: Δέσποινα Βογιατζόγλου
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή