Χωρίς θρήσκευμα τα απολυτήρια των μαθητών φέτος – Θα προστίθεται μόνο με δήλωση γονέα

Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς αναγραφή θρησκεύματος και με αναφορά όχι μόνο του επωνύμου του πατέρα αλλά και της μητέρας δίνονται εφέτος στους απόφοιτους μαθητές. Tο υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που έστειλε πριν τη λήξη του σχολικού έτους προς όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια καλεί
τους Διευθυντές τους, πριν εκδώσουν τους τίτλους σπουδών, να καταχωρήσουν στο πληροφοριακό σύστημα myschool το επώνυμο μητέρας και όχι το γένος, όπως ίσχυε πριν την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Δεν μπορεί να αναγραφεί το θρήσκευμα στα απολυτήρια αν δεν υπάρχει πρώτα υπεύθυνη δήλωση, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, η οποία ορίζει τα εξής: «Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α” 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας».

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια υπουργική απόφαση, σε περίπτωση:

Α) Αλλαγής των στοιχείων ταυτότητας λόγω διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου, εφόσον συντρέχουν άπασες οι νόμιμες προϋποθέσεις, χορηγείται αποδεικτικό απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) υπό τα νέα στοιχεία ταυτότητας, εφόσον από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτει ταυτοπροσωπία με το πρόσωπο στο όνομα του οποίου είχε εκδοθεί ο τίτλος. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων του προσώπου, στο αποδεικτικό απόλυσης που εκδίδεται, δεν θα πρέπει να αναγράφονται τα προηγούμενα στοιχεία της ταυτότητας ούτε και ο λόγος μεταβολής τους.

Β) Υιοθεσίας, στο αποδεικτικό απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) που εκδίδεται μετά την τέλεση της υιοθεσίας, πρέπει να αναγράφονται μόνο τα νέα στοιχεία ταυτότητας που απέκτησε ο/η υιοθετούμενος/η με τη νόμιμη διαδικασία χωρίς καμία αναφορά των παλαιών και χωρίς μνεία του λόγου μεταβολής.

Στις παραπάνω δύο περιπτώσεις Α και Β η σύνδεση του αποδεικτικού απόλυσης (απολυτηρίου ή πτυχίου) με τον πρωτότυπο τίτλο εξασφαλίζεται με την αναφορά στο εκδιδόμενο αποδεικτικό ότι «στο όνομα του/της ίδιου/ίδιας έχει εκδοθεί το με αρ. πρωτ…. απολυτήριο/πτυχίο» και με παράλληλη καταχώριση με επισημειωματική πράξη στο Μητρώο Μαθητή της επελθούσας μεταβολής των στοιχείων λόγω της υιοθεσίας ή της διόρθωσης καταχωρισμένου φύλου. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν εκδίδεται νέος απολυτήριος τίτλος».

Μέχρι την έξοδο του/της μαθητή/τριας από το σχολείο είναι δυνατή η αποκατάσταση στο ορθό των εσφαλμένων στοιχείων ταυτότητας του/της, μετά από αίτηση του κηδεμόνα ή του/της ίδιου/ας, εφόσον είναι ενήλικος/η.

Η αποκατάσταση στο Μητρώο Μαθητών/ τριών πραγματοποιείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου με ερυθρά γραφή, σύμφωνα με την αστυνομική ταυτότητα του/της μαθητή/τριας ή, αν δεν υπάρχει αυτή, σύμφωνα με πιστοποιητικό του οικείου Δήμου/ Δημοτικής Ενότητας.

Για τους/τις μαθητές/τριες που είναι πολίτες ξένων κρατών, η αποκατάσταση πραγματοποιείται σύμφωνα με έγγραφο αρμόδιας υπηρεσίας του ξένου κράτους θεωρημένο και επίσημα μεταφρασμένο. Η διόρθωση σφραγίζεται και μονογραφείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου.
Διόρθωση στο Μητρώο Μαθητών/τριών με επισημειωματική πράξη και σύνταξη σχετικού πρακτικού μπορεί να λαμβάνει χώρα και μετά την έξοδο του/της μαθητή/τριας από το σχολείο με την προσκόμιση των αναγκαίων για την απόδειξη εγγράφων.

5 σχόλια:

 1. Είναι ανοιχτή η Βουλή για να ελεγχθεί ο υπουργός; Όχι. Αυταρχισμός. Είναι προεκλογική περίοδος όπου δεν λαμβάνονται τέτοιες κρίσιμες και διχαστικές αποφάσεις; Ναι. Αλαζονεία. Θα θέσει υποψηφιότητα ο υπεύθυνος; Όχι, διότι είχε σίγουρο το βαθύ μαύρισμα. Σκασίλα του. Πήρε τη γνώμη κάποιου για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο; Όχι. Αλλά εδώ πούλησνστους εντολοδότες τους αυταρχικά, παρά τη θέληση του λαού, την Μακεδονία, εδώ θα κολλούσε; Πρίν λίγες μέρες υπέγραψε ο ίδιος απόφαση για διορισμό 120 ιεροδιδασκάλων στους μουσουλμάνους της Θράκης; Ναι. Εκεί δεν αποκαλύπτεται το θρήσκευμα; Σύμφωνα με τον υπερεγκέφαλο που δεν τολμά να πολιτευθεί: όχι. Υπήρχε πουθενά στο πρόγραμμα του σύριζα αυτή η απόφαση για τα απολυτήρια; Όχι. 5 χρόνια γιατί δεν υπέγραφε κάτι παρόμοιο ώστε να ελεγχθεί; Ελάτε τώρα...Είναι εμμονικοί. Δεν τους πειράζει η μορφή του απολυτηρίου. Ο Χριστός τους πειράζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δε χρειάζεται να αναγράφεται κανένα "θρήσκευμα" στα δημόσια έγγραφα! Αυτό είναι προσωπικό δεδομένο του κάθενός.

   Διαγραφή
  2. Άποψη σου. Όποιος γονέας την ασπάζεται ας κάνει αίτηση μη αναγραφής. Εδώ όμως χωρίς προηγούμενη ενημέρωση επιβάλλει κάτι το οποίο αυταρχικά δεν ελέγχεται, ούτε και το γνώριζε κανείς, εν μέσω θέρους, λήξης μαθημάτων και προεκλογικής περιόδου. Αλλά πέρα από αυτό, η κατάργηση του γένους του μαθητού γιατί; Όλα αυτά με την αλλαγή φύλου σε 15χρονα παιδιά δεν είναι προσωπικά δεδομένα; Διάβασες την είδηση; Έχεις καμμία εξήγηση για όλον αυτόν τον αυταρχισμό και τα μη εξηγήσιμα άρον άρον συμβαίνοντα;...

   Διαγραφή
 2. Γι αυτό και για πολλά άλλα θα τους στείλαμε στην αντιπολίτευση κι ακόμη παραπέρα. Οι ευρωεκλογές ήταν το πρώτο χτύπημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό ισχύει από πέρσι. Δεν είναι απόφαση τωρινή. Έλεος με την παραπληροφόρηση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ