Ολοκληρώθηκε το ΣΤ' Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών της Μητρόπολης Βέροιας


Στο πλαίσιο των ΚΕ΄ Παυλείων, το Σάββατο 8 Ιουνίου το απόγευμα στο φουαγιέ του Παυλείου Πολιτιστικού Κέντρου Βεροίας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 6ης έκθεσης των έργων της Σχολής Βυζαντινών Τεχνών της Ιεράς Μητροπόλεως. Στη συνέχεια στην αίθουσα του Παυλείου
Πολιτιστικού Κέντρου ακολούθησε το Στ’ Συνέδριο Βυζαντινών Τεχνών, με θέμα «Παράδοση και Τέχνη». Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Θεόφιλος Λεμοντζής, Αρχιερατικός Επίτροπος Καμπανίας και Δρ. Θεολογίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η θεολογική και παιδαγωγική αξία των εικόνων».
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Εφραίμ Γκιβίσης, Μπτ Βυζαντινής Αρχαιολογίας-Αγιογράφος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ενδύματα στις Ιερές Εικόνες. Αρχαιολογικές επισημάνσεις».
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, εκπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου και απένειμε τα αναμνηστικά των ΚΕ΄ Παυλείων στους ομιλητές. Στο συνέδριο χρέη προέδρου ανέλαβε ο εκπαιδευτικός και υπεύθυνος της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Εμμανουήλ Τσιτούρας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Διονύσιος Συρόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Δοβρά.

Την Κυριακή 9 Ιουνίου το απόγευμα στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος του ΣΤ’ Συνεδρίου Βυζαντινών Τεχνών, με θέμα «Παράδοση και Τέχνη». Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος απένειμε και τα αναμνηστικά των ΚΕ΄ Παυλείων στους ομιλητές και στις χορωδίες.
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Ζουμπούλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η έννοια της παράδοσης, μια σημασιολογική προσέγγιση». Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Νίκος Ορδουλίδης, εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Παράδοση και καινοτομία στην ψαλτική: Σακελλαρίδης και Ψάχος». Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ψαλτική και το δημοτικό τραγούδι».
Χρέη προέδρου ανέλαβε ο Άρχων Μαΐστωρ της ΜΧΕ και Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Ορδουλίδης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τρεις χορωδίες. Συμμετείχαν οι χορωδίες των Συλλόγων Ιεροψαλτών των Ιερών Μητροπόλεων α) Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας υπό την διεύθυνση του κ. Βασίλειου Δόντσιου, β) Ν. Πιερίας «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» υπό την διεύθυνση του κ. Δημητρίου Καραμούζα και γ) Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας υπό την διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Ζερδαλή. Δείτε φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ