Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας: Εξευτελιστικές οι τιμές στα πρώτα επιτραπέζια ροδάκινα

Ερωτήματα και προτάσεις του ΔΣ στη Γενική Συνέλευση
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 στην αίθουσα του πρώην Δημαρχείου στο Μακροχώρι Ημαθίας η γενική συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν σχετικά με τις χαμηλές τιμές των ροδάκινων και τους τρόπους αντίδρασης, τη θέσπιση ελάχιστης τιμής σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας και τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών, την ενίσχυση εισοδήματος ροδακινοπαραγωγών (Ρωσικό εμπάργκο, συνδεδεμένη ενίσχυση και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης), τους εργάτες γης, τον ΕΛΓΑ (προκαταβολές, συμψηφισμός, συντόμευση διαδικασιών για την πληρωμή αποζημιώσεων).


Εμφανής ήταν στη συνέλευση η απουσία του κόσμου συγκριτικά με τις προηγούμενες συνελεύσεις, όπου η αίθουσα ήταν κατάμεστη, καθώς οι αγρότες βρίσκονται οι ίδιοι ολημερίς στα χωράφια τους για τις αγροτικές εργασίες (ράντισμα, πότισμα, αραίωση,συγκομιδή κ.α.), λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Κ/Ξ «Αλέξανδρος» στην Αλεξάνδρεια, διευθυντής του Κ.Ε.Α Ημαθίας της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και ταμίας της εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος, Στέφανος Νταούκας, ο πρόεδρος του ΑΣ Απόλλων Νεστορόπουλος Γεώργιος καθώς και ο νεοεκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

Για τη διακίνηση των προϊόντων μέσω της κοινοπραξίας ενημέρωσε τους παραγωγούς ο κ. Νταούκας απαντώντας σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν.

Εικόνα της φετινής παραγωγής και των τρεχουσών τιμών έδωσε αναλυτικά ο κ. Νεστορόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι οι τιμές είναι χαμηλές στα επιτραπέζια ροδάκινα και επίσης ότι παρουσιάζουν μικροκαρπία σε σχέση με πέρυσι.

Το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας έκανε πρόταση δημιουργίας Αντιδημαρχίας Αγροτικής Οικονομίας στο Δήμο Βέροιας, με τον νέο δημοτικό σύμβουλο κ. Γρηγοριάδη να αναφέρει ότι θα τη μεταφέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης ακούστηκαν προτάσεις από τους αγρότες καθώς και ερωτήματα προς το Διοικητικό Συμβούλιο τα οποία απαντήθηκαν.

Τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας με αφορμή τις εξευτελιστικές φετινές τιμές των πρώτων επιτραπέζιων ροδάκινων (όμοιες του 2017) έθεσαν τις παρακάτω προτάσεις:

1. Πρόταση για συγκέντρωση στοιχείων από τους παραγωγούς υπό μορφή έρευνας και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, για το αν επιθυμούν να τρέξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στα επιτραπέζια (εφαρμόζεται στην Ισπανία με 500 ευρώ ανά στρέμμα) και αφού έχει παρέλθει μια πενταετία από την επιβολή του Ρωσικού Εμπάργκο με τις τιμές να είναι εξευτελιστικές, να συγκεντρωθεί με ονομαστική κατάσταση ο αριθμός των ποικιλιών και των στρεμμάτων που είναι διατεθειμένοι να ξεριζώσουν έτσι ώστε να σταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά και στην Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών - Συνεταιρισμών Ημαθίας.

2. Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στη πόλη της Βέροιας μαζί με άλλους συλλόγους (εμπορικό, εργατικό κ.α.) και φορείς καθώς και τη συμπαράσταση του Δήμου Βέροιας και της Περιφέρειας έτσι ώστε να σταλεί μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους ότι η καλλιέργεια του ροδάκινου έχει καταστεί μη βιώσιμη και οι παραγωγοί βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση.

3. Να ανακοινώνεται εβδομαδιαία η μέση τιμή πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από την Κοινοπραξία μέσω της AREFLH. Κίνηση η οποία θα βοηθήσει στην αποφυγή της μαύρης διακίνησης καθώς και κίνητρο για τους συνεταιριζόμενους αγρότες.

4. Πρόταση για θέσπιση ελάχιστης τιμής σύμφωνα με το κόστος καλλιέργειας (ψηφίστηκε από τη γερουσία της Ιταλίας και τίθεται σε εφαρμογή και τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο των ανοιχτών τιμών όπως συνέβη με το βαμβάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ