Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πως να φτιάξετε τον τέλειο μουσακά; Δείτε τη συνταγή!

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Η λέξη είναι αραβική και προέρχεται από τη λέξη musaqqa που σημαίνει «υγρός», «νοτισμένος», σε ελεύθερη μετάφραση ένα φαγητό ζουμερό, με τη σαλτσούλα του. Μουσακά έχει όλη η Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος, η Τουρκία και όλα τα Βαλκάνια. Ο τουρκικός και ο λιβανέζικος μουσακάς μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά, άλλοτε με αρνίσιο κρέας πολύ ψιλοκομμένο σαν κιμά και άλλοτε χωρίς κρέας. Οι Αιγύπτιοι τον φτιάχνουν με στρώσεις μελιτζάνας και ντομάτας στο πήλινο, χωρίς κιμά. Πιο κοντά στον δικό μας είναι ο περσικός μαγκουρμά, ένα πιάτο με στρώσεις από μελιτζάνα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας.

Στην Ελλάδα, θεωρείται το εθνικό μας φαγητό αλλά και το... «Έβερεστ» κάθε νέας μαγείρισσας. Τρώγεται εξίσου ευχάριστα χειμώνα - καλοκαίρι, συντροφιά με φέτα και τώρα ειδικά, με μια παγωμένη μπύρα!

Υλικά
6 φλάσκες μελιτζάνες
4 πατάτες μεγάλες
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξύλο κανέλας
1 σφηνάκι κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα
60γρ. βούτυρο
60γρ. αλεύρι
2 κρόκους αβγών
150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη για το τελείωμα


Σοτάρουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το δαφνόφυλλο, την κανέλα. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.

Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα( να γίνουν ομοιογενές μίγμα). Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Εκτός φωτιάς ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αυγού(δυνατά για να μην ψηθούν) και μετά το περισσότερο από το τριμμένο τυρί. Αλατοπιπερώνουμε.

Στρώνουμε σε ταψί πατάτες, από πάνω μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και λίγη φρυγανιά και ρίχνουμε τον κιμά. Στρώνουμε άλλη μια σειρά με μελιτζάνες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ. Πουδράρουμε με λίγο κεφαλοτύρι και ελάχιστη φρυγανιά και ψήνουμε στους 180ºC για 40-50΄ανάλογα τον φούρνο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ