Η Μόσχα παρέτεινε το εμπάργκο έως το 2020

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε να παρατείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων κατά κρατών που επέβαλαν κυρώσεις στη Μόσχα, κατά ένα έτος, οι οποίες έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων. Συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020
παρατείνει η Μόσχα το «εμπάργκο» στις εισαγωγές τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις κυρώσεις που επέβαλε αυτή στη Ρωσία. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα η ΕΕ (σύνοδος κορυφής) αποφάσισε να παρατείνει έως τουλάχιστον τον Ιανουάριο του 2020 τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επεκτάθηκαν για άλλους έξι μήνες λόγω της μη εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ», σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφερόμενος σε μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε κλειστεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, η ΕΕ παρέτεινε για άλλον έναν χρόνο, ως τον Ιούνιο του 2020, τις χωριστές κυρώσεις που επιβάλλει, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε καμία ευρωπαϊκή οντότητα να συναλλάσσεται με την προσαρτημένη στη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Τον Μάρτιο του 2014, με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μια σειρά άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και Ισλανδία, άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία. Στις 6 Αυγούστου του 2014, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα, βάσει του οποίου την επομένη ημέρα η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές σειράς τροφίμων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Στο μεταξύ αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, μετά τα γεγονότα του 2014 στην Ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, έδωσε στη δημοσιότητα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Απευθείας Γραμμή», ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι η ρωσική οικονομία έχει «χάσει» περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των κυρώσεων. Την ίδια ώρα, όμως, όπως έσπευσε να εξηγήσει, η Ευρώπη έχει απολέσει 240 δισεκατομμύρια, οι ΗΠΑ 17 δισεκατομμύρια και η Ιαπωνία 27 δισεκατομμύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ