Quantcast

http://picasion.com/

Το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία παρουσίασε στο Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας

Δύο ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με σκοπό την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το συνολικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία έως και το 2023 σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Στο πλευρό του βρέθηκαν και στελέχη του κόμματος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Το κάθε στέλεχος παρουσίασε ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του κάθε στελέχους είχε δύο σκέλη. Ένα σκέλος αφορούσε το τί παρέλαβε και το τί παρέδωσε και το άλλο σκέλος τον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε 12 σημεία-δεσμεύσεις για τη νέα τετραετία.

Οι 12 δεσμεύσεις για την νέα τετραετία:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5 % το 2021

-500.000 θέσεις εργασίας

-Ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας

-Μόνιμες προσλήψεις 10.000 στην Υγεία, 15.000 στην Παιδεία και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανων στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα

-Όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

-Πράσινη ανάπτυξη: 32% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 32,5% εξοικονόμηση μέχρι το 2030

-Διπλασιασμός Ξένων Άμεσων Επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

-Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

-Μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

-Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ

Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο

-Πολιτικός γάμος για ομόφυλα ζευγάρια

Σημεία της ομιλίας του:

"Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, που καλείται να εγκρίνει ο ελληνικός λαός και να εφαρμοστεί την επόμενη μέρα και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα"

"Η Ελλάδα δεν είναι πια μια χρεοκοπημένη χώρα. Δεν είναι πια η Ελλάδα των μνημονίων. Έχουμε τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο, όχι μόνο για τους λίγους και εκλεχτούς, αλλά και για τους αδικημένους, για όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες".

"Πικράναμε κάποιους, πολλούς δυσαρεστήσαμε. Καταλαβαίνω την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους αλλά τους καλώ να αναλογιστούν όλοι αν άξιζε τον κόπο η προσπάθεια, να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος στην κρίση και να θυμηθούν πού ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια και πού βρίσκεται σήμερα, όπου "η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. "Τώρα μπορούμε να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα. Τώρα η πατρίδα μας δεν χρειάζεται πια σχέδια μάχης ή σχέδια διαχείρισης της κρίσης και της καταστροφής"

"Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία προς τα εμπρός ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω στα δύσκολα και δραματικά χρόνια".

Η απάντηση θα δοθεί από τον ελληνικό λαό, που είναι ο μόνος που μπορεί να κλείσει οριστικά πίσω τη καταπακτή πίσω μας, αλλά και να ανοίξει μπροστά μας διάπλατα το φεγγίτη για ένα πιο φωτεινό μέλλον. "Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει την απάντηση αν το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα θα τελειώσει οριστικά ή αν οι θύτες θα επιστρέψουν ως εκδικητές, που έκαναν πολιτική, χρεώνοντας τις γενιές του μέλλοντος, που μας χρεοκόπησαν, που θέλουν να επιστρέψουν "ως δήθεν λυτρωτές από τα δεινά που οι ίδιοι δημιούργησαν".

"Στα βόρεια σύνορα της η Ελλάδα νιώθει ξανά ασφάλεια, καθώς μετράει ένα, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίθενται για πρώτη φορά ως κριτήριο για την είσοδό της στην Ε.Ε.

Έχουμε τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ της. Το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση, με ανάδειξη της ανάγκης για κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Αναβαθμίστηκε η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Aνατολικής Μεσογείου.

Υπάρχει ασφάλεια προς την Ανατολή όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν καθημερινά το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε οιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και πλέον οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς.
Τζανακόπουλος: "Σαφές το δίλημμα των εκλογών"

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. αυτοί είναι:

«-Ανάπτυξη για όλους

- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

-Δικαιότερη φορολογία

-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».
Τσακαλώτος: Πολύ σημαντική υπόθεση η φορολογική πολιτική, για να την αφήσουμε στη ΝΔ

Τους εννέα βασικούς άξονες για μια δικαιότερη φορολογία, οι οποίοι περιέχονται στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι άξονες αυτοί είναι οι εξής:

*Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%

*Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%

*Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα μεγαλύτερα εισοδήματα

*Μείωση για το 2020 του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά και μείωση κατά 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες

*Μείωση του φόρου εισοδήματος των μόνιμων κατοίκων των νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους και μείωση του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης για τις ορεινές περιοχές της χώρας

*Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%

*Μείωση του φόρου των συνεταιρισμένων αγροτών

*Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%

*Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της συνέχισης της διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντική υπόθεση τη φορολογική πολιτική για να την αφήσουμε στους αντιπάλους μας». Κάνοντας μια αναδρομή στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ανέφερε ότι άφησαν το 2009 έλλειμμα 24 δισεκ. ευρώ και χρειάστηκαν για αυτό από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μέτρα ύψους 63 δισεκ. ευρώ. «Εμείς μπορεί να αυξήσαμε τη φορολογία κατά 17%, αλλά αυτοί την αύξησαν κατά 83%», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο 2018, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μειώθηκε για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά και κατά 30% για τα χαμηλά εισοδήματα, θεσπίστηκε η ρύθμιση για τις έως 120 δόσεις, μειώθηκε ο ΦΠΑ στην ενέργεια και μειώνεται σταδιακά η φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 25%.

«Θέλουμε», δήλωσε, «να αποφύγουμε τις φοροαπαλλαγές για τους λίγους και τη συνέχιση της λιτότητας για τους πολλούς. Είμαι σίγουρος ότι η δέσμευση της ΝΔ για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα υλοποιηθεί. Αυτό κοστίζει 1 δισεκ. ευρώ. Πού θα βρει αυτό το ποσό;». Πρόσθεσε ότι όλες οι δεξιές κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια υποσχέθηκαν ότι η μείωση της φορολογίας θα αυξήσει από μόνη της τα έσοδα και την ανάπτυξη. Το έκανε ο Τραμπ στις ΗΠΑ, ανέφερε, και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα.

Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος απηύθυνε κάλεσμα στη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα «να σκεφτούν πάρα πολύ τι παραλάβαμε, τι κάναμε και τι θα κάνουμε. Είναι μια ιστορική στιγμή να αποφασίσουν για το πού θα πάνε, να αποφασίσουν για τη ζωή τους».
Χαρίτσης: "Το ερώτημα είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιο η ΝΔ"

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια - ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων - αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις "δυνάμεις της αγοράς" που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

Αχτσιόγλου: "Στο τέλος της τετραετίας θα ξανακερδίσουμε όλες τις χαμένες θέσεις εργασίας"

Τους στόχους του προγράμματος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία σχετικά με τα εργασιακά και τον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ανέλυσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. «Από την πλευρά μας, είμαστε σαφείς στο πώς αντιλαμβανόμαστε την επόμενη ημέρα για την κοινωνία» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, συνοψίζοντας ότι, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στόχος είναι οι νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς.

Συγκεκριμένα, είπε: «Στο τέλος της τετραετίας, σχεδιάζουμε να έχουμε ξανακερδίσει όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν την περίοδο της κρίσης, 500.000 νέες θέσεις εργασίας στο τέλος της τετραετίας, θα προχωρήσουμε, επίσης, σε δύο διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021, στόχος είναι και η επαναφορά της αρμοδιότητας του καθορισμού του μισθού στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, η ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας, καθώς και η αναδιαμόρφωση των κοινωνικών προγραμμάτων που τα κάναμε από πεντάμηνα σε οκτάμηνα, τώρα πρέπει να τα κάνουμε από οκτάμηνα σε δωδεκάμηνα με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η εργασία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο αναδεικνύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι διαχωριστικές γραμμές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων. «Στο δικό μας σχέδιο, η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων, η διεύρυνση και η τήρηση των εργατικών δικαιωμάτων στους χώρους εργασίας, αποτελούν βασικό αναπτυξιακό παράγοντα και βασικό παράγοντα κοινωνικής δικαιοσύνης. Στο αντίπαλο σχέδιο που κυριαρχεί το δόγμα της εσωτερικής υποτίμησης, η αντίληψη που κυριάρχησε στην πιο ακραία της μορφή στη χώρα μας την περίοδο 2010-2014, θεωρεί ότι η συμπίεση των μισθών και η αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μπορούν να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μία αντίληψη που αποδείχθηκε όχι μόνο κοινωνικά ολέθρια, αλλά και οικονομικά αναποτελεσματική. Μία πολιτική η οποία οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής αγοράς εργασίας, την περίοδο 2010-2014» σχολίασε η υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε και στην κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνηση το 2015. «Παραλάβαμε την ανεργία στο 26% και την ανεργία των νέων στο 60%, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είχαν χαθεί, ο κατώτατος μισθός είχε περικοπεί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, με τη δημιουργία του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει ολοσχερώς στη χώρα, οδηγώντας σε μία διαρκή συμπίεση των μισθών προς τα κάτω. Το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας είχε πλήρως απορρυθμιστεί, το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας ήταν εντελώς υποστελεχωμένο και απαξιωμένο και η αδήλωτη εργασία είχε φτάσει στο 20%» τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπάθησε σε αυτά τα τέσσερα χρόνια να αντιστρέψει «αυτήν την εικόνα της κατάρρευσης». «Πετύχαμε σημαντικά πράγματα. Χωρίς αμφιβολία, όμως, φτάσαμε, μέχρι τη μέση της διαδρομής, γιατί τα πλήγματα που είχε υποστεί ο κόσμος της εργασίας δεν θα μπορούσαν να έχουν επουλωθεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, για να επουλωθούν» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

«Μέχρι τα τέλη του 2018, είχαν δημιουργηθεί 380.000 νέες θέσεις εργασίας, μειώσαμε την ανεργία κατά οκτώ μονάδες, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, καταργώντας τον ντροπιαστικό υποκατώτατο μισθό, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον τόπο μας και ήδη σε 15 κλάδους της οικονομίας ισχύουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, που επιφέρουν υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία από 20% στο 9% και καταπολεμούμε την παραβατικότητα στους χώρους εργασίας με το νομοθετικό πλαίσιο που χτίσαμε όλο αυτόν τον καιρό και με την εντατική δράση του ΣΕΠΕ» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας και συμπλήρωσε: «Η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά αυτή η πορεία δεν είναι δεδομένη ούτε αυτά τα βήματα ήταν αυτονόητα και δεδομένα. Ακόμα και σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να θεωρεί ότι εκείνη η περίοδος των ραγδαίων απορρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και της συμπίεσης των δικαιωμάτων αποτελούσε μία περίοδο μεταρρυθμίσεων οι οποίες ήταν θετικές και θα έπρεπε να διατηρηθούν. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να αφήσουμε τη χώρα να ξαναγυρίσει σε εκείνη την περίοδο. Οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτό το σχέδιο».

Ειδικότερα, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε: «Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη νομιμοποίηση της επταήμερης εργασίας που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, οφείλουμε να αποτρέψουμε την υπέρβαση της οκτάωρης εργασίας την ημέρα, οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, που θεωρείται από την αντίπαλη παράταξη πελατειακό, οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που η ΝΔ θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό και αποτρέπει τους νέους από την αναζήτηση εργασίας. Οφείλουμε να αποτρέψουμε την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα οδηγήσουν σε ατομικές συμβάσεις και σε συμπίεση μισθών με πλήρη εξαθλίωση των όρων εργασίας. Τέλος, οφείλουμε να αποτρέψουμε την πλήρη ανατροπή, όσων χτίσαμε για την προστασία της εργασίας, τον κίνδυνο εκ νέου έκρηξης της ανεργίας και την καθήλωση των μισθών την οποία επιτάσσει το νεοφιλελεύθερο δόγμα που θεωρεί ότι η αύξηση των μισθών είναι αντιαναπτυξιακός παράγοντας».
Ξενογιαννακοπούλου: "Προωθούμε αλλαγές για ένα αποτελεσματικό κράτος"

Θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που εξασφαλίζουν «ένα δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», προανήγγειλε για την επόμενη τετραετία η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι στον προγραμματισμό για την επόμενη τετραετία περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, η θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, η πλήρης μετάβαση στο ψηφιακό Δημόσιο με την ταυτόχρονη απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού ΚΕΠ εντός του 2020, η ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες, η αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων των δημοσίων υπαλλήλων και η υλοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο, καθώς και η πρόσληψη νέων επιστημόνων για την αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε ακόμη ότι το κράτος και η δημόσια διοίκηση είναι στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς είναι τομέας που αποτυπώνονται με σαφήνεια οι διαφορές ανάμεσα στην προοδευτική - αριστερή πρόταση και το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ.

Μίλησε για κλιμάκωση της στοχοποίησης του Δημοσίου, γεγονός που το απέδωσε στο ότι «ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. στρώνουν το χαλί για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις τους και την οικειοθελή επιστροφή σε μνημονιακές επιλογές».

Άσκησε κριτική στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαναφορά του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι αυτό σημαίνει καμία πρόσληψη στην υγεία, στην παιδεία και στο κοινωνικό κράτος, καθώς θα καλύπτονται μόνο οι προσλήψεις από τις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

«Η Ν.Δ. επιδιώκει, όπως δηλώνει, την ιδιωτικοποίηση δημοσίων δομών, και την ανάθεση δημοσίων υπηρεσιών σε κρατικοδίαιτους εργολάβους με ορατή την απειλή των απολύσεων», υπογράμμισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Ηλιόπουλος :Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους

«Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει ότι ο πρώτος και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, όταν θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, θα βρίσκει το προσωπικό που πρέπει να βρει, για τον εξυπηρετήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με 10.000 νέες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, την επόμενη τετραετία. Αυτό θα το κάνουμε με το να πάμε τις δαπάνες για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ, γιατί αυτό σημαίνει ευρωπαϊκή χώρα».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, περιγράφοντας τους στόχους του προγράμματος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία. Όπως είπε, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα σημαίνει επίσης ότι κάθε γονιός θα ξέρει ότι τα παιδιά του θα βρουν δασκάλους και καθηγητές από την πρώτη ημέρα που θα ανοίγουν τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν 15.000 νέες προσλήψεις, όπου οι 4.500 πρώτες θα πραγματοποιηθούν στην ειδική αγωγή. Επίσης, θα υπάρξουν 10.000 νέες θέσεις για ερευνητές στην επόμενη τριετία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και για ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο».

Όσον αφορά στην κοινωνική ασφάλιση, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος. «Προχωράμε περαιτέρω στην ενίσχυση του εισοδήματος όλων των συνταξιούχων μέσα από την αύξηση της εθνικής σύνταξης και ολοκληρώνουμε τη μεγάλη θεσμική τομή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τη συνολική ψηφιοποίηση του συστήματος, έτσι ώστε κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει ότι το σύνολο των διαδικασιών μπορεί να γίνει εύκολα, γρήγορα και με αποτελεσματικότητα» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε: «Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα ενάντια στη φτώχεια. Έχουμε ήδη καταφέρει να γυρίσουμε στα επίπεδα φτώχειας προ κρίσης. Στόχος μας, όμως, είναι να πιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Γι' αυτό, προχωράμε σε νέα αύξηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) κατά 11% και σε περισσότερα προγράμματα για την ένταξη των δικαιούχων του ΚΕΑ στην εργασία».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της πολιτικής για τη στήριξη του παιδιού, μέσω της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα παιδιού στα 30.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και με έναν καθολικό στόχο «που μπορούμε να τον πετύχουμε. Έχουμε ήδη διπλασιάσει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά» σχολίασε ο κ. Ηλιόπουλος.

4 σχόλια:

  1. Επιτέλους νομιμοποιείται ο γάμος μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών !!!, μη μείνουμε ανύπαντροι-ες "στο ράφι". Γιατί να παντρεύονται μόνο ζευγάρια αντίθετου φίλου ; θέλουμε και εμείς , γιατί να έχουν όλα τα παιδιά μαμά και μπαμπά ; μερικά να έχουν μαμά και μαμά ή μπαμπά και μπαμπά, έτσι ώστε όταν μεγαλώσουν να συνηθίσουν ότι οικογένεια είναι και η δική τους με γονείς του ίδιου φίλου. Μόνο έτσι θα αλλοιωθεί ο θεσμός της οικογένειας που δημιούργησε και διατήρησε την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα.
    Για να σοβαρευτούμε κάποτε.
    Τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να είναι ότι θέλουν, εκτός από γονείς διότι, (Ετυμολογία: γόνος < αρχαία ελληνική γόνος, θέμα γον-, ετεροιωμένη βαθμίδα του θέματος γεν- του ρήματος γίγνομαι , δηλαδή κάτι που γίνεται με κάποια διαδικασία....όχι γραφειοκρατική (να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες μας διαβάζουν και μικρά παιδιά), Ουσιαστικό, γόνος το αρσενικό, τέκνο, απόγονος, σπέρμα, σπόρος όπως η γύρη των λουλουδιών ή τα αβγά ή νεογνά ψαριών, το ζώο που γεννά ένα άλλο πλάσμα, https://el.wiktionary.org). Άρα τα ομόφυλα ζευγάρια, ως ζευγάρια, μπορεί να είναι ότι θέλουν πχ φίλοι, εραστές, συνέταιροι, συγκάτοικοι αλλά γονείς όχι.
    Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος, να εξασφαλίσει τις ανθρώπινες σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών για συντάξεις, περιουσίες κλπ ώστε να μπορούν να ζήσουν μαζί για μια ζωή, αλλά όχι, η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή και συγκεκριμένη διαδικασία, άσχετα αν τη θεωρούμε όλοι κάτι απλό και δεδομένο. Και βέβαια να γίνεται γονιός κάποιος, άντρας ή γυναίκα (μονογονεϊκής οικογένειας) αλλά το παιδί μεγαλώνοντας θα μάθει ότι η οικογένεια αποτελείται από άντρα γυναίκα και παιδιά, άσχετα αν στη δική του περίπτωση λείπει για κάποιο λόγο ο άλλος γονιός. Δεν θα μεγαλώσει με πρότυπο οικογένειας άντρας, άντρα και παιδιά ή γυναίκα γυναίκα και παιδιά.
    Απλά πράγματα.
    Και τώρα τρέξτε να παραλάβετε την 13 σύνταξη μαζί με το όποιο επίδομα σας δίνουν και αφήστε την διαιώνιση του Ανθρώπινου είδους στους όποιους πολιτικούς, αυτοί ξέρουν, άλλωστε έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να μας οδηγούν στην καταστροφή. Το έχουν αποδείξει.
    Άντε και καλούς απογόνους, μετά συγχωρήσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος λογικός μπορεί να αντισταθεί σε αυτά τα επιχειρήματα ; Μένω άφωνη. Ειδικά αυτό με την διαιώνιση του είδους ούτε το σκέφτηκα ποτέ.
      Άς ζήσουν όπως θέλουν τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά παιδιά σίγουρα δεν θα πρέπει να μεγαλώσουν. Είναι σίγουρα λάθος πρότυπα, για τη συνέχεια της οικογένειας και της ζωής.

      Διαγραφή
  2. Εγω προσωπικα τον πιστεψα,ειναι μεγαλο προσον σε εναν πολιτικο ανδρα ο λογος του να αποτελει συμβολαιο. Το παρελθον του ειναι εγγυηση αξιοπιστιας και οι προοδευτικοι πολιτες θα επιβεβαιωσουν στην καλπη την αναγνωριση του πολιτικου παραστηματος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες ρε φίλε ; ποιος λόγος συμβόλαιο ; Εγώ είπα θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ ; εγώ είπα θα σκίσω τα μνημόνια ; εγώ είπα θα χορέψω τις αγορές ; εγώ είπα πάνε σπίτι σου κυρία Μέρκελ ; εγώ έκανα το ΟΧΙ ΝΑΙ στο δημοψήφισμα κλπ κλπ. Για ποιο παρελθόν και ποια αξιοπιστία μιλάς ;
      Τι έχεις πιει πρωί πρωί ; Και εν πάση περιπτώσει εσύ μπορείς να πίνεις ότι θέλεις και να ξεχνάς, εμείς όμως έχουμε την δική μας άποψη και έχουμε μνήμη και για τον Αλέξη και για τον Κούλη αλλά και για τη Φώφη.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ