Το μπαλκόνι της Μακεδονίας

Του Χρήστου Ζαμπούνη
Κατευθύνομαι πεζός από το ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον», όπου διαμένω, προς το τουριστικό Περίπτερο της Ελιάς. Η διαδρομή είναι ελαφρώς ανηφορική και ελαφρώς επικίνδυνη, αφού ο δρόμος που ακολουθώ δεν έχει πεζοδρόμιο. Θα σκεφθεί κανείς ότι τούτο δεν είναι «προνόμιο της Βέροιας», αφού π.χ. σχεδόν όλοι οι δρόμοι στην Μύκονο είναι άνευ πεζοδρομίου. Αναγκαία παρένθεσις: αθάνατη νεοελληνική πολεοδομία! Αθάνατο ελληνικό κράτος! Ας επιστρέψω όμως στο θέμα μου. Έχω ταξιδέψει έως εδώ για το 4ο Φεστιβάλ Ροδακίνου. Όταν φθάνω σώος και αβλαβής στην Ελιά, απολαμβάνω την ανεμπόδιστη θέα προς τον κάμπο της Μακεδονίας. Νοτίως κείται η Βεργίνα, η πρωτεύουσα της δυναστείας των Αντιγονιδών, ο τόπος που γέννησε τον Φίλιππο Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο. Κάνω ένα ταξίδι στον χρόνο και φαντάζομαι τους Μακεδόνες στρατιώτες να γυμνάζονται με τις σάρισες και τις ασπίδες τους, προετοιμαζόμενοι για την εκστρατεία στην Ανατολή.

Σύμφωνα με τον Θεόφραστο, η ροδακινιά ελέγετο στην αρχαιότητα «μήλο από την Περσία» και εικάζεται ότι έφεραν την καλλιέργειά της οι βετεράνοι των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτοφυής στην Κίνα, που είναι σήμερα η Νο1 παραγωγός χώρα διεθνώς, γρήγορα εφυτεύθη και στα ευρωπαϊκά εδάφη αποκτώντας από νωρίς την φήμη του εκλεκτού εδέσματος σε συμπόσια. Σήμερα η Ελλάς είναι μία από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής με 800.000 τόνους ετησίως, το 1/3 των οποίων παράγονται στον Νομό Ημαθίας. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα μεταποιήσεως.

Ξαναβάζω εμπρός την χρονομηχανή και ταξιδεύθω στην δεκαετία του ΄30, κατά την διάρκεια της επισκέψεως του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Βέροια. Μόλις αντίκρυσε την θέα από το ίδιο σημείο που γράφω αυτές τις γραμμές, ανεφώνησε: «Αυτό είναι το μπαλκόνι της Μακεδονίας».


3 σχόλια:

 1. ΑΓΑΠΗΤΕ
  ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ( ΑΤΥΧΗΣ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ)ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ( ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
  ΔΕΝ ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και γιατί να πει δηλαδή ότι είναι "εγκλημα"; Επειδή εσύ και κάποιοι ακροδεξιοί θέλετε να βγάλετε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό που και ο ίδιος αλλά και το κόμμα του 30 χρόνια ήταν υπέρ μια Συμφωνίας όπως αυτής των Πρεσπών; Μια χαρά ήταν η Συνφωνία και κανεναν δεν αναγνωρίζει ως "Μακεδόνες" αλλά ως "Βόρειους Μακεδόνες" και δίνει ένα οριστικό τέλος στη γκρίνια και στην εσωστρέφεια στην περιοχή και ανοίγει το δρόμο για ποραγματική συνεργάσία κι ευημερία. Άντε κουράσατε.

   Διαγραφή
  2. Υποστηρίζει το εξάμβλωμα Κοτζιά-Νίμιτς ο κάθε αγράμματος φιλοσκοπιανός που το αναφέρει ως συΝφωνία. Έλεος...

   Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ