Quantcast

http://picasion.com/

Κοσμοσυρροή στην ομιλία του Κώστα Βοργιαζίδη - Μήνυμα νίκης έστειλε ο Δήμαρχος

Την προεκλογική περίοδο έκλεισε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο ο Κώστας Βοργιαζίδης. Ο Δήμαρχος της Βέροιας και εκ νέου υποψήφιος, πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου, την κεντρική του προεκλογική ομιλία, μπροστά από το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Δράση με
Γνώση» στην οδό Ελιάς. Ο Κώστας Βοργιαζίδης ανέπτυξε το πρόγραμμα του συνδυασμού και μίλησε για τα έργα που έγιναν στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια που διοικεί τον Δήμο. Ζήτησε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του Βεροιώτικου λαού και δήλωσε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν φίλοι και υποστηρικτές του υποψηφίου Δημάρχου, οι υποψήφιοι σύμβουλοι τους οποίους και παρουσίασε στο τέλος της ομιλίας του, καθώς και πλήθος στελεχών από διάφορους πολιτικούς χώρους. Στα αξισημείωτα και ο γνωστός βεροιώτης γιατρός Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, ο οποίος και προλόγισε τον δήμαρχο. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως ο συνδυασμός του Κώστα Βοργιαζίδη είναι πολυσυλλεκτικός και χωρίς κομματικές παρωπίδες. Δείτε βίντεο, το φωτορεπορτάζ του veriotis.gr και ολόκληρην την ομιλία του Κώστα Βοργιαζίδη:


























































Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Δήμαρχου και εκ νέου Υποψηφίου Δημάρχου Βέροιας, Κώστα Βοργιαζίδη, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Συνδυασμού του «Δράση με Γνώση»:

«Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί συντοπίτες,

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου που βρισκόμαστε μαζί, εδώ, απόψε. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη θερμή σας υποδοχή. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου και στο συνδυασμό μας «Δράση με Γνώση». Σας βλέπω χαμογελαστούς και αισιόδοξους κι αυτό μου δίνει ακόμα μεγαλύτερη χαρά και δύναμη.

Κι έτσι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι γιατί τα μηνύματα που παίρνουμε από κάθε άκρη του Δήμου μας είναι μόνο θετικά για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Περίμενα αυτή τη βραδιά με μεγάλη ανυπομονησία. Ήθελα να σταθώ εδώ, μπροστά σας και να σας μιλήσω με ειλικρίνεια για όσα πετύχαμε αυτά τα πέντε χρόνια αλλά κυρίως για όσα σχεδιάζουμε για τη νέα τετραετία με σκοπό να παγιώσουμε την αναπτυξιακή πορεία της πόλης μας.

Σήμερα, από εδώ, από το κέντρο της Βέροιας, στέλνουμε μαζί το μήνυμα ενός τόπου που προοδεύει. Ενός τόπου που προχωρά μπροστά. Είμαι σίγουρος πως αυτές τις ημέρες της προεκλογικής περιόδου ακούσατε πολλά. Εύκολες υποσχέσεις, προτάσεις-πυροτεχνήματα κι ευχολόγια σε συνδυασμό με μπόλικη δόση καταστροφολογίας και μηδενισμού.

Εμείς όμως, όπως κάνουμε άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια απαντήσαμε με έργο, όραμα και ολοκληρωμένο σχέδιο. Για εμάς η ανάπτυξη και η πρόοδος δεν έρχονται μέσα από εύκολα λόγια και ευχές. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι η ανάπτυξη κατακτιέται μέσα από σχέδιο, σκληρή δουλειά και διεκδίκηση. Αυτό κάναμε τόσα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη τετραετία.

Η θητεία μας στο Δήμο - οι πράξεις μας - μιλάνε πιο δυνατά από τις λέξεις μας. Μας κάνουν περήφανους για όσα καταφέραμε. Και μας δίνουν κίνητρο και δύναμη για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να πετύχουμε όσα ονειρευόμαστε και αξίζει ο τόπος μας. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, ενισχύσαμε το κύρος του Δήμου, προωθώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τη συνεργασία.

Ισχυροποιούμε τη θέση της Βέροιας στην Κεντρική Μακεδονία, τον ρόλο της ως παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή. Μέσα στη γεωγραφική αυτή γειτονιά, θέλουμε να γίνουμε μία πόλη-πρότυπο. Να είμαστε ένας δήμος που θα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και θα ασκεί την πολιτική του με βασικά κριτήρια την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι, Επί πέντε χρόνια αφοσιωθήκαμε στη Βέροια και τις τοπικές μας κοινότητες. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Υπερβήκαμε εμπόδια. Και υπηρετήσαμε τον τόπο πάντα με αγάπη και πατριωτισμό.

Για να προχωρήσουμε όμως ακόμα πιο μπροστά, χρειαζόμαστε την ανανέωση της εντολή σας. Χαίρομαι λοιπόν, που βλέπω σήμερα, τόσους πολλούς συμπολίτες μου να στηρίζουν ξανά την προσπάθεια μας. Είναι μια βέβαιη αναγνώριση για όσα πετύχαμε τα πέντε αυτά χρόνια και ένα μεγάλο κίνητρο για να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά στο μέλλον. Να συνεχίσουμε μαζί μπροστά. Η μάχη είναι συλλογική. Είναι η μάχη για τα παιδιά μας. Είναι η κοινή μας μάχη για το αύριο του τόπου μας.

Δεν πρέπει να αφήνουμε την αδιαφορία ή τον μηδενισμό να ρίχνουν τον πήχη χαμηλά. Χρειάζεται συστράτευση των δημιουργικών δυνάμεων. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που διαπιστώνω ότι οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, οι άνθρωποι του μόχθου και της δημιουργίας, είναι στο πλευρό μας σ’ έναν ακόμα προεκλογικό αγώνα. Αυτούς εκπροσωπούμε. Εκπροσωπούμε όλους εσάς που δεν το βάζετε κάτω, δε συμβιβάζεστε με την μετριότητα και μαζί θα πορευτούμε ξανά ώστε να δημιουργήσουμε ακόμη μια φορά ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας.

Μαζί πάμε μπροστά. Έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε ανανεωμένοι και πιο δυνατοί από αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Έτσι θα προχωρήσουμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει.
Έτσι θα συνεχίσουμε στο δρόμο που ξεκινήσαμε μαζί, πριν από πέντε χρόνια.

Φίλες και φίλοι, Βεροιώτισσες και Βεροιώτες,

Έχει αξία να θυμόμαστε από πού ξεκινήσαμε, για να αξιολογήσουμε με καθαρή κρίση πού βρισκόμαστε σήμερα. Για να δούμε με ρεαλισμό πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε. Όταν ξεκινήσαμε το 2014 εκφράσαμε το όραμά μας για τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών ανάπτυξης για τους κατοίκους του Δήμου Βέροιας μέσα από ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο 8 αξόνων που είχε ως σκοπό να μετριάσει σε τοπικό επίπεδο τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης και να εξασφαλίσει προϋποθέσεις ευημερίας για τον τόπο μας. 


Θυμηθείτε λίγο την κατάσταση το 2014. Η Ελλάδα σε ύφεση.
Ο θυμός και ο διχασμός κυρίαρχα συναισθήματα μέσα στην κοινωνία. Χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι. Το 30 με 60% των εισοδημάτων χαμένο. Οι κοινωνικές δομές σε κίνδυνο. Ο τόπος αφιλόξενος για τους νέους.

Η Βέροια σε αυτό το τοπίο αντιστάθηκε. Η «Δράση με Γνώση» εξέφρασε εκείνους που δε συμβιβάζονται. Όσους συνέχισαν να βλέπουν μέλλον στον τόπο μας παρά τις αντιξοότητες. Η εντολή της Βέροιας, η εντολή των πολιτών, η δική σας εντολή στις εκλογές του 2014 ήταν σαφής. Το μήνυμά σας ξεκάθαρο. Ένα ισχυρό «Ναι» στις προοδευτικές και υγιείς δυνάμεις του τόπου. Ένα δυνατό «Ναι» στην ενότητα και τις ουσιαστικές αλλαγές για τον τόπο. Μια θετική ματιά στο μέλλον και τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στην ύφεση και την απαισιοδοξία.

Δεν τη διαψεύσαμε αυτή την ελπίδα. Κινηθήκαμε από την αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση. Πετύχαμε να συνδυάσουμε την οικονομική εξυγίανση με την ανθρωπιά. Φέραμε εις πέρας έργα που είχαν παγώσει και δρομολογήσαμε νέες υποδομές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη και μπορούν να εγγυηθούν, καθώς θα ολοκληρώνονται στα επόμενα χρόνια, την ευημερία της Βέροιας και τη δυνατότητα της πόλης να παράγει αξία για όλους. Τα πέντε τελευταία χρόνια ήταν χρόνια σκληρής δουλειάς. Βεβαίως δεν τα κάναμε όλα όπως τα ονειρευόμασταν. Βεβαίως υπήρξαν καθυστερήσεις. Βεβαίως εμφανίστηκαν αδυναμίες… Κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Η πρόοδος όμως, είναι σημαντική. Στα οικονομικά του δήμου η βελτίωση είναι ξεκάθαρη, σε όλα τα επίπεδα: Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, ο δήμος έχει σταθερά πλεονάσματα της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, αλλά και χρηματικά διαθέσιμα που υπερκαλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες και συνολικές υποχρεώσεις του. Ό,τι δάνεια είχαμε τα αποπληρώνουμε, χωρίς να πάρουμε νέα.

Ό,τι δικαστικές αποφάσεις εκκρεμούσαν τις καλύψαμε.
Συνολικά, ελαφρύναμε το δημοτικό χρέος κατά 6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, παρά τις προσπάθειες κάποιων να αμφισβητήσουν και να υποβαθμίσουν την αλήθεια. Ο Δήμος Βέροιας είναι σήμερα, ένας εύρωστος, θωρακισμένος οικονομικά δήμος, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα τη νέα τετραετία.

Τα θεμέλια έχουν μπει. Πριν πέντε χρόνια δεσμευτήκαμε να φτιάξουμε μία δυνατή, υγιή δημοτική αρχή. Έναν σύγχρονο Δήμο, ικανό να προστατεύει την πόλη από εξωγενείς πιέσεις και να προσφέρει ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον σε τοπικό επίπεδο. Και το κάναμε πράξη. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και ανάπτυξης είναι ήδη εμφανή. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η ανάπτυξη αυτή δε στηρίζεται σε χρέη και ελλείμματα. Στηρίζεται στη διεκδίκηση όλων των δυνατών χρηματοδοτήσεων, στην ανάπτυξη του τουρισμού, στην επένδυση σε υποδομές και σε μια οικονομία πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Γνωρίζετε ότι μέσα σε μία τετραετία εντάξαμε έργα ύψους τουλάχιστον 19 εκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ υποβάλλαμε ολοκληρωμένες προτάσεις και αναμένουμε μέσα στο 2019, τη χρηματοδότηση νέων έργων αξίας 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτά τα 40 εκατομμύρια σχεδόν, δεν είναι απλώς, ένας αριθμός. Είναι χρήματα στην αγορά της Βέροιας, είναι χρήματα που προορίζονται για νέες επενδύσεις, καινοτομία, αναβάθμιση των υποδομών, δουλειές και νέο εισόδημα. Πρόκειται για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Και άρα βιώσιμη.
Ένας από τους βασικούς στόχους της για τη νέα θητεία μας είναι να δημιουργήσουμε νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον.

Καινοτομία και επιχειρείν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Πριν πέντε χρόνια δεσμευτήκαμε ότι ο Δήμος Βέροιας θα γίνει μοχλός ανάπτυξης για τον τόπο. Και το κάναμε πράξη. Η πόλη αυτονομείται. Ο δήμος λειτουργεί. Ανοίγει νέους δρόμους και προοπτικές. Τα χρόνια που πέρασαν η εξωστρέφεια της Βέροιας ενισχύθηκε σημαντικά.

Με την ίδρυση της Αντιδημαρχίας Τουρισμού, αναδείξαμε και καθιερώνουμε τον τόπο μας ως προορισμό. Χαράξαμε τη στρατηγική φιλοξενίας και προσέλκυσης επισκεπτών.
Συντονίσαμε και ανανεώνουμε διαρκώς τη συνεργασία με τους σημαντικότερους φορείς τουρισμού της χώρας ενώ ενδυναμώνουμε τις σχέσεις μας με μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την καλύτερη προβολή του τόπου.

Η δημιουργία και η προσπάθεια εδραίωσης μίας συγκεκριμένης ταυτότητας έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Το σύνθημα “Discover Veria” έγινε σήμα, ιστοσελίδα, έντυπο υλικό κι ένα δυνατό brand που προωθεί την πόλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτέλεσμα: οι διανυκτερεύσεις στη Βέροια αυξήθηκαν κατά 53% μέσα σε τρία μόλις χρόνια.

Είναι τεράστια αυτή η επιτυχία. Είναι μια επιτυχία που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω στο σχεδιασμό μας.
Στην επόμενη θητεία μας θα συνεχίσουμε πάνω στους βασικούς στρατηγικούς άξονες που θέσαμε και θα διεκδικήσουμε περισσότερα. Γι’ αυτό το σκοπό, ύστερα από δική μας πρωτοβουλία, συμμαχούμε με τους όμορους δήμους, την Π.Ε. Ημαθίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας κι άλλους τοπικούς φορείς με στόχο τη σύσταση Τουριστικού Οργανισμού Ημαθίας που θα επιταχύνει τις προσπάθειές μας και θα αποδώσει καρπούς γρήγορα για όλη την περιοχή.

Δεν είμαστε μόνοι. Μοιραζόμαστε την ίδια κληρονομιά, τα ίδια μονοπάτια, τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες. Με αλληλεπίδραση, ενότητα και διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ασυναγώνιστο τουριστικό προϊόν.

Μπορούμε να προσφέρουμε έναν μαγικό προορισμό, όπου ο πολιτισμός και τα τοπικά έθιμα, οι θρησκευτικές και ποδηλατικές διαδρομές, η ιστορία και ο μύθος του τόπου μας, η γαστρονομία και η τοπική παραγωγή θα έχουν κεντρική θέση κάτω από μια ενιαία ταυτότητα η οποία θα είναι συνώνυμο ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σε μία εποχή που το ζητούμενο είναι η σύνθεση και η συλλογική δουλειά, ο Δήμος Βέροιας συμμετέχει σε δίκτυα, κινητοποιεί τους πολίτες και ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη.
Δεσμευτήκαμε γι’ αυτό πριν από πέντε χρόνια. Και το κάναμε πράξη.

Η Βέροια μέσα στο διάβα των αιώνων υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών. Σήμερα, γίνεται ξανά. Σήμερα αποκτά ξανά μια τέτοια ταυτότητα, ένα τέτοιο χαρακτήρα. Κι επειδή δεν υπάρχει σταυροδρόμι χωρίς προσβασιμότητα και υποδομές, προωθούμε δεκάδες έργα που θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την τουριστική δραστηριότητα, όπως:

Νέους χώρους στάσης-στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων έξω από την αστική ζώνη
Δημόσιους χώρους υγιεινής και τουαλέτες
Δημιουργία νέου αναβαθμισμένου τουριστικού περιπτέρου σε κεντρικότερο σημείο της πόλης
Οριστική παραχώρηση του κτιρίου του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Βέροιας για τη δημιουργία πολυχώρου συντονισμένων τουριστικών δράσεων

Ειδικά δε για τη Βεργίνα, την κορωνίδα της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης, έχουμε σχεδιάσει μία σειρά σημαντικών παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα συνδέσουν τα κυριότερα αρχαιολογικά σημεία ενδιαφέροντος όπως τους Βασιλικούς Τάφους, το Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών και το Βασιλικό Ανάκτορο με ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές ενώ έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση του κεντρικού πεζόδρομου της Βεργίνας και την ανακατασκευή του δρόμου που περνά μπροστά από το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων.

Η αποστολή του Δήμου στον τομέα του τουρισμού είναι πολύπλοκη και απαιτητική σε βάθος χρόνου. Όπου υπάρχει θέληση όμως, υπάρχει και τρόπος. Εμείς, στη Δράση με Γνώση έχουμε θέληση. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να βρούμε και τον τρόπο.

Με την ανοδική τάση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό, δικαιώσαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Δεσμευτήκαμε για πρόοδο και το κάναμε πράξη. Αυτό είναι επιτυχία. Μία επιτυχία από την οποία αντλούμε έμπνευση και κίνητρο για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα και σε άλλους τομείς όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική πολιτική.

Είμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι που τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η πρόνοια ήταν και παραμένει κεφαλαιώδης πολιτική μας αρχή. Πεποίθηση μας είναι ότι ο Δήμος οφείλει να προσφέρει ευκαιρίες, αξιοπρέπεια και καταφύγιο σ’ εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρότερο και πιο άδικο πρόσωπο της ζωής.

Στην επόμενη θητεία μας θα σταθούμε ακόμα περισσότερο σε αυτή την αρχή, ενισχύοντας το δίκτυο αλληλεγγύης και προάγοντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που δημιουργήσαμε, όπως το ΚΕΠ Υγείας, το Κέντρο Κοινότητας, το Μητρώο Εθελοντών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και την Τράπεζα Αίματος του Δήμου.

Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη, ενισχύουμε το υφιστάμενο καλά οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών και εγκαινιάζουμε νέες δομές για να πετύχουμε περισσότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια για την προώθηση θεμάτων όπως η πρόληψη, η νοητική ενδυνάμωση, η υποστήριξη και εκπαίδευση των συγγενών και λειτουργούμε δυο νέα ΚΗΦΗ στον αστικό ιστό της πόλης.

Παράλληλα, δημιουργούμε «Κέντρο Ημέρας» για την ημερήσια φιλοξενία και φροντίδα συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κέντρο που θα διαθέτει χώρους ανάπαυσης, λουτρώνες, πλυντήρια ρούχων με σκοπό να τους προσφέρει αξιοπρεπή ημερήσια διαμονή.

Υψηλά στις προτεραιότητές μας είναι επίσης οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και οι οικογένειές τους. Κατά τη νέα μας θητεία δρομολογούμε πρωτοβουλίες που θα προσφέρουν στους ανθρώπους με αναπηρίες περισσότερα μέσα.

Η «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» ενήλικων ατόμων με αναπηρία είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουμε με όλη μας τη ψυχή. Το ίδιο και η δημιουργία νέου Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας σε συνεργασία με «Τα παιδιά της Άνοιξης».

Και βέβαια, στεκόμαστε αρωγοί στη λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου που φέτος, άνοιξε για πρώτη φορά ένα παράθυρο γνώσης, τεχνικής εξειδίκευσης και προοπτικών στους συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Η εργασία είναι δικαίωμα όλων. Γι’ αυτό στη νέα μας θητεία θα λειτουργήσει Γραφείο Διασύνδεσης των ανέργων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Ημαθίας και τον ΟΑΕΔ για την άμεση και πιο εύστοχη ένταξή τους στην τοπική αγορά εργασίας. Ειδικά για τους νέους και τους χρόνια άνεργους θα συνεχίσουμε να παρέχουμε προγράμματα δια βίου μάθησης, σε καίριους τομείς για τη Βέροια, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, ο τουρισμός, οι τεχνολογίες και το νέο επιχειρείν.

Το 2014, δεσμευτήκαμε να εστιάσουμε τις δράσεις μας στη συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων. Το κάναμε πράξη. Και με την υποστήριξή σας θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Φίλες και φίλοι, Τα πέντε αυτά χρόνια, μετράμε επιτυχίες, και δεν είναι μόνο οικονομικές. Δώσαμε έμφαση τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου Βέροιας με σειρά παρεμβάσεων και έργων υποδομής, ικανών να δώσουν προοπτική ανάπτυξης και να βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή των κατοίκων. Ανάμεσα σε αυτές τις παρεμβάσεις εξέχουσα θέση κατέχει φυσικά το έργο κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου που ξεμπλοκάραμε μετά από πολύχρονα γραφειοκρατικά κολλήματα, και το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη η πρόοδος του έργου είναι ορατή τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, προσθέσαμε νέες σχολικές μονάδες όπως το σχολικό συγκρότημα στα Γιοτζαλίκια και το νέο Μουσικό Σχολείο στις Βαρβάρες, και βελτιώσαμε τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές. Αναβαθμίσαμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια για τη δημιουργία 19 παιδικών χαρών. Και αναμένουμε την έγκριση χρηματοδότησης νέων δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης.

Ενισχύσαμε το οδικό δίκτυο και σχεδιάσαμε νέες οδικές παρεμβάσεις όπως η σύνδεση των οικισμών Προμηθέα και Πανοράματος, η διαπλάτυνση της οδού Πιερίων και η κατασκευή δυο κυκλικών κόμβων σε Προμηθέα και Μακροχώρι.

Συνολικά, η νέα δημοτική περίοδος θα βρει την πόλη μας πιο όμορφη και το δήμο μας πιο λειτουργικό και φιλόξενο από άκρη σε άκρη. Κάναμε πράξη αιτήματα ετών. Και με τη στήριξή σας θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά. Στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί την αναπτυξιακή μας βάση δώσαμε νέα πνοή. Σταθήκαμε με υπευθυνότητα δίπλα στον αγροτικό πληθυσμό, ενισχύοντας το εισόδημά του, εξασφαλίζοντας 6.000.000 ευρώ από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την υποστήριξη των τοπικών ομάδων παραγωγής από τα προβλήματα που δημιούργησε το ρωσικό εμπάργκο.

Εντάξαμε και κατασκευάσαμε ή προχωράει η κατασκευή έργων προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Έργα τα οποία περιλαμβάνουν αρδευτικές υποδομές και δίκτυα αγροτικής οδοποιίας πολλών χιλιομέτρων.

Και δε σταματάμε εδώ. Ήδη προωθούμε την ολοκλήρωση μελετών και διεκδικούμε έργα αιχμής για τον πρωτογενή τομέα του τόπου μας, όπως: 

τη βελτίωση των αρδευτικών υποδομών και δικτύων σε Παλατίτσια, Αγία Βαρβάρα και Τρίλοφο
την ολοκλήρωση έργων αγροτικής οδοποιίας σε Μακροχώρι, Ν. Νικομήδεια, Άγιο Γεώργιο και Τρίλοφο
την επέκταση και βελτίωση των αγροτικών δρόμων σε όλες ορεινές τοπικές κοινότητες

Επιπλέον, θα καθιερώσουμε ονομασία προέλευσης και ενιαία ταυτότητα για τα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ενώ θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μεταστέγαση του Τελωνείου και του Χημείου του Κράτους στην Κουλούρα για να διευκολύνουμε την εξαγωγική δραστηριότητα.

Πριν από πέντε χρόνια δεσμευτήκαμε να παρουσιάσουμε νέες προοπτικές και ενδεχόμενα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Και το κάναμε πράξη. Για τη νέα θητεία στον δήμο οι στόχοι μας είναι και πάλι ξεκάθαροι: 

Ταχύτερη ανάπτυξη.
Περισσότερες θέσεις εργασίας.
Καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Η Βέροια μπορεί. Η φύση την προίκισε με εξαιρετικό πλούτο και ιστορία με μία από τις αρχαιότερες ταυτότητες στον ελλαδικό χώρο. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βέροια της ιστορίας, της φύσης και του πολιτισμού. Τη Βέροια που παρέχει πραγματικά ίσες ευκαιρίες. Που επενδύει στη γνώση και τη δια βίου εκπαίδευση, στις νέες τεχνολογίες και το ψηφιακό παρόν. Που βασίζεται σε όλους τους νέους της, προσφέροντάς τους ευκαιρίες, ανοίγοντάς τους νέους δημιουργικούς δρόμους.

Φίλες και φίλοι, Κυρίες και κύριοι, Η «Δράση με Γνώση» δεν έχει όρια. Έχει μόνο όραμα. Όραμα που ευθυγραμμίζεται, μεταξύ άλλων, με μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον.

Στα πέντε χρόνια της θητείας μας ο δήμος συμμορφώθηκε με τις βασικές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας, μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. 

Για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Η ένταξή μας στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, την κυριότερη σχετική ευρωπαϊκή κίνηση, και στην πρωτοβουλία “Mayors Adapt”, που υποστηρίζει τις τοπικές αρχές στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει την πρόθεσή μας να αλλάξουμε όσα ανήκουν σε ένα ξεπερασμένο μη-βιώσιμο τρόπο ζωής.

Η Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και η Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας που θα φροντίζει μεταξύ άλλων τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα δημοτικά κτίρια και σε ακίνητα είναι μέσα στις προτεραιότητές μας.

Στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου
την ανέγερση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών για την παραγωγή ενέργειας από πόσιμο νερό
την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 7 σχολικών μονάδων την επόμενη τετραετία
την ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης των δυο μεγάλων κλειστών γυμναστηρίων του Δήμου, του ΔΑΚ Βικέλας και του Φιλίππειου Γυμναστηρίου

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων είμαστε έτοιμοι να πάμε ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά.

Γι αυτό τα επόμενα χρόνια δημιουργούμε:

Πάρκο Ανακύκλωσης που θα περιλαμβάνει αίθουσα εκπαίδευσης, διαδραστικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους τα οφέλη της ανακύκλωσης

Κεντρικό Πράσινο Σημείο στην είσοδο της πόλης για τη συγκέντρωση κάθε είδους ανακυκλώσιμων υλικών

Επιπλέον, διεκδικούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάκτηση πρασίνου και περιβαλλοντικής ισορροπίας με δενδροφυτεύσεις, απαλλοτριώσεις και βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημοτικών κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές.

Το νερό και ο υδροφόρος ορίζοντας θα προστατευτούν με τη σύνταξη Master Plan για την ύδρευση, την προάσπιση των υδάτων, την επέκταση του συστήματος τηλελέγχου-τηλεχειρισμού διαρροών και την πλήρη αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων στο δημοτικό δίκτυο.

Φίλες και Φίλοι,

Ουσιαστική πρόοδος όμως χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό έχουμε καταρτίσει ένα πλήρες, εφαρμόσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο που περιλαμβάνει έργα ζωτικής σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου μας.

Πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης μας, να την κάνουμε πιο φιλική και πιο ελκυστική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αναδεικνύοντας το φυσικό, πολιτισμικό και ιστορικό της πλούτο.

Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε:

ü Στη ριζική ανακατασκευή της Πλατείας Ωρολογίου που εκτός από αισθητική και λειτουργική βελτίωσή της θα περιλαμβάνει και κατασκευή ενός σύγχρονου ρολογιού, αναδεικνύοντας την πλατεία σε πραγματικό τοπόσημο όπως αρμόζει στην ιστορία και τη θέση της

ü Στην ανάπλαση και ενοποίηση των διατηρητέων συνοικιών Κυριώτισσας, Μπαρμπούτας και Παναγίας Δεξιάς, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας φυσιογνωμίας παλιάς πόλης μέσω της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για την οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ

ü Στην ολοκλήρωση της βιοκλιματικής ανάπλασης της Πλατείας Πλατάνων στην οδό Κεντρικής

ü Στην ανάπλαση της παραποτάμιας διαδρομής, Μπαρμπούτα – Τριπόταμου – Λιαναβρόχι, και διαμόρφωση της κοίτης του Τριποτάμου

ü Στην ανακατασκευή της οδού Κεντρικής από το ύψος της Πλατείας Πλατάνων μέχρι την Πλατεία Ωρολογίου

Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, δρομολογούμε την ενοποίηση του 3ου-14ου Δημοτικού Σχολείου με το Βήμα Απ. Παύλου με σκοπό να δημιουργηθεί εκεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό προσκυνηματικό και πολιτιστικό κέντρο αφού φυσικά εξασφαλίσουμε νέα στέγη για το σχολείο.

Όλα αυτά τα έργα αναμένεται να αλλάξουν δραστικά την εικόνα της πόλης μας, αναδεικνύοντας το παρελθόν της και διασφαλίζοντας ένα ακόμα πιο δυναμικό παρόν και μέλλον.

Και δε σταματάμε εδώ, διότι στο σχεδιασμό μας έχουμε συμπεριλάβει κι άλλα σημαντικά έργα υποδομής στους κρίσιμους για την ποιότητα ζωής τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Θα σταθώ όμως σε δυο μεγάλα έργα στο πεδίο των αθλητικών υποδομών που συνδέονται παράλληλα και με τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης για το κέντρο της πόλης, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Πρόκειται για:

ü Την κατασκευή σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου 3.000 θεατών κάτω από την Εληά και την οδό Στρατού, σε ήδη χαρακτηρισμένο χώρο άθλησης, που θα περιλαμβάνει και ανοιχτό χώρο στάθμευσης

ü Την αναμόρφωση και ανακατασκευή του αθλητικού συμπλέγματος της Εληάς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από αθλητικό κέντρο

Βέβαια πέρα από τα έργα που αναβαθμίζουν αδιαμφισβήτητα την ποιότητα ζωής των δημοτών, υψηλά στις προτεραιότητές μας για τη νέα τετραετία έχουμε θέσει και τα ζητήματα καθημερινότητας.

Αναγνωρίζοντας ότι στην πόλη μας το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας είναι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεσμευόμαστε ότι θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου το οποίο έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα στην πόλη μας και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, δεν πρέπει να υπάρχει κανένα αδέσποτο ζώο στους δρόμους της πόλης χωρίς την υιοθεσία ή την επίβλεψη κάποιου δημότη. Δε θα σταματήσουμε την πολιτική πίεση μέχρι να εξασφαλίσουμε τη μοναδική βιώσιμη λύση που υπάρχει.

Μέχρι τότε όμως προχωράμε στη διαμόρφωση χώρων επανένταξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε περιοχές εκτός αστικού κέντρου όπου θα υπάρχουν ταΐστρες, ποτίστρες και όλες οι προϋποθέσεις ευζωίας των ζώων, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των ζώων συντροφιάς που κυκλοφορεί στην πόλη και τα χωριά μας.

Φίλες και Φίλοι, Έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε την απαραίτητη «γνώση» να μετατρέψουμε την αληθινή μας αγάπη για τον τόπο σε αποτελεσματική «δράση» για το Δήμο Βέροιας. Και ήρθε πλέον η στιγμή να προχωρήσουμε ακόμα πιο μακριά. Να πάμε ακόμα πιο μπροστά.

Είναι καιρός να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Έχουμε θέσει τις βάσεις. Γνωρίζουμε πλέον τα εμπόδια. Γνωρίζουμε όμως και τον τρόπο να τα υπερβούμε και να προχωρήσουμε. Με δυναμισμό, τιμιότητα και ακεραιότητα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για όσα θέλουμε να αλλάξουμε και όσα θέλουμε να εξελίξουμε.

Πριν από πέντε χρόνια θέσαμε, οι συνεργάτες μου κι εγώ, στην κρίση σας το πρόγραμμά μας για τη Βέροια. Μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας. Σήμερα, είμαστε περήφανοι γιατί μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια.
Γιατί κι εμείς με τη σειρά μας τιμήσαμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε. Αξιοποιήσαμε την εντολή σας, προς όφελος του τόπου μας. Σήμερα, η Βέροια είναι πιο σίγουρη, πιο εξωστρεφής και πιο αισιόδοξη για το μέλλον σε σύγκριση με το 2014.

Πετύχαμε πολλά. Γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Έχουμε το σχέδιο, γνωρίζουμε τον τρόπο.

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι, Με τη δική σας δύναμη είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά που αρχίσαμε. Το οφείλουμε στην πόλη και τις κοινότητές μας που έχουν μπει σε μια πορεία ανοδική και πρέπει να συνεχίσουν να προχωρούν αταλάντευτα σε αυτήν. Το οφείλουμε και σε όλους αυτούς που χρειάζονται να στηριχθούν σε μια δημοτική αρχή, που μπορεί να κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει. Που μπορεί να καθοδηγήσει και να εμπνεύσει. Που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους και να δώσει κίνητρα δημιουργίας.

Η επιλογή μεθαύριο δεν είναι ανάμεσα σε παρατάξεις ή εξαγγελίες. Είναι επιλογή ανάμεσα σ’ εκείνους που εκφράζουν τη στασιμότητα και σε κείνους που επιδιώκουν την πρόοδο, ανοίγοντας νέους δρόμους. Την Κυριακή, η επιλογή είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που επιθυμούν το διχασμό και την πόλωση και σε εκείνους που έμαθαν να εργάζονται σκληρά για όσα μας ενώνουν.
Και είναι ξεκάθαρο ότι εμείς ΔΕ ΔΙΧΑΣΑΜΕ. ΔΕ ΠΟΛΩΣΑΜΕ. ΕΜΕΙΣ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΘΕΤΟΥΜΕ για το καλό του τόπου.

Φίλες και φίλοι, Την Κυριακή 26 Μάιου, αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας. Καλείστε να επιλέξετε ποιος είναι ικανός να μας οδηγήσει, με σταθερό τιμόνι, στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Να επικροτήσετε ό,τι έχουμε κάνει και να μας δώσετε ξανά την εντολή να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη δική μας πρόταση για τη Βέροια που όλοι ονειρευόμαστε. Με ευθύνη. Με συνέπεια. Με στόχους και συνέχεια.
Πριν από πέντε χρόνια, με τιμήσατε με τη ψήφο σας. Γνωρίζω ότι εδώ που είμαι σήμερα, με έφερε η δική σας εμπιστοσύνη. Θέλω να γνωρίζετε κι εσείς ότι θα βάλω για άλλη μια φορά τα δυνατά μου να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνη σας. Σας καλώ όλους, πρόσωπο με πρόσωπο, να δώσουμε μαζί τη μάχη. Για να ανανεώσουμε τη στήριξή μας στη Βέροια και τους πολίτες της. Για να προχωρήσουμε μαζί μπροστά, πιο γρήγορα, πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά.

Για μια πόλη πιο φιλική, ανθρώπινη και δυναμική.
Για έναν τόπο ισχυρό, ανταγωνιστικό, κοινωνικά δίκαιο.
Για τη Βέροια που μας αξίζει.
Με αυτόν το στόχο δίνουμε τον αγώνα. Με αυτόν το στόχο θα τον κερδίσουμε. Ξανά. Για να πάμε τη Βέροια μπροστά. Όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ».

2 σχόλια:

  1. Για άλλη μια φορά η καλύτερη προεκλογική συγκέντρωση. Το κλίμα των εκλογών έχει σαφή προσανατολισμό. Η τάση είναι ξεκάθαρη. Ο κόσμος θέλει συνέχεια στον Βοριαζίδη. Ας επικρατήσει η συνεργασία όλων στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για το καλό της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον έτσι είναι τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ