Quantcast

http://picasion.com/

Μέτρα για τα κουνούπια στην κεντρική Μακεδονία

Αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών. «Η πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι οι εφαρμογές στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, παραποτάμιες και παραλίμνιες εκτάσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ –
ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, Δημήτρης Χατζηβρέττας. Σχετικά με τα μηνύματα για τη φετινή περίοδο, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «αν δεν σημειωθούν ακραίες βροχοπτώσεις, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα του προγράμματος θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά». Μετά την καταγραφή πέρυσι σημαντικού αριθμού κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου και στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, υπήρξε πρόβλεψη από την πλευρά της Περιφέρειας ώστε φέτος, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, να γίνουν αυξημένες παρεμβάσεις αντιμετώπισης των κουνουπιών, οι οποίες θα καλυφθούν με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού σε ποσοστό 10% επί της υπάρχουσας σύμβασης με τον ανάδοχο.

«Ξεκινάμε τη σωστή στιγμή. Οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και μέχρι σήμερα δεν έχουμε σημαντικές εκκολάψεις κουνουπιών, όπως δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες εργασίες πεδίου του έργου καταπολέμησης των κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, πρόεδρος της εταιρίας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία.


Ο κίνδυνος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέφερε ότι «πέρσι ήταν η πιο δύσκολη χρονιά από πλευρά ασθενειών, ιδιαίτερα σχετικών με τον ιό του δυτικού Νείλου διότι τα κρούσματα συνολικά στην Ευρώπη ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι ήταν τα τελευταία έξι χρόνια. Επίσης τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν πολύ νωρίτερα, τον Ιούνιο ενώ συνήθως έρχονται τον Ιούλιο».

Ο κ. Μουρελάτος σημείωσε ότι «ο ιός εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2010 και από τότε, με εξαίρεση μια ή δύο χρονιές που δεν είχαμε κρούσματα, κάθε χρόνο έχουμε κρούσματα άρα μιλάμε για μια ενδημική ασθένεια». Τόνισε, πάντως ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι από τις σημαντικότερες ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια, αλλά δεν παύει να είναι η σημαντικότερη ενδημική για την Ευρώπη. «Εξαπλώνεται κυρίως στα Βαλκάνια και την Ιταλία. Έχουμε, όμως, κρούσματα και στην Κεντρική Ευρώπη, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και αυτό που απασχολεί πλέον είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης στη δυτική και βόρεια Ευρώπη» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, άλλωστε, ότι «στην Ελλάδα υπάρχουν ώριμα πολυετή έργα που λαμβάνουν σαφέστατα υπόψη τους τη διάσταση της δημόσιας υγείας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Ειδικά για την Κεντρική Μακεδονία σχολίασε ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί με επιτυχία ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου. Τα κουνούπια, που «συλλαμβάνονται» σε ειδικές παγίδες, εξετάζονται σε διαπιστευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθεί αν φέρουν ιούς όπως αυτός του Δυτικού Νείλου.

Παράλληλα, γίνονται αιμοληψίες σε νεαρά κοτοπουλάκια για να διερευνηθεί, επίσης, η ύπαρξη του ιού. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΑΠΘ και με Γερμανούς επιστήμονες. Επίσης, φέτος τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά, μέσω τεχνητής νοημοσύνης ένας ειδικός αλγόριθμος που θα βοηθά στον προσδιορισμό των σημείων στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες παρουσίας προνυμφών κουνουπιών, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα με ψεκαστικές παρεμβάσεις και να αποφεύγεται η εξάπλωσή τους. Στις ψεκαστικές παρεμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν, εκτός των σαράντα ψεκαστικών συνεργείων, και αμφίβια οχήματα καθώς και για πρώτη φορά μη επανδρωμένα πτητικά μέσα (drones).

Σε κάθε περίπτωση υπενθύμισε τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για τα κουνούπια, καθώς, όπως είπε, «αυτά αναπαράγονται και στον προσωπικό μας χώρο, συνεπώς θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να είμαστε προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ