Quantcast

http://picasion.com/

Ηθικό χρέος η παραμονή των παιδιών μας στον τόπο τους

Γράφει ο Στέργιος Μουρτζίλας*
Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σημαντικό και καίρια επιδραστικό ρόλο στο αυριανό μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπου οι απαιτήσεις γίνονται περισσότερο σύνθετες και
πολύπλοκες οι πολίτες αναζητούν έμπρακτη στήριξη και παραγωγικές ευκαιρίες για να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν, δίπλα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου. Πρέπει με κάθε θυσία να παραμείνουν εδώ και να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε δράσεις συνδεόμενες με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της ημαθιώτικης οικονομίας, έχοντας διακριτά και ικανά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, μέσα σε μια παγκόσμια αγορά που αναζητά ποιοτικά προϊόντα.

Οι καινοτόμες ιδέες οφείλουν να επιβραβεύονται και συνακόλουθα να ενισχύονται οικονομικά προκειμένου να υλοποιηθούν. Τα ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργούν ευκαιρίες και παρέχουν την αναγκαία στήριξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ανάλογες προοπτικές, τουναντίον οφείλουμε να δρομολογούμε όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου οι πολίτες να λάβουν κάθε χρήσιμη ενημέρωση από τους κατάλληλους φορείς ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται στον τόπο τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοπόρο απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων συνδράμοντας τα μέγιστα στη δημιουργία και ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η ύπαρξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας συνιστά την πλέον ασφαλή παράμετρο για περαιτέρω συνέχιση αυτής της αναπτυξιακής προσέγγισης.

Ο Νομός Ημαθίας οφείλει και μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική που εξασφαλίζει βιώσιμες επιχειρήσεις δημιουργώντας ασφαλείς θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό, κάτι που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό του Νομού μας και θα ξαναφέρει το χαμόγελο και τη χαρά στους γονείς τους.

Η σύγχρονη μετανάστευση ανθρώπων με προσόντα και όνειρα αποτελεί για την Πατρίδα μας ανοιχτή πληγή, που οφείλουμε με δραστικές ενέργειες να την περιορίσουμε και εν τέλει να την επουλώσουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα μείζον ζήτημα, που ήδη σταδιακά, συνδυαζόμενο με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, εξελίσσεται σε εθνικό πρόβλημα με δυσάρεστες συνέπειες που δύνανται να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Κάτω από αυτές τις κρίσιμες διαπιστώσεις ο ρόλος των αιρετών αυτοδιοικητικών οργάνων δεν πρέπει απλά να περιορίζεται σε μια επιφανειακή διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά οφείλει να προβλέπει τις εξελίξεις και να επιδρά παρεμβατικά στη συνδιαμόρφωση αυτών, αφήνοντας διακριτό στίγμα αναπτυξιακής και ελπιδοφόρας προοπτικής.

Αυτό φυσικά απαιτεί γνώση του ευρωπαϊκού και (γιατί όχι) παγκόσμιου γίγνεσθαι και επαρκή στελέχωση με συνεργάτες ικανούς να προσαρμόσουν ιδέες και καινοτομίες στα πρακτικά δεδομένα ενός επαρχιακού Νομού.

Τίποτε δεν είναι αδύνατο όσο ιδεατό και αν φαντάζει. Άλλωστε το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν !


*Ο Στέργιος Μουρτζίλας είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ημαθίας, πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ημαθίας, πρόεδρος του ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού συλλόγου Ιερός Φώτιος και κατεβαίνει υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα

8 σχόλια:

  1. Αγαπητε,
    μακαρι να ηταν ετσι τα πραγματα και να μπορουσαν να μεινουν εδω τα νεα παιδια. Δυστυχως μας εφεραν δυσκολα χρονια. Για πρωτη φορα στην ιστορια ( εκτος την καταστροφης του 1922 για τους προσφυγες και τα χρονια της κατοχης)του ο νεοελληνας ειναι αναγκασμενος να κανει πολλα βηματα προς τα πισω στο βιωτικο του επιπεδο και μαλιστα καλείται να το κανει η γενιά με τα περισσοτερα προσοντα, αυτοι που δεν έφταιξαν σε τιποτα. Δεν ειναι δυνατον αυτοι οι νεοι μας να μη βρισκουν δουλειες οχι αναλογες των δυνατοτητων τους αλλα ουτε μεροκάματο, εκτος εαν εξαιρέσεις τα εποχιακα στα χωραφια ή στις καφετεριες, αλλα και παλι δεν κανεις οικογενεια ετσι.
    Δεν εχει λογικη οι νεοι αυτοι εαν βρουν δουλεια να παιρνουν 400-500€ και οι συνταξιουχοι μας (που ολοι ξερουμε τι προσοντα εχουν οι περισσοτεροι) να παιρνουν συντάξεις 1000-2000€ απο τα 50 τους!!!
    Δυστυχως τελειώνουμε ως εθνος. στα προηγουμενα χρονια η ξενιτια δε μας αποτελειωσε γιατι καθε οικογενεια ειχε 5-7 παιδια. Εφευγαν τα 2-3 και παλι εμεναν εδω 1-2 παιδια για να χτισουν την ελλαδα που ολοι γνωρισαμε. Επισης δεν υπηρχε αυτο το κυμα των ξενων που αντιμετωπιζει η πατριδα εδω και 25-30 χρονια.
    Μακαρι ο θεος να βαλει το χερι του και να σωθουμε απο το κακο που μας βρηκε. Ο οικονομικος πολεμος ειναι το ιδιο ολεθριος με τον πολεμο των οπλων. Το ακουγαμε να λεγεται αλλα τωρα το βιωνουμε.
    Καλή τύχη σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας δημόσιος υπάλληλος δεν γνώριζει τι θα πει κόστος παραγωγής και γιατί ποτέ δε θα ξανα γίνουν ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τουρκικά η βουλγαρικά η τρίτων χωρών.Με το πετρελαιο,τα αγροτικά εφόδια,τα αγροτικά μηχανήματα και την φορολογική αντιμετώπιση στο θεο ΟΙ ΝΕΟΙ ΘΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στοχευμένη προσέγγιση ενός σοβαρού ζητήματος που πονάει και απασχολεί σχεδόν κάθε οικογένεια. Γνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του συντάκτη του άρθρου, είμαι βέβαιος ότι η Ημαθία έχει να κερδίσει πολλά από την εκλογή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πρωτοπορεί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων δυστυχώς η Ημαθία υστερεί σημαντικά. Ας ελπίσουμε να αλλάξει η λυπηρή αυτή πραγματικότητα επιλέγοντας τους κατάλληλους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άσε ρε φίλε, τώρα τα θυμήθηκες τα παιδιά μας ; Από εκθέσεις ιδεών καλά πάμε, από ουσία τι γίνεται ; Τα 4 προηγούμενα χρόνια τι κάνατε για νέες θέσεις εργασίας ώστε να μην έφευγαν τα παιδιά μου ; Όταν έρχονται οι εκλογές και προκειμένου να βάλετε από κάτω το όνομά σας γράφετε εκθέσεις ιδεών.
    θα πάρετε και εσείς "αλίμονο" στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Ημαθία είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένας τόπος που του αξίζει να διοικείται από τους κατάλληλους ανθρώπους, στο χέρι μας είναι να τους επιλέξουμε και να τους εμπιστευτούμε, μπράβο αγαπητέ Στέργιο για τις ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιές πρωτοβουλίες ; Από τις δικές του πρωτοβουλίες εξαρτάται η ανεργία των παιδιών μας ; Σοβαρευτείτε ή ξυπνήστε.

      Διαγραφή
  7. ΕΛΛΗΝΕΣ!!
    ΕΔΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ( ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ