Ακατέργαστο κακάο: 5 οφέλη για την υγεία

Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο συγκαταλέγεται σε αυτά που αποκαλούμε τα τελευταία χρόνια «υπερτροφές». Είναι υγιεινό, μη επεξεργασμένο προϊόν που προέρχεται από το κακαόδεντρο, το φυτό από το οποίο παρασκευάζεται και η σοκολάτα. Το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κακάο διατίθεται σε μορφή σπασμένων σπόρων ή σκόνης. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό γλυκαντικό ή να προστεθούν σε smoothies, βρόμη και άλλες συνταγές. Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τα οφέλη από την τακτική κατανάλωση ακατέργαστου κακάο.


Καρδιά: Φαίνεται ότι οι Αζτέκοι γνώριζαν εκατοντάδες χρόνια πριν τα οφέλη που είχε η κατανάλωση κακάο για την καρδιά, γι’ αυτό και το αποκαλούσαν «αίμα της καρδιάς». Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση κακό συνδέεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένας βασικός λόγος είναι ότι το κακάο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς.


Κατά της χοληστερίνης: Το ακατέργαστο βιολογικό κακάο έχει πάνω από 40 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βακκίνια. Αυτά προέρχονται από τα φλαβονοειδή του φυτού, τα οποία αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα.


Σίδηρος: Το κακάο αποτελεί την καλύτερη φυτική πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για το αίμα και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.


Ασβέστιο: Το κακάο περιέχει περισσότερο ασβέστιο και από το αγελαδινό γάλα, στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών.


Βελτιώνει τη διάθεση: Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα σας κάνει χαρούμενους. Την ίδια επίδραση έχει στον εγκέφαλο η κατανάλωση κακάο και μάλιστα χωρίς πρόσθετα συντηρητικά, λακτόζη και ζάχαρη. Το κακάο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται φαινυλαιθυλαμίνη, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την ενέργεια. Το φυτό του κακάο περιέχει σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ανανταμίδη που βελτιώνουν τη διάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ