Quantcast

http://picasion.com/

Μαθητές του 5ου ΓΕΛ στην Ιταλία

Η τρίτη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Trans European Water Sustainability» και κωδικό 2018-1-DK01-KA229-047090_5 με θέμα την αειφορία του νερού, στο οποίο το σχολείο του 5ου ΓΕΛ Βέροιας συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε
στην πόλη Torre del Greco της Ιταλικής Καμπανίας. Μετέβησαν 31 συνολικά μαθητές από Τουρκία, Ελλάδα, Δανία, Λετονία και Πορτογαλία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των συμμαθητών -συνεργατών τους στο Torre del Greco.
Έτσι, οκταμελής αποστολή του 5ου ΓΕ.Λ. Βέροιας, αποτελούμενη από 5 μαθητές/-τριες και 3 καθηγητές, επισκέφτηκε το σχολείο Liceo Scientifico Statale "Alfred Nobel", από την Δευτέρα 18 Μαρτίου έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε τη θάλασσα και τις ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις της στον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.



Η ελληνικη αποστολή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας έγινε δεκτή σε μία ζεστή τελετή-υποδοχή που προετοίμασαν οι Ιταλοί συμμαθητές τους. Οι Ιταλοί προσέγγισαν την κουλτούρα των λαών διαβάζοντας ποιήματα, τραγουδώντας γνωστές επιτυχίες, χορεύοντας χαρακτηριστικούς χορούς της κάθε χώρας. 20 ιταλοί μαθητές υποδέχθηκαν την ελληνική αποστολή χορεύοντας συρτάκι. Η ελληνική αποστολή παρουσίασε την ποικιλία που εμφανίζει η χώρα μας με τις πολυάριθμες παραλίες της και παράλληλα την αξιοποίησή τους για την πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων.
Παράλληλα όλες οι αποστολές γνώρισαν την ιταλική κουλτούρα και τον πολιτισμό με περιηγήσεις στον Βεζούβιο και το Ηerculaneum, με μία βόλτα στη Νάπολη, την πρωτεύουσα της περιοχής, με επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και αργότερα στα στενά της απολαμβάνοντας τα χρώματα αυτής της ιδιαίτερης πόλης.



Τις ευεργετικές επιδράσεις του νερού κατανόησαν με μια επίσκεψη σε τοπικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεύμα/πικνίκ που παρέθεσαν οι ιταλοί μαθητές στις ξένες αποστολές σε μια φάρμα βουβαλιών και χώρο ειδικά διαμορφωμένο. Η εικόνα 60 περίπου ανθρώπων από 6 διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης που διασκεδάζουν όλοι μαζί γελώντας, τραγουδώντας και χορεύοντας θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη όλων, αποδεικνύοντας αφενός την δύναμη της ανθρώπινης φύσης να ξεπερνά στερεότυπα και αφετέρου την αξία των προγραμμάτων Erasmus+ που δίνουν την δυνατότητα στους μαθητές να αποβάλλουν προκαταλήψεις και να συνδέονται με τους συνανθρώπους τους χωρίς περιορισμούς.

Οι σκηνές την ημέρα των αναχωρήσεων με αγκαλιές, δάκρυα, ανταλλαγές δώρων από μαθητές αλλά και από τους γονείς των οικοδεσποτών ήταν πολύ συγκινητικές. Οι μαθητές/-τριες που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή είναι: Μπέκιου Ελένη, Τσιούρβα Σοφία, Σουμελίδου Ελευθερία, Σαμαράς Χρήστος, Τσουλτσίδου Μαρία και συνοδεύονταν από τους καθηγητές: Ασικίδη Μιχαήλ, Θυμιοπούλου Χριστίνα, Καραγιάννη Φράγκα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

2 σχόλια:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ