Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σωτηρία για χιλιάδες πρόωρα βρέφη: Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα

Η λειτουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στην οποία υγιείς θηλάζουσες μητέρες μπορούν να «καταθέτουν» το περίσσευμα γάλακτός τους για τις ανάγκες σίτισης πρόωρων ή άρρωστων νεογνών, εγκαινιάστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος αποτελεί
τον καρπό των προσπαθειών που άρχισε το 2016 η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ηλιτόμηνον» για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών. Πλέον τα νοσηλευόμενα πρόωρα νεογνά θα μπορούν να θρέφονται με το μητρικό γάλα που θα συλλέγεται από τη μητέρα τους ή από δότριες και θα φυλάσσεται κατόπιν επεξεργασίας στην Τράπεζα Γάλακτος. Στόχος είναι σε επόμενη φάση να καταστεί δυνατή η παροχή μητρικού γάλακτος από την Τράπεζα και σε τελειόμηνα βρέφη, των οποίων οι μητέρες δεν έχουν γάλα. Ενώ μέχρι τώρα η μοναδική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος λειτουργούσε στην Αθήνα, σήμερα η Θεσσαλονίκη διαθέτει δύο, μία αυτή που εγκαινιάστηκε στο Ιπποκράτειο και μια στο Παπαγεωργίου, η λειτουργία της οποίας ανακοινώθηκε αλλά δεν έχει εγκαινιαστεί ακόμη επισήμως. το επόμενο διάστημα το νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Η δημιουργία της Τράπεζας έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπάρχει ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η μοναδική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος για δότριες μητέρες που λειτουργεί στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας. Στην Α΄ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ, που στεγάζεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, γεννιούνται κάθε χρόνο 1.500-1.600 φυσιολογικά παιδιά, ενώ στη Β΄ Νεογνολογική Κλινική ΑΠΘ νοσηλεύονται σε ετήσια βάση 550-600 νεογνά με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το 10% είναι πρόωρα και περίπου 60-70 εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης. Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος έχουν δημιουργηθεί σε όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Από τις πρώτες τράπεζες που λειτούργησαν στον κόσμο είναι αυτή στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» (λειτουργεί από το 1947), και η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες της δικής της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών αλλά και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών μαιευτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ