Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σχολικές Καθαρίστριες Αλεξάνδρειας: Ραντεβού στα δικαστήρια αν δε συμμορφωθεί ο Δήμος

Διεκδικούν δεδουλευμένα, συμβάσεις και είδη ατομικής προστασίας
Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης 19 Μαρτίου, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βέροιας και το Σωματείο Προσωπικού Καθαριότητας Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων
Ημαθίας, σχετικά με τη διεκδίκηση δεδουλευμένων και τις συμβάσεις εργασίας των καθαριστριών. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Κ.Β., παρουσία του προέδρου του Ε.Κ.Β. Δημήτρη Ταχματζίδη, της προέδρου του Σωματείου Φιλιώς Ανβάρ, και των μελών, Εφρυσύνης Ασβεστά και Δημητρίας Ανδρεοπούλου.
Όπως τονίστηκε, τα προβλήματα δημιουργήθηκαν μόνο στο δήμο Αλεξάνδρειας, με τις 60 εργαζόμενες σε περίπου 54 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου, να διεκδικούν τρία ζητήματα. Τις συμβάσεις εργασίας, που ενώ έπρεπε, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να είναι διετείς, υπογράφηκαν για ένα διδακτικό έτος, τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου που δεν έχουν καταβληθεί και τα είδη ατομικής προστασίας που δεν έχουν διανεμηθεί.
Στις κινήσεις που έγιναν από πλευράς Εργατικού Κέντρου για να λυθούν τα ζητήματα των καθαριστριών, αναφέρθηκε ο κ. Ταχματζίδης, λέγοντας πως, αφού ήρθε το θέμα στη Διοίκηση του Ε.Κ.Β., έγινε μια πρώτη, ανεπιτυχής προσέγγιση με τον δήμο Αλεξάνδρειας, ενώ ακολούθησαν και ραντεβού με τον αντιδήμαρχο κ. Δριστά. Ζητήθηκε από το Ε.Κ.Β. τριμερής επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο των εργαζομένων, των εργοδοτών και της Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ αν τα προβλήματα δεν λυθούν, θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
«Ο δήμος Αλεξάνδρειας δεν ακούει τίποτα. Καλούμε να συμμορφωθεί αλλιώς θα πάμε στα Δικαστήρια»
Στις διεκδικήσεις του Σωματείου Καθαριστριών αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο κ. Ταχματζίδης. «Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι συμβάσεις καταρτίζονται ενιαία, με διάρκεια 2 διδακτικών ετών. Στην Αλεξάνδρεια υπογράφηκε σύμβαση για 1 χρόνο και ζητήσαμε από τον δήμο να διορθώσει αυτή τη μη σύννομη ενέργεια. Ο δήμος Αλεξάνδρειας όμως δεν ακούει τίποτα, λέγοντας πως "εμείς τα κάνουμε όλα σωστά και όλοι οι άλλοι δήμοι τα κάνουν λάθος".

Επίσης, από το 2018 οι καθαρίστριες δεν έχουν προμηθευτεί τα μέσα προστασίας, όπως γάντια, παπούτσια, αδιάβροχα, μάσκες, γιλέκα κτλ, καθώς και για φρέσκο γάλα, για τα οποία έχει εκδοθεί το κονδύλιο.


Τέλος, οι καθαρίστριες μπήκαν στα σχολεία από 1 Σεπτεμβρίου, ενώ οι συμβάσεις υπογράφηκαν στις 1/10 και 10/10, με τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου να μην έχουν ακόμα καταβληθεί, παρόλο που η χρηματοδότηση είναι από 1 Σεπτεμβρίου και για 10 μήνες.

Ο νομοθέτης, λόγω των εκλογών, σοφά θέλησε να κατοχυρώσει τις καθαρίστριες με τη διετία. Καλούμε το δήμο Αλεξάνδρειας να διορθώσει τα κακώς κείμενα, σύμφωνα με τις διατάξεις, ενώ αν δε συμμορφωθεί, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα. Θα προχωρήσουμε σε δικαστική διαμάχη με το δήμο Αλεξάνδρειας. Είμαστε σε αναμονή», ανέφερε ο κ. Ταχματζίδης, ενώ όπως είπε, δήλωσε στο δήμο Αλεξάνδρειας πως πλέον οι παραπάνω εργαζόμενες έχουν συνδικαλιστική ασυλία, για αποφυγή εκδικητικών απολύσεων.
«Είμαστε στο τελευταίο σκαλί των εργασιακών δικαιωμάτων, είμαστε με μίσθωση έργου, χωρίς δικαίωμα άδειας, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουμε, σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους. Είμαστε στον ίδιο κλάδο, εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων», ανέφερε η κ. Ανβάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ