Quantcast

http://picasion.com/

Αποκλειστικό: Ο γλύπτης Βαρώτσος μιλά για το Ηρώο της Πλατείας Ωρολογίου

Συνέντευξη στο veriotis.gr
«Μετά τη Βέροια σταμάτησα να κάνω έργα στην Ελλάδα»
«Κάθε φορά που συναντώ την εξουσία καταλαβαίνω πόσο αλλοπρόσαλλη και τρελή είναι...» σχολιάζει με νόημα o γνωστός εικαστικός Κωνσταντίνος Βαρώτσος. Με αφορμή την υπόθεση μεταφοράς του «Δρομέα»
από την πλατεία Ομονοίας στα Σκόπια, ο ίδιος άνοιξε τα χαρτιά του για μία ακόμα ιστορία που, όπως λέει, τον δυσαρέστησε και τον απογοήτευσε πολύ: Την κατασκευή του γυάλινου γλυπτού, του Ηρώου, στην Πλατεία Ωρολογίου το 2013, που εξελίχθηκε σε Βατερλώ σχετικά με τον τρόπο πληρωμής του καλλιτέχνη και κατέληξε σε δικαστική διαμάχη με τον Δήμο Βέροιας. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που απασχόλησε την τοπική ειδησεογραφία αλλά και τις δικαστικές αίθουσες, όταν ο δήμος Βέροιας ζήτηση ταμειακή διευκόλυνση από ιδιώτη εργολάβο για την αποπληρωμή του έργου του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη. 

«Θυμάμαι δυσάρεστα τη Βέροια» - Το Ηρώο στην Πλατεία Ωρολογίου δεν υπάρχει στην εργογραφία του!


Αίσθηση εξάλλου προκαλεί η απουσία του Ηρώου στη Βέροια από το συνολικό έργο γλύπτη Βαρώτσου. Κάνοντας μια απλή αναζήτηση μπορεί κανείς να διαπιστώσει, ότι το γλυπτό δεν συγκαταλέγεται στην εργογραφία του, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο ίδιος.
«Τι κάνει το γλυπτό μου στη Βέροια; Ελπίζω να είναι καλά, αν και πρέπει να σας πω ότι μετά από αυτά που πέρασα το έχω αποκλείσει από τον επίσημο κατάλογο των έργων μου.
Ξεκίνησα να κάνω ένα έργο στη Βέροια που πάντα στην τέχνη αποτελεί προσφορά αγάπης. Κι όμως κατέληξα να τρέχω στα δικαστήρια, ο δήμος μου έστειλε το ΣΔΟΕ, με προσέβαλαν, με λοιδόρησαν. Ήρθα χωρίς αμοιβή να ξεκινήσω ένα έργο στη Βέροια και κατέληξα να βάζω προσωπικά μου χρήματα και να να βιώνω ψυχική οδύνη» λέει ο Κώστας Βαρώτσος για την εμπειρία του στην δημιουργία του που βρίσκεται στην Πλατεία Ωρολογίου.

«Η εξουσία είναι πάντα αλλοπρόσαλλη και τρελή»


Η πρόσφατη διάψευση της Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, στα λεγόμενα του Κώστα Βαρώτσου περί πρότασης μεταφοράς του «Δρομέα» της Ομόνοιας στα Σκόπια, εξοργίζει για άλλη μία φορά τον καλλιτέχνη. «Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις που έχω εμπλακεί με την εξουσία συμπεραίνω ότι τα έργα τελικά κινδυνεύουν από την εξουσία. Όταν αποφασίζω να συνεργαστώ γνωρίζω ότι μπαίνω σε επικίνδυνη ζώνη...».
Όπως αποκαλύπτει ο εικαστικός, η δυσάρεστη εμπειρία του από τη Βέροια και την πολύπλοκη υπόθεση χρηματοδότησης που εξελίχθηκε σε δικαστική περιπέτεια, κράτησαν τη δημιουργία και την έμπνευση του μακριά από την Ελλάδα.


7 σχόλια:

  1. Βρωμισαν ,θάμπωσαν πήραν υγρασία τα τζάμια καί εγίνε ηρώο ,τρε μπανάλ ο μοντιε.θα μείνει στη μνήμη του κόσμου ως σημάδι ξεκοκαλισματος κοινοτικών κονδυλίων ,χωρίς ανταποδοτικά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄΄Το έχω αποκλείσει από τον επίσημο κατάλογο των έργων μου.΄΄

    Και εμείς ακριβώς το ίδιο κ. Βαρώτσο, δεν το λογαριάζουμε ως μνημείο πεσόντων της πόλης μας. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για ολόκληρη την πλατεία που την έχουν καταστρέψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mιά βλακεία καὶ μισή τό κακοτέχνημα πού λέγεται «δρομέας», σκέτη ἀηδία τό κατουρῶο (δέν τό λές Ἡρῶο) πού μᾶς ἔκανε ἐδῶ. Θά ἔπρεπε νά μᾶς ἀποζημιώσῃ γιά τό αἶσχος πού ἀσχημαίνει τήν πλατεῖα Ὡρολογίου καί προσβάλλει, ἀντί νά τιμᾷ, τούς ὑπέρ Πίστεως καί Πατρίδος πεσόντας. Σημειωτέον ὅτι οἱ ἀπάτριδες ἀναρχοάπλυτοι οὐδέποτε ἐβανδάλισαν τό... ἐνυδρεῖο καί τίς κοτρῶνες τοῦ Βαρώτσου, διότι καταλαβαίνουν ὅτι δέν ἔχει καμμία σχέσι μέ τόν ἑλληνισμό καί τούς Ἥρωές μας, πού τόσο παθολογικά μισοῦν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αληθεια "νοιωθουμε περιφανοι με το θεαμα αυτο......αν μη τι αλλο ανεξαρτητα ποιος ειναι υπευθυνος, ειναι θεαμα για αμεση αλλαγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμήν και πότε να έρθει η στιγμή να στηθεί ένα αξιοπρεπές Ηρώο στη Βέροια αντάξιο των Ηρώων και Μαρτύρων που έπεσαν για την Ελευθερία και την Πίστη στα χώματα της. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ας δεσμευθούν τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το "Ηρώο" προκαλέι στους Βεροιώτες διαφορα συναισθήματα. Απο θυμηδία μέχρι απογοήτευση, πικρία και οργή. Μήπως να το στέλναμε στα Σκόπια αντί για τον Δρομέα; Εδώ που τα λέμε ένα άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου δεν έχει η Βέροια. Αλλά ευχαρίστως τους το χαρίζουμε και χωρίς κανένα αντάλλαγμα... Χαλάλι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ