Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Κατρακύλα» ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία δείχνει νέα δημοσκόπηση

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για την «ευρω-κάλπη» από την εταιρία ALCO και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Έλλη Στάη. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 19
μέχρι τις 26 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων από όλη την Ελλάδα και καταγράφει διαφορά 6,9 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων.
Πρόθεση Ψήφου και πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων

Ειδικότερα, στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 6,1%. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΝΔ 23,6%, ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, Χρυσή Αυγή 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5%, ΚΚΕ 4,7%. Ακολουθούν Λαϊκή Ενότητα με 2,4%, Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων με 1,8%, Ποτάμι με 1,2%, ΑΝΕΛ με 1% και ΛΑΟΣ επίσης με 1%. Ποσοστό 5,2% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, λευκό 2,9%, ενώ 8,3% αναφέρει ότι θα απέχει. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 17,2%.




















Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 6,9% με τα ποσοστά να διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 26,6%, ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, Χρυσή Αυγή 7%, ΚΙΝΑΛ 5,6%, ΚΚΕ 5,3%. Ακολουθούν, Λαϊκή Ενότητα 2,7%, Ένωση Κεντρώων 2%, Ποτάμι 1,4%, ΑΝΕΛ και ΛΑΟΣ 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 19,4%.



















Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ALCO Κώστας Παναγόπουλο, η πρόθεση ψήφου στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι σαφώς διαφορετική. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα αυξάνεται κατά 4 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει θέμα που σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως πρόσθεσε, το ΚΙΝΑΛ, συγκριτικά με τις αποτυπώσεις για τις εθνικές εκλογές, παρουσιάζει σαφώς καλύτερα ποσοστά και περιορίζει απώλειες, ενώ η Χρυσή Αυγή παρουσιάζει ψηλά ποσοστά. Παρατηρείται επίσης μια “πανσπερμία” κομματικών σχηματισμών κάτω από το 3%.
Συσπειρώσεις και μετακινήσεις

Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα μπορεί κανείς να εξάγει και από τα στοιχεία που αφορούν τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

Έτσι, η συσπείρωση της ΝΔ δείχνει να βρίσκεται στο 79%, τη στιγμή που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 51%.




















Αναλύοντας μάλιστα τις μετακινήσεις, βλέπει κανείς ότι ένα ποσοστό 29% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 δηλώνει είτε αναποφάσιστο είτε ότι θα επιλέξει λευκό ή αποχή. Ένα ένα άλλο 20% κινείται προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς (6% προς τη ΝΔ, 14% προς άλλα κόμματα).

Όσον αφορά τη ΝΔ, ποσοστό 11% επί των ψηφοφόρων της του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζεται σήμερα αναποφάσιστο, ενώ ποσοστό 8% μετακινείται προς άλλα κόμματα (σε αυτό το 8%, μόλις 1% μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ).

























1 σχόλιο:

  1. Στο ΣΥΡΙΖΑ και στο συνεργαζόμενο υπουψήφιο Δήμαρχο να το το πείτε αυτό. Τον πήραν στο λαιμό τους. Και θα του φορτώσουν και την ήττα. καλά να πάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ