Quantcast

http://picasion.com/

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Πλούσιες ήταν οι δράσεις του Μουσικού Σχολείου Βέροιας τιμώντας την 21η Μαρτίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, με σκοπό να μεταδοθούν τα μηνύματα της ημέρας με δημιουργικό και βιωματικό τρόπο. Οι μαθητές διοργάνωσαν μια σειρά δράσεων, όπως Διακόσμηση εσωτερικού χώρου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, Δίωρη Ζωντανή Ραδιοφωνική Εκπομπή, Ραδιοφωνικό Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση, Εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο και τον 3ο διαγωνισμό απαγγελίας ποίησης. Αναλυτικά οι δράσεις:
Διακόσμηση εσωτερικού χώρου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας
Από το πρωί οι μαθητές της α΄ γυμνασίου επιμελήθηκαν τον στολισμό του εσωτερικού χώρου του σχολείου με κολάζ ποιημάτων και αντιρατσιστικών μηνυμάτων που φιλοτέχνησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου, Κικής Ιντζεβίδου.
Δίωρη Ζωντανή Ραδιοφωνική Εκπομπή
Ναι στην ποίηση/Όχι στον ρατσισμό
Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου συμμετείχαν στην παραγωγή δίωρης ζωντανής διαδικτυακής ραδιοφωνικής εκπομπής που μεταδόθηκε στις 9 - 11 π.μ. στο μαθητικό ραδιόφωνο - European School Radio με τίτλο: Ναι στην ποίηση/Όχι στον ρατσισμό υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου - υπεύθυνης της ραδιοφωνικής ομάδας, Χαράς Σκουμποπούλου στο πλαίσιο του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και του πολιτιστικού προγράμματος «Δημιουργούμε, Αξιοποιούμε και ΡαδιοΕπικοινωνούμε στο ESR».
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής ήταν προσκεκλημένος στο εργαστήριο πληροφορικής του σχολείου, από όπου γινόταν η ζωντανή μετάδοση, ο Βεροιώτης μουσικός, Λάζαρος Μπίντσης, ο οποίος παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ που υλοποιεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του για την Πρωτοβουλία για το Παιδί. Αυτή η πρωτότυπη ιδέα στηρίζεται στον συνδυασμό της ποίησης με επένδυση μουσικής lofiκι κι έχει ως στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του νεανικού κοινού για την ποίηση, όπως ο ίδιος ανέφερε. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την ιδέα αυτή και προσπάθησαν να την εφαρμόσουν ζωντανά στην εκπομπή  τους παρουσιάζοντας με τον προτεινόμενο τρόπο τις δικές τους πρωτότυπες ποιητικές δημιουργίες που είχαν συνθέσει ΄στο πλαίσιο του μαθήματος της λογοτεχνίας με αφορμή το ποίημα του Ζακ Πρεβέρ «Βγαίνοντας απ΄ το σχολειό». Παρουσιάστηκαν, επίσης, ποιήματα γνωστών Ελλήνων ποιητών μελοποιημένα κυρίως από εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και από Έλληνες συνθέτες αλλά και ποιήματα λίμερικ που έστειλαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αστερουσίων Πύργου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μαρία Μελεσσανάκη. 
Ραδιοφωνικό Αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από Σύνολο Έκφρασης και Δημιουργίας του Λυκείου
Η ραδιοφωνική ομάδα είχε τη χαρά να παρουσιάσει στην εκπομπή κι ένα δείγμα της δράσης του Συνόλου Έκφρασης και Δημιουργίας του Μουσικού Σχολείου Βέροιας που υλοποιεί το πρόγραμμα "Από τους στίχους στις νότες - Μελοποιημένη ποίηση" με υπεύθυνους καθηγητές μουσικής τους, Δημήτρη Θεοδωράκη και Έλσα Ιωαννίδου, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη σε παλιά ραδιοφωνική παραφωγό της ομάδας "Και τα μυαλά στα πεντάγραμμα", Άννα Ιωσηφίδου, η οποία συμμετέχει στην ορχήστρα του σύνολου. 

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής που ήταν αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού παρουσιάστηκαν τραγούδια και μηνύματα με αντιρατσιστικό περιεχόμενο που δημιούργησαν οι μαθητές του γυμνασίου για τον φετινό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος και τραγουδιού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» με τίτλο: «Η φωνή μας, ασπίδα στα λόγια του μίσους» που συνδιοργανώνουν η Επιστημονική Εταιρεία “Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας με τον διακριτικό τίτλο: European School Radio, το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά αξιοποιήθηκε και υλικό από τον διαγωνισμό «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2016».

Ακούστε την εκπομπή εδώ από το podcast του σταθμού. Θα μεταδοθεί και ηχογραφημένη με πρόσθετο υλικό σε απογευματινή ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Δείτε εδώ τη διαφημιστική ανάρτηση για την προώθηση της εκπομπής.
Για να δείτε το προωθητικό οπτικοακουστικό σποτ της εκπομπής πατήστε εδώ
Για να δείτε ένα δείγμα της δουλειάς των μαθητών με τις ποιητικές δημιουργίες τους πατήστε εδώ
Εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο - Τα δέντρα άνθισαν… ποιήματα υπό τους ήχους μελοποιημένης ποίησης 
Στη συνέχεια μαθητές και καθηγητές πραγματοποίησαν ένα διαφορετικό μάθημα στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του Μουσικού Σχολείου Βέροιας κάτω από τα δέντρα που προκάλεσε το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό όλων. Ο χώρος γέμισε ήχους, στίχους και ζωγραφιές.
Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από τους στίχους γνωστών Ελλήνων και ξένων ποιητών και εκφράστηκαν δημιουργώντας πρωτότυπα εικαστικά έργα με τα οποία διακόσμησαν τα δέντρα αλλά και τους χώρους του σχολείου υπό τους ήχους μελοποιημένης ποίησης. Τη μουσική επιμελήθηκε η ραδιοφωνική ομάδα αξιοποιώντας το υλικό της ζωντανής εκπομπής που είχε μεταδώσει το πρωί της ίδιας μέρας.
3ος διαγωνισμός απαγγελίας ποίησης
Το διαφορετικό αυτό μάθημα ολοκληρώθηκε όχι με ένα διαγώνισμα αλλά με έναν πρωτότυπο διαγωνισμό απαγγελίας που διοργάνωσε για τρίτη φορά η ραδιοφωνική ομάδα του Μουσικού Σχολείου Βέροιας προσκαλώντας τους μαθητές του γυμνασίου να απαγγείλουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο αγαπημένα τους ποιήματα στα ελληνικά, στα γαλλικά αλλά και στα αγγλικά αλλά και δικές τους ποιητικές δημιουργίες ή των αγαπημένων τους προσώπων υπό τους ήχους του σαξόφωνου, μουσικής lofi αλλά και μελοποιημένων ποιημάτων. Μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ζωηρό ενδιαφέρον στο κάλεσμα αυτό και πραγματικά το αποτέλεσμα ήταν συγκινητικό. Στους νικητές του διαγωνισμού δόθηκαν αναμνηστικά βραβεία και ειδικά στις μαθήτριες που κατέκτησαν την πρώτη θέση δωρίστηκε η ποιητική συλλογή: «Πρωινό Άστρο» του Γιάννη Ρίτσου και βιβλίο - δώρο με θέμα τη φιλία από την υπεύθυνη της ραδιοφωνικής ομάδας.
Στη συνέχεια οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, για να ακούσουν ζωντανά για πρώτη φορά τα δύο τραγούδια με αντιρατσιστικό μήνυμα που δημιούργησαν τα μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας «Οι Ταξιδιώτες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας» και τα οποία συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Κάν΄ το ν΄ ακουστεί 2019» με θέμα: Η φωνή μας ασπίδα στα λόγια του μίσους. Τα τραγούδια μπορείτε να τα ψηφίσετε εδώ. Δείτε εδώ και το οπτικοακουστικό μήνυμα που δημιούργησαν μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας για την προώθηση της ψηφοφορίας των ακροατών, η οποία θα αναδείξει τη συμμετοχή που θα κερδίσει τα Βραβεία Ακροατών για το 2019. 
Η επιβράβευση αυτού του διαφορετικού μαθήματος όχι ένας καλός βαθμός αλλά οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις αυτής της ξεχωριστής μέρας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μάθημα θα επαναληφθεί χωρίς να ανυπομονούμε να χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα…

Για την επιτυχία της εκδήλωσης συνεργάστηκαν η φιλόλογος, Χαρά Σκουμποπούλου, η καθηγήτρια γαλλικών, Μαριάννα Λούκα και η καθηγήτρια αγγλικών, Αλεξάνδρα Γρίβα. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση των δράσεων.

Αποτελέσματα 3ου διαγωνισμού απαγγελίας Μουσικού Σχολείου Βέροιας
1ο βραβείο: Κατερίνα Αχλιώπα και Καλλιόπη Αμαράντου, μαθήτριες της α΄ γυμνασίου: «Σώπα μη μιλάς», Αζίζ Νεσίν
2ο βραβείο: Λυδία Καραμούτη, Άγγελος Χαραλμπίδης, μαθητές της γ΄ γυμνασίου
3ο βραβείο: Βούλγαρης Γιάννης, Χριστίνα Χαλκιά, μαθητές της γ΄ γυμνασίου
Ιωάννα Αβραάμ, γ΄ γυμνασίου: πρωτότυπη δημιουργία με αντιρατσιστικό μήνυμα της μαθήτριας, Καραμούτη Λυδίας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ