Quantcast

http://picasion.com/

Το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην πίστη και η αλαζονεία της αμφισβήτησης

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Φάκας, Διδάκτωρ Θεολογίας
Έχει πλέον καταστεί μια προβλέψιμη εξέλιξη. Κάθε χρόνο σχεδόν, λίγο πριν το Άγιο Πάσχα γινόμαστε μάρτυρες μιας συζήτησης που ανοίγει γύρω από το θαυμαστό γεγονός της αφής του Αγίου Φωτός. Άνθρωποι χωρίς
πνευματικό υπόβαθρο και χωρίς ειλικρινείς πνευματικές αναζητήσεις εμφανίζονται να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το μέγιστο θαύμα με ανθρωπομορφικές προσεγγίσεις. Και επειδή ακριβώς αδυνατούν, ελλείψει πίστης, να αντιληφθούν το μεγαλείο της Ορθοδοξίας, επιλέγουν με πομπώδη τρόπο την πρόκληση, την αμφισβήτηση και την στείρα άρνηση, εμποδίζοντας τους πολλούς να επιλέξουν κάτι διαφορετικό από τη δική τους ισοπεδωτική κοσμοθεωρία.

Παρότι αυτοαποκαλούνται δημοκράτες, εντούτοις επιχειρούν να διαταράξουν το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός στην Πίστη, δηλαδή στην άνευ όρων και χωρίς λογικές εξηγήσεις παράδοση στο Θαύμα. Τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός αποτελούν ελεύθερη επιλογή του, υποχρέωση όμως όλων είναι να τα σέβονται χωρίς υπονοούμενα και υφέρπουσες υποψίες περί εξαπάτησης του κόσμου.

Η ελληνορθόδοξη παράδοση, αυτή που μεγάλωσε επί αιώνες γενιές Ελλήνων και κράτησε όρθιο το Έθνος μας σε χαλεπούς καιρούς, συνιστά ασφαλή οδηγό και πυξίδα για το μέλλον.

Είναι πράγματι αρκούντως άκομψο όχι μόνο να χλευάζεις κάποιον για την ευκολοπιστία του, αλλά επιπρόσθετα να επαίρεσαι ότι τον λυτρώνεις από το ψέμα, μέσα στο οποίο (κάποιοι) του έχουν επιβάλει να ζει.


6 σχόλια:

  1. Αυτά να τα πειτε στον σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρο, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως: «Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο. Εγώ το ανάβω… Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει σκευοφύλακας Ισίδωρος. Αυτό κι αν είναι απάτη. Τόσα χρόνια που ήταν; Πολύ βολικός γα να καλύψει τις ανομίες και τις αμαρτίες των αθέων, δεν νομίζεις; Ξέρεις τι σωματική έρευνα κάνει η αστυνομία και η ασφάλεια του Εβραικού Κράτους ακριβώς για να μην υπάρχει κανένας ''Ισίδωρος΄΄;...

      Διαγραφή
  2. Μου κάνει εντύπωση η ευκολία που κάποιοι πιστεύουν οτιδήποτε - και μαλιστα το καταπινουν "αμασητο" ' κυκλοφορησει εναντια της πιστης. Στις αμέτρητες ομως ομολογιες πιστών το διυλιζουν μεχρι και οι ίδιοι να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Κρίμα γι αυτούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.ΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ?ΦΑΓΑΝ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αυτός ποιος ειναι ο Φουφουτος;


    https://jerusalem-patriarchate.info/blog/portfolio/ὁ-πανιερώτατος-μητροπολίτης-καπιτω-14/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ πιστοποιω οτι πετας. Πιστεψε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ