Quantcast

http://picasion.com/

Πλήρης αδιαφορία για ένα γραφικό σοκάκι της Μπαρμπούτας

Αδιαφορία, εγκατάλειψη και εικόνα που θλίβει και φαίνεται να αφήνει ασυγκίνητους τους αρμόδιους. Τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια της οδού Σοφού έχουν αφεθεί στο έλεος τους, με αποκορύφωμα τον τελευταίο χρόνο, όπου έχει αποκλειστεί παντελώς η πρόσβαση πεζών στο σημείο. Η ανταπόκριση μηδαμινή για
κτίρια διαμάντια που ρημάζουν. Κομμάτια των προσόψεων έχουν καταρρεύσει το τελευταίο διάστημα καθιστώντας τη μετακίνηση στην οδό Σοφού «κίνδυνο - θάνατο» για τους περαστικούς. 

Ο δήμος έχει αρκεστεί στην τοποθέτηση απαγορευτικού κάγκελου με το διακριτικό «ΠΡΟΣΟΧΗ», την ώρα που ένα ιστορικό και γραφικό σοκάκι της Μπαρμπούτας είναι μή επισκέψιμο από τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα δρομάκι, σημείο σταθμός στην περιήγηση, καθώς οδηγεί από την Παλιά Μητρόπολη στο ποτάμι και στην Γέφυρα Καραχμέτ, ενώ παράλληλα εξυπηρετεί, ή τουλάχιστον εξυπηρετούσε τους κατοίκους της περιοχής της Μπαρμπούτας που ήθελαν να βρεθούν στο κέντρο της πόλης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμοδιότητα του δήμου είναι να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την εξέλιξη και τις φθορές που έχουν υποστεί τα κτίρια και αν εκείνοι δηλώσουν οικονομική αδυναμία να τα επισκευάσουν, τότε να αναλάβει εκείνος τις ζημιές. Μέχρι όμως να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις και να σταματήσει η κωλυσιεργία από όλες τις πλευρές, κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες που στηρίζουν και ενισχύουν οικονομικά την περιοχή, θα πρέπει να υπομένουν και να περιμένουν...







4 σχόλια:

  1. Ο τίτλος του άρθρου είναι ανακριβής. Θα έπρεπε να είναι «πλήρης αδιαφορία για όλα τα γραφικά σοκάκια της Βέροιας». Γιατί η Βέροια έχει γεμίσει με «επικίνδυνα κτίσματα», πρώην διατηρητέα. Τις προάλλες κηρύχτηκε επικίνδυνο και ετοιμόρροπο άλλο ένα κοντά στην οδό Ιεραρχών. Αλλά ενώ στην αρχαία ελληνική γλώσσα «διατηρητέο» σημαίνει «αυτό που πρέπει να διατηρηθεί», στη νέα ελληνική πραγματικότητα σημαίνει απλώς αυτό που δεν πρέπει να κατεδαφιστεί, αλλά να το αφήσουμε να ρημάζει σιγά- σιγά. Και για αυτό φταίμε όλοι.
    Τι κάνει ο δήμος εκτός από το αναρτά πινακίδες που να προειδοποιούν ότι το κτίσμα είναι επικίνδυνο; Γιατί δεν κάνει κάτι πριν φτάσει να χαρακτηριστεί έτσι; Τι κάνει η Αρχαιολογία εκτός από το να κηρύσσει ένα κτίριο διατηρητέο και εκτός από το να επιμένει να αναστηλώσει το μοναδικό διατηρητέο της Βέροιας που ίσως πρέπει να γκρεμιστεί; Τι κάνουν οι χορηγοί, εκτός από το να χρηματοδοτούν αθλητικές ομάδες και φιέστες που πίσω τους αφήνουν μόνο σκουπίδια; Τι κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, οι λόγιοι και συγγραφείς και μελετητές της Βέροιας εκτός από το να αναπολούν μια παλιά Βέροια που έφυγε, χωρίς να βλέπουν μια Βέροια που φεύγει; Τι κάνουμε όλοι εμείς εκτός από το να διερχόμαστε με προσοχή δίπλα από τα επικίνδυνα κτίσματα για να μην μας πέσει κανένα κεραμίδι στο κεφάλι;
    Πριν λίγα χρόνια μια γνωστή αρχιτέκτονας της Βέροιας απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Βεριώτες, να ενωθούν για να «σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται». Άραγε ανταποκρίθηκε κανείς;…. Μάλλον όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάναμε ωραία... πεζοδρόμια!!! Δε φτάνει;;;

      Διαγραφή
    2. Τι λέτε ρε παιδιά, δεν είδατε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα που έπεσε ένα διατηρητέο πάνω στα αυτοκίνητα; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβετε ότι όταν δεν υπάρχουν χρήματα δεν μπορούν να γίνουν και εργασίες αναστήλωσης ; Για τους ιδιώτες που τα έχουν δε λέτε τίποτα, αυτοί δεν πρέπει να τα συντηρούν ; για όλα φταίει ο Δήμος ; Σοβαρευτείτε λίγο.

      Διαγραφή
    3. Όταν κάποιο κτίριο χαρακτηριστεί διατηρητέο, δεν σημαίνει ότι αυτόματα το παίρνει ο Δήμος ή ότι ο Δήμος πρέπει να το συντηρήσει. Ο ιδιώτης που το έχει έχει την ευθύνη. μην τρελαθούμε , βρήκαμε τώρα προεκλογικά να θάψουμε όποιον να ναι.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ