Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στέγη στις εγκαταστάσεις της «Αμάλθεια» στην Κουλούρα βρίσκει το Τελωνείο Ημαθίας

Παραχωρούνται στην ΑΑΔΕ και ξεκινούν εργασίες
Η παραχώρηση μέρους των κτιριακών εγκαταστάσεων του ακινήτου της «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» στην Κουλούρα, προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να λειτουργήσει εκεί το τελωνείο Ημαθίας, αποφασίστηκε τη Δευτέρα έπειτα από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια. Αυτός ήταν εξάλλου και ο βασικός λόγος -η Αμάλθεια και η μεταφορά του Τελωνείου στην Κουλούρα- που η συνεδρίαση «μετακόμισε» στην έδρα της Ημαθίας.
Κατά τη συζήτηση του θέματος, τοποθετήθηκαν, πέραν των περιφερειακών συμβούλων, ο Περιφερειάρχης Ημαθίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης ως εισηγητής του θέματος, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, καθώς και ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, Γιώργος Μπίκας και Τάσος Γιάνκογλου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο, τμήμα του ακινήτου της εταιρίας «ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε.» παραχωρείται δωρεάν για 50 χρόνια προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), για τις ανάγκες λειτουργίας του Τελωνείου στην Κουλούρα. Πρόκειται για κτιριακές εγκαταστάσεις περίπου 1600τμ και περιβάλλοντα χώρο περίπου 20 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την απόφαση, οι εγκαταστάσεις θα παραδοθούν έτοιμες προς χρήση από τους παραχωρούντες οι οποίοι θα αναλάβουν και το κόστος επισκευής τους, κόστος που θα προσδιοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων ΕσόδωνΣύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία προβλέπει την παραχώρηση του χώρου για 50 χρόνια αλλά σε περίπτωση που δεν θα λειτουργεί το Τελωνείο μέσα σε 18 μήνες, η Περιφέρεια θα έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεάν παραχώρηση.

500 μετοχές ζητάει το Επιμελητήριο
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, λέγοντας αρχικά πως, ενώ το προβλέπει ο νόμος, το Επιμελητήριο δε μετέχει στο ΔΣ της ΑΜΑΛΘΕΙΑ. Επίσης ανέφερε πως σε προηγούμενες συζητήσεις μεταξύ των φορέων, ειπώθηκε, το Επιμελητήριο να πάρει μετοχές που θα παραχωρηθούν από το δήμο και την περιφέρεια. «Συμφωνούμε στη διαδικασία να δημιουργηθεί και να παραχωρηθεί ένας χώρος για τη λειτουργία του Τελωνείου, αλλά να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη λύση, ως διαμετακομιστικού κέντρου ή εκθεσιακού κέντρου κτλ. Το Επιμελητήριο ως συμμετέχων στο ΔΣ μπορεί να προβεί στις ανάλογες ενέργειες, με πχ παροχή δωρεάν οικονομοτεχνικών μελετών. Ζητάμε 500 μετοχές από την Περιφέρεια», ανέφερε ο κ. Μπίκας.
Ναι στις μετοχές - Όχι στη απώλεια του πλειοψηφικού πακέτου
Σχετικά με την παραχώρηση μετοχών από την ΑΜΑΛΘΕΙΑ στο Επιμελητήριο, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, δήλωσε σύμφωνος μεν αλλά να μη χάσει η Περιφέρεια το 51% που κατέχει.

«Πρώτα το ΦΕΚ και μετά... καρφί!»
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τάσος Γιάγκογλου, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκπρόσωπος των επιχειρηματιών, κάνοντας αναφορά στις συναντήσεις και τις ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν, προκειμένου να λειτουργήσει στην Κουλούρα το Τελωνείο της Ημαθίας. Όπως π.χ. η σύσταση εταιρείας από τους επιχειρηματίες που θα αναλάμβανε τις εργασίες για τη δημιουργία του χώρου, με κατηγορηματική θέση να μην κλείσουν τα άλλα δυο Τελωνεία. 

«Το Τελωνείο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει, δε θέλουμε να κλείσουν τα Τελωνεία των όμορων νομών αλλά να λειτουργήσουν και τα τρία», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβαν οι επιχειρηματίες είπε πως «Έπειτα από την επικαιροποίηση που κάναμε στην εταιρεία, με ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων, αποφασίσαμε πως, σε συνεργασία και με την κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ, δεσμευόμαστε να παραδώσουμε το έργο σε 18 μήνες, αφού πρώτα εκδοθεί το ΦΕΚ που οριστικοποιεί το χώρο ως Τελωνείο. Πρώτα το ΦΕΚ αλλιώς ούτε ένα καρφί. Δε διακινδυνεύουμε τα χρήματα των επιχειρηματιών. Θα μας κρεμάσουν στην πλατεία της Βέροιας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ευχαριστώ για το φιλέτο...»
«Ο δήμος, η περιφέρεια και κάποιοι επιχειρηματίες υποκαταστήσαμε την πολιτεία. Μπήκαμε μπροστά για να ολοκληρώσουμε με δικά μας έξοδα το κτίριο, καθώς η επιλογή της πολιτείας ήταν το έτοιμο κτίριο στη Σκύδρα. Η πολιτεία θα έπρεπε να πει στην ΑΜΑΛΘΕΙΑ ευχαριστώ για την παραχώρηση του φιλέτου αντ' αυτού εμείς ακόμα συζητάμε», σημείωσε ο Δήμαρχος Βέροιας. 

«Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ δε δημιουργείται για να κλείσουν τα Τελωνεία από τους άλλους νομούς. Θα αφορά μόνο την ΠΕ Ημαθίας και τη Βέροια», σημείωσε ως απαραίτητη προϋπόθεση της απόφασης ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων, προτάσεις για επιπλέον χρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων, ερωτήματα για τη λειτουργία του Τελωνείου και άλλα. 

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κατά ψήφισε η παράταξη της Δέσποινας Χαραλαμπίδου, εκτός του Λάζαρου Τόσκα και του Σάκη Χειμώνα, του Ημαθιώτη γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου. Κατά ψήφισε επίσης και ο Βασίλης Ρέβας της Λαϊκής Συσπείρωσης.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ