Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Έτσι θα κατανεμηθούν οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο - Mε τι ποσοστό θα βγει o πρώτος;

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στα πολιτικά στέκια της Βέροιας που «βασανίζει» εκατοντάδες υποψηφίους είναι πόσες έδρες θα πάρουν οι συνδυασμοί που θα κατέβουν στις δημοτικές εκλογές. Ουσιαστικά, «ταλανίζει» και τους εν δυνάμει υποψηφίους συμβούλους, καθώς με το παλιό σύστημα, αν πόνταρες
σε υποψήφιο δήμαρχο φαβορί (έστω για τη δεύτερη Κυριακή) είχες πολλές περισσότερες πιθανότητες να εκλεγείς. Τώρα τι γίνεται; Ας τα δούμε με τη σειρά...

Στις εκλογές του 2014 η παράταξη που διοικεί τον Δήμο, η «Δράση με Γνώση» είχε καταλάβει 25 έδρες με ποσοστό την πρώτη Κυριακή στο 25,45%, ενώ από την άλλη πλευρά, η «Δύναμη Πολιτών» με 33,62% κέρδισε μόλις 7 έδρες. Με το ισχύον σύστημα της απλή αναλογικής, θα είχαμε Βοργιαζίδη με 10 δημοτικούς συμβούλους και Καραπαναγιωτίδη με 14! 

Έτσι λοιπόν, φέτος οι έδρες των συνδυασμών θα κατανεμηθούν με απλή αναλογική. Κάτι που αυτόματα σημαίνει πως πρακτικά δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει αυτοδυναμία, καθώς το 50% είναι απλά ένα άπιαστο όνειρο.
Ο ρεαλιστικός στόχων των συνδυασμών που στοχεύουν στην πρωτιά είναι να ξεπεράσουν το 25%. Η κατανομή των εδρών, βάσει απλής αναλογικής είναι στο 2,4% ανά έδρα! Δηλαδή ένας συνδυασμός με 5% βγάζει δυο συμβούλους (τον επικεφαλής και έναν υπ. σύμβουλο). 


Αντιστοίχως ο συνδυασμός που θα λάβει 20%, εκλέγει 8. Φυσικά, τα νούμερα παρατίθενται για μια γενική εικόνα, καθώς μετά την απλή αναλογική, αρχίζουν και τα εκλογικά «μέτρα», οι στρογγυλοποιήσεις και οι καραμπόλες αναλόγως ποιος θα βγάλει σύμβουλο από τη Δ.Ε. Αποστόλου Παύλου, ποιος από τη Δοβρά και πάει λέγοντας! 

Ένα είναι το σίγουρο: Οι αλλαγές που φέρνει η απλή αναλογική θα προκαλέσει ανατροπές και πολιτικούς συσχετισμούς που μέχρι σήμερα φαντάζουν αδιανόητοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ