Quantcast

http://picasion.com/

Παναγία Μελικιώτισσα: 55 σφαίρες σε μια εικόνα και το θαύμα

Η σπάνια μορφή της Παναγίας, που μαγνητίζει όποιον την αντικρίζει για πρώτη φορά, είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που κάνει την εικόνα ξεχωριστή. Το πρώτο που θα δει κανείς κι αυτό που οι κάτοικοι της Μελίκης Ημαθίας αποκαλούν θαύμα είναι οι 55 σφαίρες που φέρει παντού η εικόνα, εκτός από το πρόσωπό της, που παρέμεινε αλώβητο. Ήταν 17 Μαρτίου του 1947. Ο εμφύλιος είχε αιματοκυλίσει την περιοχή. Στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μερικές δεκάδες στρατιώτες-ορισμένοι μιλούν για 55 ψυχές μαζί με παιδιά και γυναίκες αναζήτησαν καταφύγιο για να προστατευτούν από τη μανία του πολέμου.

Κάποιος τους πρόδωσε. Πριν φτάσει το χάραμα, ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια των ανταρτών να σπάσουν την ξύλινη πόρτα της παλιάς εκκλησίας. Στάθηκε αδύνατο. Τότε άρχισαν να πυροβολούν κατά ριπάς.
Όταν άδειασαν τα όπλα τους, μπήκαν στον ρημαγμένο ναό και έμειναν άφωνοι με όσα αντίκρισαν. Κανείς από τους στρατιώτες και όσους βρίσκονταν μέσα δεν έπαθε το παραμικρό.
Όλες οι σφαίρες βρίσκονταν πάνω στην εικόνα της Παναγίας, που στόλιζε το τέμπλο. Μοναδικό σημείο όπου δεν υπήρχε ούτε μια σφαίρα ήταν το πρόσωπο της Θεοτόκου που εξακολούθησε να κοιτάζει τους πάντες με αγάπη.
Το σύγχρονο θαύμα
Μισό αιώνα μετά, οι κάτοικοι της Μελίκης, στην Ημαθία ξαναέζησαν το δικό τους θαύμα πριν από περίπου 4 χρόνια. Τον Μάρτιο του 2015 η εικόνα της Παναγιάς της Μελικιώτισσας, που ήταν «κρυμμένη» για περισσότερο από 50 χρόνια, «εμφανίστηκε» και πάλι. Αυτή τη φορά στα χέρια του νέου εφημέριου του Ναού της Αγίας Παρασκευής, του πατέρα Γεωργίου. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν την επανεμφάνιση της ως σημάδι από τον Θεό ότι δεν τους έχει εγκαταλείψει.

πηγή

8 σχόλια:

  1. Οἱ κομμουνιστοσυμμορῖται πῆραν τὰ ὅπλα κατὰ τῶν Ἑλλήνων μὴ κομμουνιστῶν, ποὺ δὲν ἤθελαν νὰ γείνῃ ἡ Πατρίδα μας σοσιαλιστικὸ κάτεργο. Οἱ κομμουνιστοσυμμορῖται αἱματοκύλισαν τὴν Ἑλλάδα, ὄχι κανένας ἀπρόσωπος «ἐμφύλιος»._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hadji-Nicolaou, χμμ.. αντιστρέφουμε τις δύο πρώτες συλλαβές κ έχουμε ...Jihad !!! (για όσους δεν σκαμπάζουν, ΤΖΙΧΑΝΤ!) Το γνωστό πρόθεμα είναι 'Χατζής', γράψε Haji αν θες να ξεχωρίζεις, γιατί άραγε το γράφεις έτσι; Δεν θεωρώ πως το κάνεις σκόπιμα, πως κάτι θέλεις να δηλώσεις, πιστεύω πως απλά είσαι ηλίθιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για τους παπάδες και τους λοιπούς παρατρεχάμενους εκεί στη «δημοκρατική» Μελίκη για το εμφυλιοπολεμικό μίσος που αναμοχλεύουν με ψεύτικες Παναγίες . Σας χαρίζουμε την Παναγία την Ταγματασφαλίτισα και προτιμάμε τον πάτερ Ανυπόμονο που πολέμησε τους Γερμανούς στο πλευρό του Άρη .
    Νιώθετε ενοχές γιατί οι πρόγονοι σας ήταν γερμανοτσολιάδες, το ίδιο κι εσείς τώρα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ποιό ακριβώς σημείο διαφωνείς με τα Ιστορικά Γεγονότα;

      Διαγραφή
  4. haji
    /ˈhadʒiː/Submit
    noun
    a Muslim who has been to Mecca as a pilgrim.
    "Haji Hadi"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἡ μισὴ ἀλήθεια ἰσοδυναμεῖ μὲ ψέμμα. Γιὰ τοὺς μωαμεθανούς, ναί, αὐτὸ σημαίνει χατζῆς, ἀλλὰ γιὰ ἐμᾶς τοὺς Χριστιανούς, χατζῆς λέγεται ὅποιος πῆτε ὡς προσκυνητὴς στοὺς Ἁγίους Τόπους καὶ ἔκανε συμβολικὸ βάπτισμα στὸν Ἰορδάνη ποταμό. Συνήθως ἔχαιρον μεγάλης ἐκτιμήσεως ὡς θεοφοβούμενοι καὶ τίμιοι ἄνθρωποι μεταξὺ τῶν Χριστιανῶν οἱ χατζῆδες, καὶ εἶμαι ὑπερήφανος ποὺ ἕνας προ-προ-πάππος μου -αἰωνία αὐτοῦ ἡ μνήμη!- ἦταν χατζῆς._

      Διαγραφή
  5. Βλέπεις τα θαύματα γινόταν μόνο στους δεξιούς. Στην Μακρόνησο-Γυάρο και κατι κομμενα κεφαλια ανταρτων για μερικες λίρες, εκεί τους ξεχασε. να χαίρεστε τον θεό σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφηστε βρε ολοι σας την θρησκεια εξω απο αυτα τα χαζα που μας εσπειραν οι ξενοι εδω και πολλα χρονια και να δουμε πως θα βρουμε καμια λυση να γλιτωσουμε απο την κριση - χρεος και ασχετους πολιτικους -κομματα (κυριως τους παλιους αλλα οπως βλεπουμε και οι σημερινοι ειναι... αστερια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ