Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ο οδικός χάρτης μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (ημερομηνίες)

Λιγότεροι από τέσσερις μήνες απομένουν μέχρι τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου και ο veriotis.gr σας παρουσιάζει σήμερα τον οδικό χάρτη με τις ημερομηνίες - σταθμούς στην πορεία προς τις εκλογές. Καταρχήν, η πρώτη Κυριακή Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών είναι η 26 Μαΐου. Αυτό
προκύπτει από τον ισχύοντα νόμο «Κλεισθένη» και από την τροπολογία για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών η οποία αναφέρει:
"4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος:
α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παραγράφου 1 θα διεξαχθεί την Κυριακή κατά την οποία διενεργείται η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019."

Συνεπώς, επειδή ο χρόνος διεξαγωγής των Ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι από 23-26 Μαΐου (δείτε εδώ το επίσημο site της Ε.Ε.), στην Ελλάδα η ημερομηνία είναι η Κυριακή 26 Μαΐου, η οποία θα είναι και η πρώτη Κυριακή δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Και συνεχίζει ο "Κλεισθένης": "β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών."

Δηλαδή, αν χρειαστεί επαναληπτικός γύρος, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, η δεύτερη Κυριακή είναι η 2 Ιουνίου 2019.


Κατάθεση συνδυασμών και ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με τον «Κλεισθένη»: «Η δήλωση του συνδυασμού επιδίδεται από τον υποψήφιο δήμαρχο ή με δικαστικό επιμελητή, ύστερα από παραγγελία του υποψήφιου δημάρχου, στον πρόεδρο του πολυμελούς πρωτοδικείου το αργότερο είκοσι (20) ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας». Δηλαδή τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019, είναι η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση της οριστικής λίστας υποψηφίων!

Ακολούθως, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη των συνδυασμών και όλων των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειαρχών και συμβούλων από το Πρωτοδικείο.  

O χρόνος μετράει... αντίστροφα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ