Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Πανετόνε: Το διάσημο ιταλικό κέικ που αγαπάμε και στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα

Η παρασκευή του θυμίζει τσουρέκι
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία ψηλή φόρμα για πανετόνε. Σε μπολ αναμιγνύουμε το ζεστό γάλα με τη μαγιά και 1 κ. γ. από τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για λίγα λεπτά, να φουσκώσει το μίγμα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ, μαζί με το βούτυρο και τη βανίλια και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, σταδιακά τα αβγά και λίγο από το αλεύρι. 

Βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μπολ με μία πρέζα αλάτι και δημιουργούμε μία λακκούβα στη μέση. Ρίχνουμε μέσα πρώτα τη διαλυμένη μαγιά και στη συνέχεια το μίγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή. 

Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 

Βράζουμε τις σταφίδες με το μπράντι σε χαμηλή φωτιά για 5΄, μέχρι να το απορροφήσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά. 

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 5΄ και σταδιακά ενσωματώνουμε μέσα τις σταφίδες και τις ψιλοκομμένες ζαχαρωμένες φλούδες. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στη φόρμα και αφήνουμε να φουσκώσει ξανά, για περίπου 1 ώρα. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και ψήνουμε για 40-50΄, μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Υλικά

550γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για το ζύμωμα)

4 κ. σ. γάλα ζεστό

2 φακελάκια μαγιά

100γρ. ζάχαρη

250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

2 βανίλιες

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από 1 λεμόνι

5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

3 κ. σ. μπράντι

150γρ. σταφίδες (ανάμικτες ξανθές και μαύρες)

100γρ. ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού(ψιλοκομμένες)

λίγο αλάτι

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ