Quantcast

http://picasion.com/

Μετ’ εμποδίων οι αιτήσεις για το Μέρισμα - Ποιοι και γιατί κόβονται

Το ότι κάτι δεν πάει καλά με την ηλεκτρονική εφαρμογή για το Κοινωνικό Μέρισμα φάνηκε από το απόγευμα της Παρασκευής, όταν το σύστημα αδυνατούσε να «ανοίξει». Χρειάστηκε αναβάθμιση του δικτυακού εξοπλισμού για να πάρει μπροστά το Σάββατο, αλλά προέκυψε ένα ακόμα πρόβλημα. Ανατρέχοντας στα
στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η ΗΔΙΚΑ, διαπιστώνει κανείς ότι έως χθες το απόγευμα, δηλαδή με τη συμπλήρωση περίπου 24 ωρών λειτουργίας της πλατφόρμας, από τις 438.053 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, το 20% είχαν δεχθεί «κόκκινη» κάρτα, ενώ από τις 103.610 που ήταν σε εκκρεμότητα, η συντριπτική πλειοψηφία φαινόταν ότι θα απορριφθεί. Ως εδώ θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αναλογία εγκεκριμένων- απορριφθεισών είναι μάλλον λογική, αν δεν υπήρχε μια μικρή λεπτομέρεια: το 17,5% των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, δηλαδή 22.748, ήταν λόγω του ότι οι αιτούμενοι δεν πληρούσαν το κριτήριο της 5ετούς μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Και πάλι θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι ο μεγάλος αριθμός αυτών των απορρίψεων ενδέχεται να οφείλεται σε αθρόα υποβολή αιτήσεων από αλλοδαπούς. Ωστόσο, χθες το iefimerida δέχθηκε σωρεία καταγγελιών από πολίτες, που ενώ πέρσι είχαν λάβει κανονικά το μέρισμα, φέτος για ανεξήγητο λόγο το σύστημα τους πετάει έξω, καθιστώντας επιτακτική εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ τη διερεύνηση αυτών των περιπτώσεων, που πιθανότατα είναι αστοχία του λογισμικού.

Από τις περίπου 351.000 αιτήσεις, που είχαν εγκριθεί ως χθες το απόγευμα, το μέσο μέρισμα στους δικαιούχους ανέρχεται σε 477,94 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέσο επίδομα (630,27 ευρώ) αντιστοιχεί στο πρώτο εισοδηματικό κλιμάκια, άρα πρόκειται για νοικοκυριά ως επί το πλείστον 4μελή, με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, το μέσο μέρισμα στην κανονική περίοδο (είχε δοθεί ολιγοήμερη παράταση) είχε διαμορφωθεί στα 586,74 ευρώ.

Εν τω μεταξύ παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή της Απόφασης για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, που όπως πέρσι, θα λάβει τη μορφή επιπλέον αναδρομικής επιδότησης στους δικαιούχους της περιόδου 2017- 2018. Παρά την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και την «αλμυρή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το κονδύλι δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. Ευρώ. Με δεδομένο, δε, ότι αυτή η αυξημένη επιδότηση δεν θα περιοριστεί, όπως πέρσι, σε απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές (Α’ Ζώνη), αλλά θα μοιραστεί αναλογικά σε όλη την Επικράτεια, το τελικό ποσό για τους δικαιούχους θα είναι μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ