Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βαλκανική «απόβαση» για τις γιορτές στη Β. Ελλάδα

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζει φέτος η ζήτηση από τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες γενικότερα για ταξίδια στο εξωτερικό στην περίοδο των εορτών. Σημαντική αύξηση υπάρχει και στη ζήτηση για προορισμούς κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, η πλειονότητα των
οποίων θέτει σε λειτουργία αυτό το Σαββατοκύριακο τα σαλέ και χώρους καφέ και προσβλέπουν σε πλήρη λειτουργία -εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για χιονοπτώσεις- πριν από τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη καταγράφει μικρή μείωση των αναμενόμενων αφίξεων -κυρίως Ελλήνων- για το τριήμερο των Χριστουγέννων, αλλά πολύ καλές πληρότητες με πρωταγωνιστές βαλκάνιους επισκέπτες για το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς.

Αναλυτικότερα, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανδρέας Μανδρίνος, διαμορφώνουν πληρότητες της τάξης του 70%, καταγράφοντας μικρή πτώση σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ στις αργίες της Πρωτοχρονιάς αγγίζουν το 90%, κινούμενες στα περσινά επίπεδα.

Τα Χριστούγεννα η πλειονότητα των πελατών, όπως κάθε χρονιά, είναι Έλληνες και για τη φετινή μικρή πτώση φαίνεται να ευθύνονται οι υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΞΘ.

Στις αργίες της Πρωτοχρονιάς, στον αντίποδα, η πλειονότητα των διανυκτερεύσεων προέρχεται από ξένους, κυρίως από Βαλκάνιους και συγκεκριμένα Βούλγαρους, Σέρβους, Ρουμάνους και σε μικρότερο βαθμό Σκοπιανούς, καθώς και από Κύπριους, ενώ μειωμένοι είναι φέτος οι Τούρκοι, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ.

Αύξηση ταξιδιών στο εξωτερικό

Στον αντίποδα των μειωμένων αναμενόμενων αφίξεων στην πόλη για το τριήμερο των Χριστουγέννων, συνολικά στην περίοδο των φετινών εορτών, οι Θεσσαλονικείς και ευρύτερα οι Βορειοελλαδίτες, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης Βύρων Θεολόγης, φέτος ταξιδεύουν περισσότερο και δη στο εξωτερικό. Ενώ μάλιστα προ μερικών ημερών η αύξηση αυτή κινούνταν στο 12%-15%, σήμερα έχει ήδη ξεπεράσει το 20%, με τάση περαιτέρω ανόδου.

Πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Βιέννη, το αυστριακό πανόραμα, Πράγα - Βουδαπέστη, το Παρίσι -που παρά τα πρόσφατα διατηρεί υψηλή δημοφιλία- και το Λονδίνο, ενώ αυξημένη είναι φέτος και η ζήτηση για οδικές εκδρομές προς Σόφια (Βουλγαρία), Βουκουρέστι και Βελιγράδι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί από Ελλάδα -και μάλιστα δυο φορές, μία τις ημέρες των Χριστουγέννων και μία στις αργίες της Πρωτοχρονιάς- το υψηλού κόστους ταξίδι στο Ροβανιέμι -το χωριό του Αϊ-Βασίλη (κόστος 2.500 - 2.700 ευρώ το άτομο, δηλαδή γύρω στις 10.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια). Οι δύο πτήσεις πραγματοποιούνται από Αθήνα, αλλά οι επιβάτες προέρχονται από ολόκληρη τη χώρα.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται, επίσης, στα τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας στη ζήτηση για εντός συνόρων οδικές αποδράσεις σε προορισμούς που συνδυάζονται με χιονοδρομικά κέντρα, όπως το Μέτσοβο, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος, το Σέλι, τα Τρία Πέντε Πηγάδια κ.ά.

Τα ταξίδια, εν κατακλείδι, που είχαν περιοριστεί στα χρόνια της βαθιάς κρίσης, φαίνεται πως επανακάμπτουν και θετική συμβολή σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Θεολόγη, έχει και το νέο προϊόν «family», που προσφέρουν τα τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή τη δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών των οικογενειών που επιλέγουν να ταξιδέψουν από παιδαγωγούς, ώστε οι ενήλικες να έχουν ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση, ψώνια κ.ο.κ.

«Ετοιμοπόλεμα» τα χιονοδρομικά κέντρα

Για τους λάτρεις των «Λευκών Χριστουγέννων» η «ΜτΚ» καταγράφει τις εξελίξεις ως προς τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.

Τρία Πέντε Πηγάδια

Αν και η σύμβαση μεταξύ του δήμου Νάουσας και του αναδόχου επενδυτή για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου των Τριών Πέντε Πηγαδιών (Ημαθία, όρος Βέρμιο) στο επόμενο επτάμηνο Δημήτρη Παπακωνσταντίνου υπογράφηκε μόλις στις 3 Δεκεμβρίου, το χιονοδρομικό αυτό το Σαββατοκύριακο θα έχει θέσει σε λειτουργία, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το καφέ-μπαρ στη βάση του εναέριου αναβατήρα. Έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες συντηρήσεις, καθαρισμοί κ.ο.κ. και θεωρείται δεδομένο ενόψει των προβλεπόμενων χιονοπτώσεων ότι το κέντρο θα τεθεί σε κανονική πλήρη λειτουργία πριν από τα Χριστούγεννα και θα προσφέρει στη διάρκεια της σεζόν μεταξύ άλλων και δραστηριότητες ερασιτεχνικών αγώνων, show αλμάτων, εκδηλώσεις αναψυχής-συναυλίες κ.ο.κ.

Τα ξενοδοχεία στον ορεινό όγκο κοντά στο χιονοδρομικό, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, που είναι ιδιοκτήτης και ο ίδιος ενός εξ αυτών, εμφανίζουν πολύ καλές πληρότητες, τόσο στα δυο τριήμερα των εορτών (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά) όσο και στο ενδιάμεσο διάστημα.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου (30 χρόνια) των Τριών Πέντε Πηγαδιών με υποχρέωση επενδύσεων τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί στις αρχές του 2019 (σ.σ. ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί στις αρχές του 2018 τελικά ακυρώθηκε λόγω ασαφειών ως προς τη συγκεκριμένη έκταση που θα αναλάβει ο επενδυτής).

Σέλι

Στην άλλη πλευρά του βουνού, στο Σέλι (επίσης στην Ημαθία), όπως σημειώνει ο πρόεδρος της επιτροπής διοίκησης του χιονοδρομικού κέντρου Κώστας Τζελέπης, στο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινά η λειτουργία του σαλέ και του εναέριου αναβατήρα και, εφόσον ευοδωθούν οι προβλέψεις περί χιονόπτωσης, από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει και η δυνατότητα για χιονοδρομία (σκι). Πέρυσι το κέντρο απέκτησε νέο χιονοστρωτήρα και πλέον επίσης -εδώ και λίγες ημέρες- διαθέτει και επίσημη άδεια λειτουργίας, μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Φαλακρό

Το χιονοδρομικό στο Φαλακρό όρος (στη Δράμα), σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη, θα τεθεί σε λειτουργία στις 21 Δεκεμβρίου. Πρόσφατα αναδείχθηκε εκ νέου ανάδοχος για τη λειτουργία του κέντρου για τη χειμερινή περίοδο 2018-2019 η εταιρεία «ΜΟΝΤΕ ΝΟΥΛΙΚΑΣ Υιοί Ν. Νουλίκα Ο.Ε.».

Οι γύρω ξενοδοχειακές μονάδες στον ορεινό όγκο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Δράμας Άγγελος Καλλίας, καταγράφουν πολύ καλές πληρότητες για τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά όχι τόσο καλές στο ενδιάμεσο διάστημα. Πολύ καλές είναι και οι πληρότητες των ξενοδοχείων πόλης της Δράμας πάντως, λόγω της περίφημης χριστουγεννιάτικης «Ονειρούπολης».

Ανήλιο

Το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου, στο σταυροδρόμι Μακεδονίας και Ηπείρου, στο Μέτσοβο, αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Βασίλης Τζουμάκας, τίθεται σε κανονική-πλήρη λειτουργία, καθώς ήδη από τις αρχές της εβδομάδας υπάρχει επαρκές ύψος χιονιού.

Το Ανήλιο είναι το νεότερο σε ηλικία χιονοδρομικό resort της χώρας, με εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας οδού, ενώ διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Τη λειτουργία του κέντρου ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2017 η εταιρεία διοργάνωσης αθλητικών events «My Adventure».

Βασιλίτσα

Στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (Γρεβενά, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού) υπάρχει πλήρης ετοιμότητα από άποψη συντηρήσεων, καθαρισμού πιστών κ.ο.κ. να υποδεχτεί την πρώτη δυνατή χιονόπτωση, καθώς το υπάρχον χιόνι δεν επαρκεί για χιονοδρομία. Το κεντρικό σαλέ πάντως, όπως και το καταφύγιο και τα δυο καφέ μπαρ έχουν τεθεί σε λειτουργία. Σύμφωνα, δε, με τον υπεύθυνο του κέντρου Θωμά Καραγιάννη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ωρίμανσης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και master plan για τον εκσυγχρονισμό του κέντρου, που προβλέπεται να υπαχθεί στο ΕΣΠΑ και θα δίνει προτεραιότητα στην απόκτηση δυνατότητας τεχνητής χιονόπτωσης, σε νέους αναβατήρες και στη δημιουργία νέου σαλέ.

Βόρας-Καϊμακτσαλάν

Στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας-Καϊμακτσαλάν, που ανήκει στην ΕΤΑΔ, έχει ξεκινήσει η τεχνητή χιονόπτωση από τις αρχές της εβδομάδας, εν αναμονή και των χιονοπτώσεων που έχουν προβλέψει οι μετεωρολόγοι για αυτό το Σαββατοκύριακο. Το σαλέ είναι ανοιχτό, αλλά συνολικά το κέντρο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Θανο Παναγιωτόπουλο, θα δοθεί σε λειτουργία -αναλόγως και της εξέλιξης των χιονοπτώσεων- στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, πριν από τα Χριστούγεννα.

Βίγλα Πισοδέρι

Το χιονοδρομικό της Βίγλας (Πισοδέρι Φλώρινας), σύμφωνα με τον ανάδοχο του χιονοδρομικού κέντρου Τάσο Τόττη, αναμένει χιονόπτωση για να ξεκινήσουν οι χιονοδρομίες, καθώς το υπάρχον χιόνι στα μέσα της εβδομάδας δεν ξεπερνούσε τα 20 εκατοστά. Το σαλέ και οι ξενώνες είναι πάντως ανοιχτοί, όπως επίσης υπάρχει η δυνατότητα για βόλτα με έλκηθρο για τα παιδιά και ξεκινάει η τεχνητή χιονόπτωση αρχικά στις παιδικές πίστες.

Ελατοχώρι

Ανοιχτό είναι το σαλέ και στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας Σαββατοκύριακα, όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα για βόλτα με τον εναέριο αναβατήρα, εν αναμονή χιονόπτωσης που θα επιτρέψει την έναρξη της χιονοδρομίας. Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο είναι Α.Ε., με κύριο μέτοχο τον Αναγκαστικό Δασικό Συνεταιρισμό Ελατοχωρίου, ενώ μέτοχος είναι και ο δήμος Κατερίνης.

Βίτσι, Λαϊλιάς

Δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία (ούτε τα σαλέ ούτε οι εναέριοι αναβατήρες) λόγω έλλειψης χιονιού στο χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου Καστοριάς, όπως μας ανέφερε μέλος του Συλλόγου Χιονοδρομίας Ορειβασίας Καστοριάς, που είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του κέντρου, ούτε και στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά Σερρών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών που το διαχειρίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ