Quantcast

http://picasion.com/

Ανατροπή με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού

Δεν θα είναι υποχρεωτικός
Νέες λεπτομέρειες έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας για τον οικογενειακό γιατρό. Ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ο σχεδιασμός ήταν ξεκάθαρος και προέβλεπε ότι υποχρεωτικά όλοι οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν οικογενειακό γιατρό για να γράφουν εξετάσεις και φάρμακα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τελικά ο Ανδρέας Ξανθός έρχεται να «καταργήσει» επί της ουσίας τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μέτρου από την αρχή του 2019 και αλλάζει το πλάνο.

Για τους πολίτες που είτε δεν προλάβουν να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό είτε δεν υπάρχει επάρκεια οικογενειακών γιατρών στην περιοχή τους (ή γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ), δεν θα αλλάξει τίποτε στον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν ως σήμερα, δηλαδή θα συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς του ΕΣΥ είτε σε άλλους, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα και θα κάνουν τις εξετάσεις τους με τον ίδιο τρόπο.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον «105,5 Στο Κόκκινο» για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό τόνισε τα εξής: «Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν τον νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου [...] για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».

Τόνισε ότι οι 101 (Τοπικές Μονάδες Υγείας) ΤΟΜΥ που λειτουργούν αυτή την στιγμή έχουν ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς, 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ελάχιστο ποσοστό παραπομπών στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας που σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, ότι «υπάρχει στις ΤΟΜΥ επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως γίνονται βήματα και ο στόχος του υπουργείου είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε τον οικογενειακό γιατρό, έναν νέο θεσμό, δοκιμασμένο στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κάθε οικογενειακός γιατρός έχει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς, περίπου 2.000 (όχι ασθενείς κατ΄ ανάγκην) που ξέρουν ότι αυτός είναι ο γιατρός "επαφής" με το Σύστημα Υγείας, που έχει ευθύνη ολοκληρωμένης, ολιστικής φροντίδας της υγείας τους, αλλά και πρόληψης των ασθενειών, με εμβολιασμούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, προληπτικά τσεκ-απ. Γι' αυτούς που έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα, της συστηματικής παρακολούθησής τους, κλινικής, εργαστηριακής, πάντα σε συνεργασία και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και μεγαλύτερης εξειδίκευσης. Είχε νομοθετηθεί πάμπολλες φορές από την ίδρυση του ΕΣΥ, αλλά ποτέ δεν είχε προχωρήσει, ήταν μεγάλο θεσμικό έλλειμμα, που ερχόμαστε να καλύψουμε», είπε ο κ. Ξανθός.

7 σχόλια:

  1. Ἦταν ἕνα ἐπιεικῶς ἀνόητο μέτρο, τὸ ὁποῖο ἀκύρωσαν στὴν πρᾶξι οἱ πολῖται, διὰ τῆς καθολικῆς περιφρονήσεως καὶ τῆς συνειδητῆς ἀθρόας μὴ ἐγγραφῆς. Ἀντίστασι στὰ σοβιετικὰ μέτρα χρειάζεται, καὶ θὰ νικήσουμε._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι που θα το πω αλλά δυστυχώς έτσι φαίνεται να είναι. Θα πρέπει να να σου έχουν κάνει μεγάλο κακό τα "σοβιετικὰ μέτρα" ή θα πρέπει να έχεις ανυπέρβλητες εμμονές μαζί τους, διότι νομίζεις ότι τα βλέπεις παντού.
      Μάθε λοιπόν. Το μέτρο αυτό δεν το ανακάλυψε η Ελλάδα σήμερα αλλά ούτε και μόνη της, αν και θα έπρεπε να το έχει εφαρμόσει από πολλά χρόνια πριν, όπως το εφάρμοσαν με επιτυχία πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία το έχει από το 1960, η Σουηδία κ.λ.π. Για να γνωρίζεις και να μην εκτίθεσαι άλλο μάθε ότι, μετά την οικονομική μας κατάρρευση ως χώρα το 2008 αλλά και ως κοινωνία, η εφαρμογή των μνημονίων και των ελέγχων περιελάμβανε ανάμεσα στα άλλα και την αναδιάρθρωση του άκρως προβληματικού, διαπλεκόμενου και διεφθαρμένου συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό στο Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας εκπόνησε χρόνια τώρα το νέο υγειονομικό μοντέλο της χώρας μας το οποίο αφού πέρασε από 40 κύματα (με παρεμβάσεις συντεχνιών, πολιτικών κ.λ.π.) έτυχε να εφαρμοστεί τώρα πετσοκομμένο με το Σύριζα. Άρα δεν είναι "σοβιέτ" άρα κάποιοι άλλοι πολιτικοί πριν το Σύριζα ευθύνονται για την κατάσταση της υγείας στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τους εμπλεκόμενους σε αυτή, τα οικονομικά συμφέροντα των οποίων θίγονται με την εφαρμογή του νέου συστήματος. Κάποιοι χάνουν την "μαρμίτα" και το πολεμάνε, τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις; Ο κόσμος στην πατρίδα μας είναι ...... και δεν το ακολουθεί ενώ τον συμφέρει από κάθε άποψη. Εμείς προτιμάμε να πληρώνουμε ακόμη και για μιά απλή συνταγή παρά να πάνε στον οικογ. γιατρό δωρεάν. Προτιμάμε να μήν έχουμε ένα προσωπικό υγειονομικό αρχείο το οποίο ενδεχομένως να μας σώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Ας προσέχαμε.

      Διαγραφή
    2. Ποιὸς σοῦ εἶπε ὅτι ἀγνοῶ πὼς εἶναι αἶσχος τῶν μνημονίων τοῦτο τὸ πανηλίθιο μέτρο, ποὺ ἐφαρμόζει ὁ ἐξ ἴσου μνημονιακὸς ΣΥΡΙΖΑ; Μὲ κἄτι τέτοια μυαλὰ ὠνομάσθη προσφυῶς ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωσις EUSSR. Φυσικὰ καὶ εὐθύνονται καἱ οἱ πρὸ τοῦ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γιὰ τὴν διαπλοκὴ καὶ τὴν διαφθορά, ὅμως στὴν πρᾶξι τὸ μέτρο τοῦ λεγομένου οἰκογενειακοῦ ἰατροῦ δὲν βοηθᾷ καθόλου (μὰ καθόλου ὅμως!) στὴν καταπολέμησί τους. Μαρμῖτα δίνει ἄνευ λόγου καὶ αἰτίας σὲ παθολόγους, τόσο δύσκολο εἶναι νὰ τὸ καταλάβῃς; Γιατί νὰ μὴν πάω κατ' εὐθεῖαν π.χ. στὸν ΩΡΛ, τὸν καρδιολόγο, τὸν γαστρεντερολόγο ἢ τὸν οὐρολόγο, ἰδίως ἂν ἔχω ἱστορικό, ἀλλὰ νὰ χρειάζεται νὰ μὲ παραπέμψῃ γραφειοκρατικῶς ὁ τάχα μου «οἰκογενειακὸς»* γιατρὸς καὶ νὰ χάνεται καὶ πολύτιμος χρόνος καὶ νὰ ἐπιβαρύνεται καὶ τὸ Δημόσιο/ὁ ΕΦΚΑ μὲ διπλὲς ἐξετάσεις καὶ ἐπισκέψεις;

      * Ἐντελῶς ἀδόκιμος ὁ ὅρος, δεδομένου ὅτι μὲ τέτοια ἀναλογία ἰατροῦ πρὸς ἀσθενεῖς τὴν τύφλα του θὰ ξέρῃ γιὰ τοὺς ἀσθενεῖς του, μόνον θὰ φακελλώνῃ ψηφιακῶς καὶ θὰ κινδυνεύῃ περισσότερο τὸ ἰατρικὸ ἀπόρρητο, ἀφ' οὗ θὰ περνάῃ σὲ χιλιάδες χέρια ἀσχέτων καὶ ἀγνώστων ἰατρῶν καὶ ὑπαλλήλων. Ἂλλὰ δὲν ἀνησυχῶ, διότι ὄπως ἔγραψα ἀνωτέρω, δὲν θὰ περάσῃ, ποὺ νὰ χτυπιέστε σἂν χταπόδια οἱ τοῦ μνημονιακοῦ τόξου ἀπὸ σαμαροβενιζέλους μέχρι ΣΥΡΙΖΑ - ANAL._

      Διαγραφή
    3. Τα έχεις μπερδέψει. Δεν σε απαγορεύει κανείς να πας κατ' ευθείαν π.χ. στον ΩΡΛ τον καρδιολόγο γυναικολόγο κ.λ.π. πάνε όπου θες απλά κάποιος (ο οικογ. γιατρός) ενημερώνει το φάκελό σου, σε συνταγογραφεί χωρίς να δώσεις 10-15ευρώ και γνωρίζει όλο το ιστορικό σου. Αυτός σε παραπέμπει σε Νοσοκομείο ή άλλο ίδρυμα αν χρειαστεί και δεν πάς μόνο σου (χωρίς να χρειάζεσαι νοσοκομείο κάποιες φορές). Όταν πάς μόνο σου και ίσως δεν είναι τόσο σοβαρό το περιστατικό σου, απασχολείς γιατρούς νοσοκόμους μηχανήματα και υλικά από άλλους αρρώστους που έχουν άμεση και πραγματική ανάγκη. Ενώ θα μπορούσες να εξυπηρετηθείς από τον οικ. γιατρό ή άλλο γιατρό αφήνοντας στο Νοσοκομείο μιά θέση για κάποιο σοβαρότερο περιστατικό. Κάποια στιγμή μπορεί να χρειαστείς πραγματικά το Νοσοκομείο και να είναι γεμάτο από μη επείγοντα περιστατικά και να καθυστερήσεις κινδυνεύοντας τη ζωή σου. Τα Νοσοκομεία τώρα Πανελλαδικά θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό που θα σου κάνει και θα ενημερώνει ο οικ. γιατρός χωρίς να χρειάζεται να πείς εσύ κάτι πιθανόν λάθος ή ακόμη και να μην έχεις τις αισθήσεις σου αυτοί θα ξέρουν τι πέρασες και τι χάπια παίρνεις. Αυτά τα λίγα. Κατάλαβες τώρα ; αυτό έκανα οι κουτόφραγκοι και ζούνε καλλίτερα από εμάς. και αυτό το πολεμάνε αυτοί που χάνουν χρήματα από επισκέψεις και αυτοί που δεν ξέρουν αλλά φανατίζονται από τους προηγούμενους. Η Υγεία δεν έχει χρώματα και ιδεολογίες, ζεις ή πεθαίνεις τόσο απλά.

      Διαγραφή
    4. EUSSR: χαχαχαχααα! αν μη τι άλλο κάποιοι ρασοσφόροι έχουν χιούμορ. Και δεν τους το' χα....

      Διαγραφή
  2. Ο Οικογενειακός Ιατρός είναι θεσμός σε όλη τη Κεντροδυτική Ευρώπη πάνω από 50 χρόνια με επιτυχία. Η εφαρμογή του ήταν επακόλουθο των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. Ήταν δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων, από τα λίγα καλά των μνημονίων. Οι Ευρωπαίοι είπαν να μας κάνουν ένα σύστημα σαν το δικό τους λειτουργικό και λιγότερο δαπανηρό. Δεν είναι εφεύρεση ελληνική, μας το επέβαλαν οι δανειστές (ευτυχώς) αλλά εμείς το πολεμάμε όλοι . Μας αρέσει να πληρώνουμε για απαράδεκτες παροχές υγείας. Αυτοί είμαστε. Τι ξέρουν οι κουτόφραγκοι, όταν εμείς κτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ..... κάνανε κράτη και κοινωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ἄει, καλά! Ἐσένα, ἂν - ὃ μὴ γένοιτο - ἀρρωστήσῃ τὸ παιδί σου καὶ δὲν ἔχῃς λεφτὰ γιὰ μὴ συμβεβλημένο ἰατρό, μὴν τὸ πᾷς στὸ νοσοκομεῖο κατ' εὐθεῖαν, κλεῖσε πρῶτα ραντεβοὺ μὲ τὸν συμβεβλημένο μὲ τὸν ΕΟΠΥΥ «οἰκογενειακὸ ἰατρό», γιὰ νὰ σὲ παραπέμψῃ ἐκεῖνος, γιατί ἔτσι κάνουν οἱ ἄλλοι Εὐρωπαῖοι καὶ αὐτοὶ ξέρουν καλλίτερα ἀπὸ ἐμᾶς· ἐκ προοιμίου, ἐμεῖς εἴμαστε καθυστερημένοι, δὲν ξέρουμε τίποτε._

      Διαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ