«Πολιορκία»: Η ιστορική μάχη της Βέροιας ανεβαίνει στον Κινηματογράφο

Στα βουνά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης θα «ζωντανέψει» ξανά μέσα από μια νέα ταινία που ετοιμάζει η «Aratos Films», με τίτλο «Πολιορκία». Το σενάριο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Τσικάρας, ενώ το φιλμ αποτελεί μέρος της τριλογίας της εταιρίας
παραγωγής για το 1821. Προηγήθηκε η πολυσυζητημένη «Έξοδος 1826» του Βασίλη Τσικάρα στις αρχές του 2017. Ήταν ανεξάρτητη παραγωγή, με ανεξάρτητη διανομή, έλαβε τα εύσημα από το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που χαρακτήρισαν την ταινία «υψηλής ποιότητας», και έκοψε τουλάχιστον 20.000 κινηματογραφικά εισιτήρια στην Ελλάδα, ενώ στο εξωτερικό την παρακολούθησαν 30.000 θεατές! Τώρα, μερικούς μήνες μετά, ο Βασίλης Τσικάρας, έχοντας στις αποσκευές του την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, παίρνει ξανά τα άρματα και ρίχνεται στον κινηματογραφικό στίβο, αναπαριστώντας την μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το 1822.
Εκεί που γενναίοι οπλαρχηγοί της Επανάστασης από τις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, της Κοζάνης, και της Καστοριάς αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του Τάσου Καρατάσου επιτυχώς ενάντια στους Τούρκους, σχεδόν δύο αιώνες μετά, η Μονή Δοβρά ανοίγει ξανά, με ένα και μόνο στόχο να μην ξεχάσουμε το αίμα των προγόνων μας που χύθηκε για την ελευθερία, να διδαχτούμε από τον αγώνα τους ενάντια στην υποδούλωση και τη σκλαβιά και ενωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Μέσα στο πολεμικό – εχθρικό κλίμα της εποχής δύο οικογένειες συναντώνται σε ένα μοναστήρι, προκειμένου να γίνει με μυστικότητα ένας γάμος. Αυτό όμως δεν περνάει απαρατήρητο. Μια προδοσία θα οδηγήσει έξω από το μοναστήρι χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες. Ο ηγούμενος της μονής, οι μοναχοί και τα μέλη των δύο οικογενειών, πιάνουν τα όπλα στα χέρια τους και η... Πολιορκία ξεκινά. Μαζί της αρχίζουν επίσης, ένας αγώνας επιβίωσης κι ένας κύκλος αποκαλύψεων.

Τα γυρίσματα της ταινίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου. Όλο αυτό το διάστημα εκατοντάδες άνθρωποι, παραμερίζοντας τα όποια εμπόδια, εργάστηκαν σκληρά μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ώστε το αποτέλεσμα να αγαπηθεί από το κοινό. 

Βασίλης Τσικάρας
«Η Πολιορκία στηρίζεται σε ένα πολύ ωραίο σενάριο και οι ήρωες του έργου πιστεύω πως θα αγαπηθούν από το κοινό. Η ταινία "παντρεύει" τη μυθοπλασία και ένα αληθινό ιστορικό γεγονός, έχει πολλούς συμβολισμούς, παραλληλισμούς και ηθικά διδάγματα. Στόχος μας να στείλουμε μηνύματα στην ελληνική κοινωνία, να παιδευτούμε και να εκπαιδευτούμε σε ένα δύσκολο είδος κινηματογράφου, το οποίο απαιτεί γνώση, εγρήγορση, συνένωση δυνάμεων, συνεργασίες, συνεχείς έρευνες και σωστές επιλογές ανθρώπων για να πλαισιώνουν κάθε τμήμα αυτών των παραγωγών», εξήγησε ο Βασίλης Τσικάρας, παρουσιάζοντας τις αφίσες της ταινίας.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η ταινία μόνο τυχαία δεν είναι... Το φιλμ έρχεται σε μια περίοδο κρίσεων και... προκλήσεων στα Βαλκάνια. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή απειλούνται, ο αλβανικός εθνικισμός βράζει, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ακόμη ανοιχτό, ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες υποφέρουν λόγω της οικονομικής στενότητας,και οι αλλαγές διαδέχονται η μια την άλλη. Όλα αλλάζουν γύρω μας, ακόμη και τα... βιβλία ιστορίας που ξέραμε, δεν θα είναι ποτέ πια ξανά το ίδιο...

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η Aratos Films και ο Βασίλης Τσικάρας τολμούν το επόμενο βήμα, φωτίζουν την ελληνική ιστορία και όπως φαίνεται από τα σχόλια του κόσμου, θα πετύχουν, καθώς το κοινό "διψά" για τέτοιες ταινίες, ειδικά σε περιόδους που δοκιμάζονται βάναυσα ιδανικά και αξίες.

«Η ταινία έρχεται σε μια περίοδο που φαίνεται ότι σιγά σιγά ανθεί ο λεγόμενος ιστορικός κινηματογράφος στη χώρα μας. Τους επόμενους μήνες, αναμένονται αρκετές ελληνικές ταινίες στη μεγάλη οθόνη με ιστορικό περιεχόμενο. Εμείς, επιλέγουμε το 1821 καθώς η περίοδος μας συγκινεί αφάνταστα, ενώ θεωρούμε πως ήταν πάρα πολλά τα χρόνια ("Παπαφλέσσας", 1971) που περιμέναμε για να δούμε ξανά μια ταινία για την ελληνική επανάσταση. Άλλωστε, εκτός από τα μηνύματα που περνάνε, μέσα από αυτές τις ταινίες, διαφημίζουμε παράλληλα την ελληνική φύση, τα ελληνικά τοπία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναδεικνύουμε και "ξεχασμένα" μνημεία», επεσήμανε ο κ.Τσικάρας. 
Μανώλης Σαββίδης
Ο Βασίλης Τσικάρας, δεν έκρυψε την συγκίνηση του, όταν έφερε στο μυαλό του τους αγώνες που έδωσε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για την πραγμάτωση των ταινιών στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης. Καμία μάχη όμως δεν κερδίζεται χωρίς συμμάχους και ο Βασίλης είχε και έχει πολλούς, γι' αυτό και θα πετύχει. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας. Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Σταμπολής. Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βλάχου, Μαριαλένα Χρυσογονίδου, Θέατρο Άρατος, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών. Μουσική σύνθεση: Έφη Ράτσου. Μοντάζ: Γιώργος Φλέγγας. Supervisor - VFX: Χρήστος Ορφανίδης. Οπερατέρ: Παναγιώτης Κράββαρης. Ήχος: Μυρτώ Χατζηανδρέου. Επεξεργασία ήχου - μιξάζ: Κρίτωνας Κιουρτσής. Graphics design: Νίκος Γκάρας, Δημήτρης Παγιάντζας. Μαθήματα τουρκικής γλώσσας - μεταφράσεις: Γιώργος Σινιόσογλου. Δημοσιότητα – επικοινωνία: Βάλια Μπουγιουκλή. Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: Ελένη Σκάρπου – Γιώργος Τσακίρης.

Ηθοποιοί (μεταξύ άλλων): Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Ζώης, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Ειρήνη Τσιαούση, Σοφία Μανωλάκου, Αντώνης Σιώπκας, Βασίλης Κανελλόπουλος, Μανώλης Σαββίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Μιχάλης Στέλιος, Χριστίνα Λιόλιου, Βασίλης Βεργινάδης, Κώστας Λιόλιος, Αριστείδης Σιναπίδης, Δημήτρης Κύρτσος, Γιάννης Λαζαρίδης, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Απόστολος Ρούσκας και ο Βασίλης Τσικάρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ