Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Λαϊκή» κρίση στο παζάρι της Βέροιας

Ρεπορτάζ του veriotis.gr
Μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ανεργία και οικονομική δυσπραγία. Το εκρηκτικό μείγμα της κρίσης έχει επηρεάσει και το πάλαι ποτέ προπύργιο των οικονομικών αγορών - τη λαϊκή αγορά-. Αν και σφύζει από ζωή και κίνηση τις Τρίτες, το παζάρι της Βέροιας βιώνει
μία πρωτοφανή κάμψη και μείωση της αγοραστικής δύναμης έως και 80% την τελευταία πενταετία! Η λαϊκή αγορά αποτελεί ένα πραγματικό χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων και παρά τη δύναμη που έχει σχετικά με τις εκτιμήσεις ποιότητας και τιμής, σημειώνει μία απίστευτη κάμψη εξαιτίας της αγοραστικής αποδυνάμωσης των καταναλωτών. «Κάποτε οι νοικοκυρές γέμιζαν τα καρότσια και τώρα έρχονται στη λαϊκή με 10 ευρώ. Τί να ψωνίσουν; Άλλες φορές γέμιζαν τα καρότσια, τώρα βλέπουμε δε βλέπουμε 10 καρότσια στη λαϊκή. Τα προηγούμενα χρόνια η νοικοκυρά μας έλεγε: γέμισε τη σακούλα με μανταρίνια. Τώρα μας ζητά 1 κιλό...» λέει ο πρόεδρος των Εμπόρων Μαναβικής στη λαϊκή αγορά της Βέροιας, Γιώργος Ουζουνίδης.

80% κάτω εδώ και μια πενταετία - 30% τον τελευταίο χρόνο

Από πέρσι μέχρι φέτος η πτώση της 
αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών αγγίζει το 30%. «Είμαστε οι πιο φθηνοί με τα πιο φρέσκα προϊόντα. Δεν ανταγωνιζόμαστε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τις προσφορές τους, γιατί πολύ απλά εμείς θα κόψουμε τα μανταρίνια το πρωί και την επομένη θα τα πουλήσουμε στη λαϊκή. Υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα, δεν συγκρινόμαστε με τα προϊόντα που φυλάσσονται στα ψυγεία μέχρι να διατεθούν στην αγορά» υποστηρίζει ο κ. Ουζουνίδης.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, τα περιθώρια κέρδους για τους εμπόρους και τους παραγωγούς έχουν μειωθεί σημαντικά, αναλογιζόμενοι και τις επιβαρύνσεις που υπάρχουν στα έξοδα και κυρίως στις τιμές πετρελαίου.

Πληγή η κρίση και για τους εμπόρους ρούχων

Η ίδια 
απογοητευτική εικόνα και ανάλογο κλίμα καταγράφεται και στους εμπόρους ρούχων που στήνουν κάθε Τρίτη τους πάγκους τους στο παζάρι της Βέροιας. Όπως υποστηρίζουν τα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να μην σκέφτονται τόσο το αν θα ψωνίσουν κάποιο ρούχο ή κάποια λευκά είδη, αλλά περισσότερο τι θα βάλουν στο καλάθι για να θρέψουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

3 σχόλια:

  1. Τη βεροια παιδια απο μια ευρωστη οικονομια που ηταν την καταντησαν σαν τα μουτρα τους!!! Αναφερωμαι σε καποιους κυβερνωντες ντοπιους οπως ο χρυσοχοιδης ποιο παλια ο γικονογλου που λογω της θεσις τους στης εκαστοτε κυβερνησεις ειχαν λογω!!! Μας αφησαν ερμαια του μησθου!!! Ειτε συνταξη ειναι αυτη!!! Ειτε μησθος δημοσιων υπαληλων που δεν χεζουν για να μην πεινασουν ειτε ιδιωτηκου τομεα που δεν φτανει να παρουν ψωμι!!! Παντε διπλα στη κοζανι να δειτε τη γινεται;;;;Παντε στη κομοτηνη στην αλεξανδρουπολη να δειτε ζωντανες οικονομιες δεν καταλαβενουν τιποτα!!! Εμεις ερμαια!!! Αντι να τους αρχισουμε στα χαστουκια τους περνουμε και χειραψιες!!! Τοσο ξεφτηλες ειμαστε αξιοι της τυχεις μας!!! Η κοζανη αυτη τη στιγμη εχει καμια 10.000 φυτητες χωρια τη δεη χωρια φετως καμια 500 αμερικανους που θα κανουν το μεγαλυτερο φωτοβολταικο παρκο στα αλκανια!!! Αλλα ειχαν μια διαμαντοπουλου που τους τα πηγε τα πανεπηστημια!!! Οι δικες μας οι κοπριες τη κανανε;;;;;; Τη δευτερη τετραετια ουτε υποψιφιοτητα βαλανε εδω!! Στη Β αθηνων πηγανε!!!! Μπαβο σας για πολλες κλωτσιες ειστε ρε τομαρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ. ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ -ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΛΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΛΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΦΤΑΝΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε όχι και φθηνότερη η λαική από τα σουπερ!!!Πουλουσαν το Σεπτέμβριο τα λεμόνια εισαγωγής στη λαική 2,50 και 3 ευρω και στα σούπερ είχαν 1,80. Και όλα τα φρούτα και λαχανικά που δεν παράγει η περιοχή μας τα εχουν στις ίδιες τιμές με τα σούπερ ή και λίγο ακριβότερες. Όσο για τις εποχές που η νοικοκυρά έλεγε "γεμισε τη σακούλα μανταρίνια" και τα μισά σάπιζαν γιατί η οικογένεια δεν τα έτρωγε μιας και ήταν υπερβολική η ποσότητα, καλά έκαναν και περασαν. Καιρός να γίνουμε αυτάρκεις και να ψωνίζουμε όσο πραγματικά χρειαζόμαστε χωρίς υπερβολές.Όσο για τους πωλητές λαικών αγορών δε θα τους κλάψω είναι κι αυτοί ένας τομέας από τους πολλούς των ελεύθερων επαγγελμάτων που επι δεκαετίες δε γνώριζαν τι χρώμα έχει η αποδειξη και η ταμαειακή μηχανή.Πολεμος έγινε μέχρι να υποχρεωθούν να βάλουν ταμειακές και να κόβουν αποδείξεις.Χώρια που εκ πεποιθησεως και αυστηρά πηγαίνουν σε 3 λαικές την εβδομάδα. Αγραφος νόμος εργασίας αποτελεί γι αυτούς η φράση: "3 παζάρια τη βδομάδα παμε αδερφέ"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ