Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Υπάρχει ζωή με φθηνότερη θέρμανση; Πώς μπορείτε να το πετύχετε;

Παλιές, μη ανακαινισμένες κατοικίες, κακοσυντηρημένες, αλλά και νεότερες, χωρίς όμως, μελέτες εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης αποτελούν την πλειονότητα του κτηριακού δυναμικού της χώρας. Συνέπεια της κακής ενεργειακής απόδοσης των ελληνικών κτηρίων; Η ενεργοβόρα και με χαμηλή
απόδοση, που κοστίζει ακριβά στον καταναλωτή και δεν τον ικανοποιεί, θέρμανση, που κάθε χειμώνα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πονοκέφαλο για τα νοικοκυριά.

Η κακή συντήρηση σε λέβητα και καυστήρα –που η πλειονότητα των κτηρίων διαθέτει- λένε οι ειδικοί ακόμη και σε κτήρια σχετικά καινούργια, επιφέρει μείωση της απόδοσης θέρμανσης. Ειδικά την τελευταία 10ετία, λόγω κρίσης, η συντήρηση φαντάζει ως μεγάλη δαπάνη και δεν γίνεται τακτικά. Απώλειες στη θέρμανση εντοπίζονται και σε σχετικά νέα κτήρια, στα οποία δεν εφαρμόστηκαν οι μελέτες εγκατάστασης, όπως για παράδειγμα μελέτη θερμομόνωσης (στέγη, στοιχεία σκυροδέματος, παράθυρα).

Είναι χαρακτηριστικό πως το κτηριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης κατασκευάστηκε κατά 45% πριν το 1980, το 37% μεταξύ 1981-2000 και το 18% από το 2001 και μετέπειτα. Δεν είναι τυχαίο, όπως προκύπτει, και από πρόσφατη έρευνα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πως το 80% της οικιακής κατανάλωσης ενέργειας είναι για τη θερμική άνεση.

Συντήρηση του καυστήρα

Σύμφωνα με ειδικούς ένα από τα πλεονεκτήματα του πετρελαίου -που μέχρι πρότινος αποτελούσε τον κυρίαρχο τρόπο θέρμανσης- είναι ότι ζεσταίνει τους τοίχους μέσω ακτινοβολίας και η θερμότητα διαρκεί για ώρα. Το Α και το Ω για μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος είναι η συντήρηση του καυστήρα όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Καυσίμων Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Χριστόφορος", Θέμης Κιουρτζής. «Είναι απαραίτητη η συντήρηση του καυστήρα κάθε χρόνο και ο καθαρισμός του λέβητα σε πιο αραιά διαστήματα» τονίζει ο κ. Κιουρτζής υπογραμμίζοντας πως ένας καλά συντηρημένος καυστήρας βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης, ενώ ένας καινούργιος συμβάλει κατά 25-30% στον περιορισμό της.

Επιπλέον για να υπάρξει μείωση του κόστους λειτουργίας του συστήματος μπορούν να γίνουν κάποιες μικρές «επεμβάσεις»:

- Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο αυξάνεται η θερμότητα που αποδίδεται στους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εξοικονόμηση 15-30%.

- Θερμοστατικές κεφαλές: Τοποθετούνται σε κάθε σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου. Με αυτόν τον τρόπο η εξοικονόμηση καυσίμου αγγίζει το 30%.

Υπάρχει… ζωή και χωρίς πετρέλαιο

Λέβητας φυσικού αερίου ή υγραερίου

Σε αυτήν την περίπτωση καλό είναι ο θερμοστάτης να είναι σε μια σταθερή θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 19 και 21 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συν του φυσικού αερίου είναι το μειωμένο του κόστος έναντι του πετρελαίου κατά 30 έως 35% και οι μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης του.

Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας αν και έχει υψηλό κόστος τοποθέτησης, αποτελεί καλή λύση για κάποιον που τώρα ετοιμάζει το σπίτι του, καθώς θεωρείται από τις πιο οικονομικές επιλογές όσον αφορά στην εξοικονόμηση. Δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον. Μπορεί να συνδεθεί με τα θερμαντικά σώματα αλλά η πιο σωστή επιλογή είναι να συνδεθεί με μονάδες fan coil, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να παρέχουν και ψύξη και θέρμανση.

Κλιματιστικό

Για όσους επιλέξουν κλιματιστικό για τη θέρμανσή τους, καλύτερη λύση αποτελούν τα τεχνολογίας Inverter. Μπορεί να είναι 30% πιο ακριβά από τα συμβατικά κλιματιστικά αλλά καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Inverter συμφέρουν για όσους κάνουν χρήση πάνω από 1 ώρα την ημέρα. Το κλιματιστικό που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τα τετραγωνικά του δωματίου.

Σόμπα ξύλου ή pellet;

Μια σόμπα ξύλου που κοστίζει γύρω στα 400 ευρώ αποτελεί σίγουρα πιο οικονομική επιλογή από μια σόμπα που καίει pellet και κοστίζει σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα. Το pellet, ωστόσο, παράγει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα ενώ αποτελεί υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί.

Θερμοπομπός

Ο θερμοπομπός λειτουργεί με ρεύμα με τη φυσική ροή του αέρα. Αυτό που κάνει είναι να τραβάει από κάτω και να βγάζει από πάνω τον ζεσταμένο αέρα. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα ενώ ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη εξοικονομείται ενέργεια.

Θερμοσυσσωρευτές

Είναι κατασκευασμένοι με πυρότουβλα, έχουν μεγαλύτερο όγκο, είναι πιο ακριβοί, αλλά λειτουργώντας με το νυχτερινό ρεύμα κάνουν μεγάλη οικονομία. Μπορούν να ρυθμιστούν να ανοίγουν αυτόματα τη νύχτα και να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της μέρας με την ενέργεια που έχουν ήδη αποθηκευμένη.


Πηγή: https://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ