Quantcast

http://picasion.com/

Έκτακτο: Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ - Πέρασαν οι συνταγματικές αλλαγές

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία
των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι». Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.
Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία ξεκίνησε τελικά μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος με θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τον Ζάεφ.

VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ

Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.Ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.

«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.

Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.

Ζάεφ: «Προσπαθώ για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπό κανονικές συνθήκες»

Ο Ζόραν Ζάεφ εγκατέλειψε νωρίς το βράδυ την συνέλευση όπως μετέδωσε το TV21. «Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το μεσημέρι, το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές είχε μεταδώσει ότι η πλειοψηφία είχε επιτευχθεί και ότι άνοιγε έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επεσήμανε ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Εφόσον η πρώτη ψηφοφορία για αλλαγή του συντάγματος γίνει σήμερα και είναι επιτυχής, τότε θα ακολουθήσουν στις επόμενες 20 ημέρες ακόμη δύο, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.


Πηγή: iefimerida

3 σχόλια:

  1. Ἄδικα πανηγυρίζουν οἱ ἐκεῖσε ἀρκουδιαραῖοι, οἱ Ἑβραιόδουλοι προστάται των εἰς τὰς Ἀμερικὰς καὶ τὰς Εὐρώπας καὶ οἱ ἔνδον δοσίλογοι συνθετονομασῖται. Τὸν τελευταῖον λόγον ἔχει ὁ Ἑλληνικὸς Λαός, ὁ μοναδικὸς νόμιμος κληρονόμος τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας. Δὲν ἀπεφασίσαμεν ν' αὐτοκτονήσωμε χάριν τοῦ... τιτοϊκοῦ ΝΑΤΟ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑ ΑΚΡΙΒΟΣ 8!!! ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!
    ΑΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΛΙΓΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΧΑΡΤΙ. ΤΟΣΟ ΤΣΙΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ;;;;
    ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΕΤΣΙ. ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΗΤΑΝ. ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ.

    ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΙ. ΣΕ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από εκεί βαλίτσες, από εδώ σκοπιανά χαιρετίσματα στη Βουλή, θα λέμε Μακεδονία και θα κλαίμε. Θα είναι αργά. Ας κάνουμε κάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ