Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με πόσους σταυρούς εκλέγεσαι Δημοτικός Σύμβουλος Βέροιας;

Η απλή αναλογική βάζει «φρένο» στα όνειρα των επίδοξων δημοτικών συμβούλων
Απέχουμε μόλις 200 μέρες από την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών και ήδη στην πολιτική πιάτσα της Βέροιας άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Άλλοι
εν ενεργεία πολιτικοί, άλλοι από το μακρινό παρελθόν και άλλοι νέοι που θέλουν για πρώτη φορά να δοκιμάσουν την τύχη τους. Κι αν στις εκλογές του 2014 υπήρχε συνωστισμός υποψηφίων (συνολικά πάνω από 700 συνολικά!!!), το 2018 υπάρχει μια σχετική «παγωμάρα». 

Η απλή αναλογική φέρνει τούμπα το έργο

Η βασική παράμετρος που αλλάζει ολοκληρωτικά τις εκλογές είναι η απλή αναλογική. Με λίγα λόγια, μόνο οι πρώτοι των πρώτων, θα έχουν ελπίδες να εκλεγούν. Κι αν στις προηγούμενες εκλογές, κάποιοι εκλέχθηκαν με 300 και 400 ψηφοδέλτια, αυτήν την φορά, κάποιοι που θα πάρουν 500 ή ακόμα και 600 ενδέχεται να μείνουν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Βέροιας, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σ' έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσουν τους επίδοξους δημοτικούς συμβούλους. Δεν αποκλείεται ο πρώτος συνδυασμός εκεί που έβγαζε 25 και πλέον έδρες, να εκλέξει μόλις 12 - 14 έδρες.

Κερδισμένοι οι... «μικροί»

Κερδισμένοι της απλής αναλογικής, αναμένεται να βρούνε οι μικρότεροι συνδυασμοί, καθώς από εκεί που έβγαζαν 1 ή 2 έδρες, αυτήν την φορά μπορεί να εκλέξουν από 3 έως και 5 έδρες (ανάλογα φυσικά με το ποσοστό που θα λάβουν στην εκλογική διαδικασία).

Το βασικό ερώτημα

Πάντως, το ερώτημα που πλανάται στα πολιτικά στέκια της Βέροιας έχει να κάνει, με τον ακριβή αριθμό των σταυρών προτίμησης που θα πρέπει να λάβει κάποιος ή κάποια για να είναι μέλος του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο αριθμός 600 φαίνεται να είναι το εισιτήριο για την εκλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ