Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Παραιτήθηκε ο Κοτζιάς - Ο Αλέξης Τσίπρας νέος υπουργός Εξωτερικών

Την παραίτηση του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στον Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά τη σύγκρουσή του με τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου. Ο Νίκος Κοτζιάς χθες το βράδυ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, σε μία κίνηση
που προκάλεσε πολλά ερωτήματα και σήμερα το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του, με τη δικαιολογία που προβάλλεται να είναι η έλλειψη στήριξης στο πρόσωπό του από τον πρωθυπουργό. Ο πρώην -πλέον- υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες αποδίδει την επίθεση του Πάνου Καμμένου στο πρόσωπό του, στο αίτημα που κατέθεσε για έλεγχο των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τη Βουλή.
Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε ανοίξει ουσιαστικά την πόρτα στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει».

Η εκτόνωση της κρίσης

Πρόκειται ουσιαστικά για μία κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λύση του Σκοπιανού. Η κρίση αυτή ήταν πολυεπίπεδη και το τελευταίο επεισόδιο ήταν το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, το οποίο εκλήφθηκε από τον Νίκο Κοτζιά ως παράκαμψη των αρμοδιοτήτων του, με τον υπουργό Εξωτερικών να διατυπώνει τη δυσαρέσκειά του, τόσο για τις πρωτοβουλίες Καμμένου, όσο και για αυτά που φέρεται να υποστήριξε. Αφενός την κακοδιαχείριση κονδυλίων και αφετέρου ότι είναι άνθρωπος του Σόρος.


Η απάντηση του Νίκου Κοτζιά

Ο Νίκος Κοτζιάς με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό έγραψε έστρεψε τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών που πήραν το μέρος του Πάνου Καμμένου στην κόντρα των δύο. Συγκεκριμένα έγραψε «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος»

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός:

Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, τη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ότι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας.

Η απόφαση να αποδεχθώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και να αναλάβω ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα. Σηματοδοτεί την απόφαση μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμιά διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και να μην ανεχτώ από κανέναν συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

1 σχόλιο:

  1. Γιὰ τὶς βρόμικες δουλειὲς ἀνασύρονται πάντοτε τὰ κατάλληλα, μιᾶς χρήσεως πρόσωπα, τὰ ὀποῖα κατόπιν ἀπομακρύνονται ὡς ἀποδιοπομπαῖοι τράγοι. Τὸ πρόβλημα ὅμως δὲν εἶναι τὰ πρόσωπα, ἀλλὰ ἡ ὑπ' αὐτῶν ἀσκουμένη πολιτική. Τὴν προδοσίαν πολλοὶ ἠγάπησαν, τοὺς προδότας οὐδείς.

    Κατὰ τὰ ἄλλα, οἱ σύντροφοι τῆς νατοϊκῆς Ἀριστερᾶς δύνανται νὰ εἶναι ὑπερήφανοι γιὰ τὸν πρωθυπουργό τους. Γιὰ κάθε του κίνησι, ὑπάρχει ἡ σχετικὴ ἔγκρισι. In this case, too, NATO approves.

    Ὅμως ὅ,τι καὶ ν' ἀποφασίσουν ἢ νὰ ὑπογράψουν οἱ καταραμένοι δοσίλογοι, ἡ Μακεδονία εἶναι μόνον μία καὶ εἶναι μόνον ἑλληνική._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ