Quantcast

http://picasion.com/

Η Βέροια μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού επιχειρηματία

Ρεπορτάζ του veriotis.gr
Επισκέπτεται τη Βέροια σταθερά τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι, θα λέγαμε, το «τρίτο μάτι» στην εξέλιξη της πόλης, σχολιάζοντας την εικόνα της Βέροιας με το κλασικό ιταλικό ταμπεραμέντο του... Στόχος του το κλείσιμο των καλύτερων συμφωνιών σε αγροτικά προϊόντα. Ο
57χρονος Ούγκο Κορονάτο είναι ένας από τους δεκάδες ξένους επιχειρηματίες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά και στο νομό Ημαθίας με στόχο να συνάψουν συμφωνίες για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Η κάμερα του veriotis.gr τον συνάντησε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Βέροιας και κατέγραψε τις απόψεις του σχετικά με την εξέλιξη της πόλης, της οικονομίας της, της ελληνικής κρίσης και του επιπέδου των συμφωνιών που κλείνει τα τελευταία χρόνια.


Συνομιλίες στο κινητό, συναντήσεις και χειραψίες

Αυτή είναι η καθημερινότητα του Ούγκο στις 20 μέρες παραμονής του στη Βέροια κάθε χρόνο εδώ και καιρό. Η μέρα ξεκινά με επικοινωνία με τους συνεργάτες του και συναντήσεις με ανθρώπους που θα τον φέρουν κοντά στα προϊόντα που παράγει ο νομός Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας και Μαγνησίας. «Τα τελευταία χρόνια έχω στραφεί κυρίως στο εμπόριο κάστανου και κερασιού. Παλαιότερα έκανα εξαγωγές σε ροδάκινα και βερύκοκα, όμως τώρα οι τιμές που προσφέρουν οι αγρότες δεν συμφέρουν. Ανταγωνιστής σε αυτό το κομμάτι είναι πλέον η Ισπανία και ομολογουμένως στρέφομαι προς τα εκεί. Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι τιμές ανεβαίνουν, όμως η νοοτροπία των παραγωγών παραμένει στο επίπεδο που ήταν 20 χρόνια πριν» λέει με νόημα το κ. Ούγκο Κορονάτο. «Έχω στραφεί στο εμπόριο ροδάκινου και βερύκοκου σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία αλλά και χώρα μου η Ιταλία, που ναι μεν αποτελούν βασικό ανταγωνιστή της Ελλάδας ωστόσο συμφέρουν οικονομικά για εμάς τους εμπόρους. Θα πρέπει οι παραγωγοί στην χώρα σας να σκεφτούν για ποιους λόγους έχει γίνει αυτή η στροφή...» υποστηρίζει ο 57χρονος.




























Από τη Νάπολη με αγάπη...

Ο ίδιος μένει στην πόλη Αβελίνο, κοντά στη Νάπολη, μία περιοχή με παράδοση στην παραγωγή και στο εμπόριο κάστανου. Οι αλλαγές στην πόλη του και στη χώρα του είναι τεράστιες όλα τα χρόνια της εργασίας του. Δεν μπορεί να πει όμως το ίδιο και τη Βέροια, καθώς βλέπει μία πόλη που δεν παρουσιάζει κανένα σημείο εξέλιξης. «Τα προηγούμενα χρόνια ακόμα και η πιο κεντρική πλατεία της πόλης, της Εληάς, ήταν πιο όμορφη, γεμάτη πράσινο. Τώρα η Βέροια έχει «τσιμεντοποιηθεί», έχει γίνει πιο άγρια. Υπάρχει μία εικόνα εγκατάλειψης σε πολυσύχναστα σημεία. Ας πούμε για τα πιο απλά πράγματα, για παράδειγμα την καθαριότητα από ξερά χόρτα σε σημεία που περπατά ο κόσμος και ο επισκέπτης. Επίσης μεγάλη είναι η απογοήτευσή μου όταν συναντώ το πολύ όμορφο και ξεχωριστό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στην Νάπολη αλλά και στην Ιταλία γενικότερα κάθε μουσείο, μικρό ή μεγάλο έχει τη δική του αξία και οι αρμόδιοι το εκμεταλλεύονται ανάλογα. Εδώ θα πρέπει να γίνει κάτι...» υπογραμμίζει ο 57χρονος επιχειρηματίας.

























Τι απολαμβάνει ο Ιταλός;

Όμως επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κουλτούρες των δύο λαών ταιριάζουν, ρωτήσαμε τον Ιταλό επιχειρηματία να μας πει και τι είναι αυτό που απολαμβάνει όταν επισκέπτεται την πόλη. «Το καλό φαγητό, ο κόσμος και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας από τους Βεροιώτες, τους Έλληνες γενικότερα με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ιταλοί, είναι τα πράγματα που δεν με αφήνουν να ξεχάσω την πόλη. Θα ήθελα βέβαια να βελτιωθούν πολλά πράγματα για παράδειγμα στην επικοινωνία μου με τους ανθρώπους που κλείνω συμφωνίες, στο επίπεδό τους, στη νοοτροπία τους» λέει στο veriotis.gr o κ. Κορονάτο. Όπως χαρακτηριστικά λέει «σε αντίστοιχες περιφερειακές πόλεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας με παράδοση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και κρασιού το επίπεδο έχει εξελιχθεί προς το καλύτερο σε σημαντικό βαθμό».


































"Arrivederci"

Ευελπιστώντας ότι η εικόνα της Βέροιας θα είναι καλύτερη την επόμενη χρονιά που θα την επισκεφθεί και η πόλη θα αποκτήσει την πρότερη αίγλη και ομορφιά της, όπως εκείνη που συνάντησε για πρώτη φορά 20 χρόνια πριν, ο 57χρονος επιχειρηματίας Ούγκο Κορονάτο μας αποχαιρετά. Νιώθει ότι η κριτική ματιά του ίσως κινητοποιήσει φορείς και αρμόδιους αφού αντιμετωπίζει την κατάσταση χωρίς συμφέρον. Για το λόγο αυτό λέει σε μας, αλλά και στους Βεροιώτες συνεργάτες του, τους οποίους νιώθει πραγματικά σαν οικογένειά του, "arrivederci", δίνοντας νέο ραντεβού για την επόμενη παραγωγική χρόνια.




1 σχόλιο:

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ