Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για μια σπουδαία Βεροιώτισσα

Ήταν μια από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Ζώγια Χρονάκη (1943-2018), μιας από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, θα πραγματοποιηθεί την
Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018, ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Θεσσαλονίκης. Για τη Ζώγια θα μιλήσει η Σούλα (Θεοδοσία) Παυλίδου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και φίλη ζωής.

Η δρ. Όλγα Παντούλη θα παρουσιάσει τη Ζώγια του φεμινιστικού κινήματος μέσα από τα αρχεία της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών ΑΠΘ. Θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από εμφανίσεις της Ζώγιας στην τηλεόραση ενώ αγαπημένα της μουσικά κομμάτια θα παίξει ο βιολοντσελίστας Χρήστος Γρίμπας.

Γεννημένη στη Βέροια το 1943 και μεγαλωμένη στη μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη, η Ζώγια Χρονάκη αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ όπου και στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός στον Tομέα του Συνταγματικού Δικαίου. Από τα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της νεολαίας Λαμπράκη και αργότερα του ΚΚΕ εσωτερικού. Ιδρυτικό µέλος της Κίνησης ∆ηµοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια της Οµάδας Γυναικείων Σπουδών ΑΠΘ, η Ζώγια, όπως έμεινε γνωστή, πρωταγωνίστησε σε όλες τις φάσεις και μορφές του γυναικείου κινήματος της μεταπολίτευσης. Αγωνίστηκε με ένταση και πάθος για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα από δημοσιεύσεις, μαθήματα και κυρίως δημόσιες δράσεις και συλλογικότητες. Έχοντας επίγνωση της αποσιώπησης των γυναικών από την ιστορία, φρόντισε να συγκεντρώσει το αρχείο της Κίνησης Δημοκρατικών Θεσσαλονίκης και της Ομάδας Γυναικείων Σπουδών τα οποία και δώρισε στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) το 2005. Από το 2018 η ερευνητική χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» συνεχίζει να στηρίζει τη μελέτη της ιστορίας των γυναικών και των φεμινιστικών κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

1 σχόλιο:

  1. Θεωροῦσε κι αὐτὴ πὼς εἶναι τάχα δικαίωμα τῶν γυναικῶν νὰ φονεύουν τὰ ἴδια τ' ἀγέννητα παιδιά τους σὲ ἐμβρυακὴ ἡλικία μήπως; Θηλυκὸς Ἡρώδης σὰν τὴν Ἑβραία ἐκ Γαλλίαw Simone Veil ἦτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ