Quantcast

http://picasion.com/

Έχετε ντομάτες και κυδώνια; Φτιάξτε τσάτνεϊ!

Επιμέλεια: Μεταξάς Γιώργος
Η λέξη chutney προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni, που σημαίνει «έντονα καρυκευμένο». Στην ινδική εκδοχή του chutney αναφερόμαστε στην ανάμειξη φρούτων ή λαχανικών με μπαχαρικά, που μαγειρεύονται μαζί για να συνοδεύσουν κύρια
γεύματα. Πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύεται με τη συνοδεία ξιδιού και ζάχαρης. Ο Σεφ του «Βεροιώτη» Γιώργος Μεταξάς, μας προτείνει δύο εκδοχές, τσάντεϊ τομάτας και τσάτνεϊ κυδώνι. Δείτε τα υλικά και πως θα το φτιάξετε:

Τσάτνεϊ τομάτας

Υλικά:
8 σκελίδες σκόρδου, (χοντροκοµµένες)
1 κοµµάτι τζίντζερ, (χοντρο-κοµµένο)
800 γρ. φρέσκες αποφλοιωµένες ντοµάτες ή ντοµάτες κονκασέ σε κονσέρβα
310 ml λευκό ξίδι 
350 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ. σ. σταφίδες λευκές (σουλτανίνες)
2 κ. γ. αλάτι
3/4 κ. γ. πιπέρι καγιέν
τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)

Αναμειγνύουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και τις μισές ντομάτες στο multi μέχρι το μείγµα να γίνει ομοιόμορφο.

Εκτέλεση:
Βάζουμε τις υπόλοιπες ντοµάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, τις σουλτανίνες και το αλάτι σε µια μεγάλη κατσαρόλα. Αφήνουνε να πάρουν βράση και προσθέτουμε το µείγµα µε το σκόρδο και το τζίντζερ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα περίπου, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, µέχρι το τσάτνεϊ να πήξει αρκετά ώστε να πέφτει σε στρώσεις από ένα κουτάλι. Προσέχουνε να µη µας αρπάξει το µείγµα στον πάτο της κατσαρόλας.

Τσάτνεϊ κυδώνι

Υλικά:
4 μεγάλα κυδώνια 1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
200 ml ξίδι από λευκό κρασί
30 γρ. τζίντζερ τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιαντρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτουμε όλα σε βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν λίγο, προσθέτουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40' περίπου ή μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή μαρμελάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ