Ζάεφ: «Με την συμφωνία των Πρεσπών οι γείτονες από εχθροί έγιναν φίλοι της “Μακεδονίας”»

Τα οφέλη που απορρέουν για την ΠΓΔΜ από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συνεργασία με τους γείτονες που «από εχθροί έγιναν φίλοι της “Μακεδονίας”» επιχείρησε να αναδείξει ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζοντας την εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος. «Όλα όσα επιθυμούσαμε, επιβεβαιώνονται στη
συμφωνία, η οποία επιπροσθέτως ανοίγει τις πόρτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τη χώρα μας. Με τη σύναψη της συμφωνίας επιδείξαμε δημοκρατική ωριμότητα, ευρωπαϊκούς τρόπους. Κι η διεθνής κοινότητα το αναγνώρισε και τώρα η χώρα έχει πολλούς ειλικρινείς φίλους σ’ ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας στο Νεγκότινο. «Οι πολίτες λαμβάνουν σοφές αποφάσεις γιατί αγαπούν τη χώρα τους, είναι υπεύθυνοι για τα παιδιά τους.

Έτσι πήραμε μια δίκαιη απόφαση κι όλοι γνωρίζουν ότι κάναμε έναν συμβιβασμό που βγάζει τη χώρα μας από το παλιό status quo. Να σταματήσει η απομόνωση, ήρθε η ώρα να ενταχθούμε και να γίνουμε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα φέρει βελτίωση του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος, της Υγείας, του βιοτικού επιπέδου». Και με το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση επεσήμανε: «Δεν ξέρω ποιος και γιατί θα μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Θα μποϊκοτάρουν τους εαυτούς τους και τι θα πετύχουν;»

Ντιμιτρόφ: «Να γίνουμε ευρωπαϊκή χώρα»


Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός ΕξωτερικώνΝίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι το ρεύμα των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερου μέλλοντοςδεν πρόκειται να σταματήσει αν η ΠΓΔΜ δεν γίνει ευρωπαϊκό κράτος. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ αν το “μακεδονικό” διαβατήριο δεν προσφέρει ίσα δικαιώματα στους πολίτες μας όπως εκείνα των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε.

Μίτσκοσκι: «Ψηφίστε κατά συνείδηση»

Από την πλευρά του ο ηγέτης της εθνικιστικής αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «σύμφωνα με τα πιστεύω τους, ακούγοντας την καρδιά και τη συνείδησή τους» αποφεύγοντας να δώσει σαφή γραμμή. «Το δημοψήφισμα θα γίνει σε λίγες μέρες, οπότε θα πληροφορηθείτε τη θέση μου για το θέμα», είπε ο επικεφαλής του VMRO σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του η πλειοψηφία των μελών και οπαδών του κόμματός του θα απόσχει ή θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας επαναλαμβάνοντας ότι το VMRO δεν μπορεί να δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος ώστε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Ο Μίτσκοσκι επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος είναι «έτοιμος» να αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εφόσον η προσέλευση στις κάλπες υπερβεί το σχετικό όριο και η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει ΝΑΙ, αλλά κράτησε κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του.

Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: «Πηγαίνετε να ψηφίσετε»

Την ίδια ώρα η Δύση συνεχίζει να «βομβαρδίζει» τους πολίτες της ΠΓΔΜ με μηνύματα υπέρ της συμφωνίας. Επισκεπτόμενος το Κουμάνοβο ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι επεσήμανε ότι η απόφαση των πολιτών θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ ενώ η “Μακεδονία” βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι. Ελπίζω οι πολίτες να πάνε και να εκφράσουν την άποψή τους στο δημοψήφισμα – ένα σημαντικό κομμάτι της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα», τόνισε.

1 σχόλιο:

  1. Σὲ αὐτοὺς τοὺς ἐπικίνδυνους, παρανοϊκοὺς τύπους θέλουν νὰ δώσουν τὸ ὄνομα Μακεδονία οἱ συνθετονομασῖτες._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ