Ζάεφ: Με «όχι» στο δημοψήφισμα ακυρώνεται η Συμφωνία των Πρεσπών

Κυριακή κοντή γιορτή
Έτοιμος να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αν επικρατήσει το «Όχι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, αδειάζοντας ουσιαστικά τον υπουργό του των Εξωτερικών. «Αν υπάρξει πλειοψηφία που θα είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών -
έστω και κατά μία ψήφο- τότε αυτό σημαίνει ότι το κοινοβούλιο και εγώ θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία. Αν υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, τότε αυτό σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους απόψεις, θα πρέπει να συμμορφωθούν με την εντολή του λαού.

Πιστεύω ότι η ψήφος του λαού και η απόφασή του δίνει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα πολιτικά κόμματα. Όταν αποφασίσουν οι πολίτες θα δώσουν σε εμάς τους πολιτικούς το μόνο σημάδι που θα πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Telma.

Eρωτηθείς αν μια αποτυχία στο δημοψήφισμα θα ανοίξει το δρόμο για πρόωρες εκλογές στη χώρα του επεσήμανε ότι η ψήφος του λαού θα στείλει ένα σοβαρό μήνυμα στους πολιτικούς. «Αυτοί που θα ψηφίσουν θα αποφασίσουν αν πετύχει ή όχι. Εκείνοι που δεν ψηφίζουν δεν μετρούν», τόνισε.

Οι δηλώσεις Ζάεφ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με εκείνες του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung τόνισε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος -έστω κι αν είναι αρνητικό ή ισχνή η συμμετοχή - δεν θα επηρεάσει την κύρωση της συμφωνίας παραπέμποντας στον μη δεσμευτικό χαρακτήρα της διαδικασίας: «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Νίκη του «Ναι» προβλέπει νέα δημοσκόπηση

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση που διεξήχθη από την ιστοσελίδα του καναλιού TV21 από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2018, και στην οποία μετείχαν 3.136 άτομα, προβλέπει άνετη επικράτηση του «Ναι».

Στην ερώτηση «Θα πάτε να ψηφίσετε και τι στο επικείμενο δημοψήφισμα;»:

το 57% (1.775) άτομα απάντησαν ότι θα ψηφίσουν «Ναι»
το 24% (766 άτομα) ότι θα μποϊκοτάρουν τη διαδικασία
το 15% (462 άτομα) ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν
κι ένα 4% (133) ότι θα ψηφίσουν «Όχι».

1 σχόλιο:

  1. Ἔρχεται ἕνας πλαστοπρόσωπος, χρησιμοποιεῖ τὸ ὄνομά σου, λέει πὼς τὰ παιδιά του καὶ ὄχι τὰ δικά σου εἶναι οἱ νόμιμοι κληρονόμοι σου, καὶ ἐσὺ ὐπογράφεις πὼς τὸ δέχεσαι! Μετὰ τὸν ῥωτᾷς ἂν συμφωνῇ νὰ λέγεται πλέον καὶ μὲ δική σου ὐπογραφή, χωρὶς νὰ διώκεται ὡς απατεὼν καὶ πλαστογράφος! Μάντεψε τί θ' ἀπαντήσῃ.

    Κοντολογῆς, τὰ ἔγκυρα ψηφοδέλτια θὰ εἶναι ΝΑΙ κοντὰ στὸ 75%. Οἱ ἀφιονισμένοι μετηλλαγμένοι Βούλγαροι ( = Σκοπιανοὶ) παίρνουν ἀνέλπιστα γι' αὐτοὺς τὰ πάντα μὲ τὴν προδοτικὴ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ